Τρακόσια δεκατέσσερα κρούσματα COVID-19 και ένας θάνατος
Η μετάδοση του ιού μέσω κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο άντρα 82 ετών ασθενούς, με COVID-19 και με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 27, 18 άντρες και 9 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι σήμερα ανακοινώθηκαν στην Κύπρο 35 θάνατοι ατόμων θετικών στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το 77% (27 άτομα) οφείλεται στη νόσο COVID-19 και το 23% (8 άτομα) σε άλλες αιτίες θανάτου.
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 53 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, ένας ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, ενώ άλλα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.
Σε ό,τι αφορά στους νοσηλευόμενους, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε νοσηλεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους που καταγράφηκαν από την ημέρα έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο. Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει σταδιακή, αλλά σταθερή πλέον αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή, 30/10, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 4 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου έφθασε τους 5 για να αυξηθεί χθες σε 6 και σήμερα σε 7. Παρόλο που ο αριθμός στις ΜΕΘ παραμένει μονοψήφιος, εντούτοις εάν η διασπορά του ιού στην κοινότητα συνεχίσει στα ίδια ψηλά επίπεδα, είναι θέμα ημερών να αυξηθούν περαιτέρω οι ασθενείς που θα χρήζουν νοσηλείας και κατ’ επέκταση να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση και στον αριθμό των ασθενών στη ΜΕΘ. Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι η ΜΑΦ στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, δυναμικότητας 6 κλινών, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζει συχνά πληρότητα 100%.
Ο εντοπισμός της συρροής κρουσμάτων σε σφαγείο στην Λευκωσία, σε συνέχεια καταγραφής κρουσμάτων σε άλλους εργασιακούς χώρους, καταδεικνύει, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Πετρίδης, ” πλημμελή εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και σε αρκετές περιπτώσεις φανερώνει την παραβίαση των μέτρων προστασίας”. Σε ανακοίνωση ο υπουργός αναφέρει και τα ακόλουθα:
“Τέτοια γεγονότα είναι άκρως ανησυχητικά γιατί υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ουσιαστικά ακυρώνουν τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ολόκληρη η κοινωνία για περιορισμό του ιού.
Η στρατηγική μας για τη διαχείριση της πανδημίας στηρίζεται περισσότερο στη συνεργασία και όχι στην επιβολή, εξ ου και καθ’ όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε επαφή με τους εργοδοτικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, τον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο, τις οργανώσεις των εργαζομένων και όλους τους άλλους εμπλεκομένους, τους οποίους αντιμετωπίζουμε ως πολύτιμους συνεργάτες στην προσπάθεια για ανάσχεση του ιού.
Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιπτώσεις, παρά τις συνεχείς συνεννοήσεις, εκκλήσεις, οδηγίες, διευκολύνσεις και νουθεσίες, παρατηρείται ασύγγνωστη αδιαφορία, η οποία συνιστά πρόκληση για τις χιλιάδες εργαζόμενους, εργοδότες και γενικά τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα και ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα των Υπηρεσιών Υγείας και ειδικότερα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, είναι ο εντοπισμός και η απομόνωση των κρουσμάτων και των επαφών τους για να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έχει προκληθεί αυτή η μεγάλη επιμόλυνση στο συγκεκριμένο σφαγείο αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης.
Για μια ακόμη φορά απευθύνω έκκληση για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για περιορισμό του κύκλου των επαφών. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας και η συμπεριφορά όλων μας θα κρίνει κατά πόσον η κατάσταση θα παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς, ανακάλυψαν ότι ένα ποσοστό ανθρώπων -ιδίως μικρής ηλικίας- που ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, συνεπώς δεν αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19, διαθέτουν μια σχετική φυσική ανοσία χάρη σε προϋπάρχοντα αντισώματα στον οργανισμό τους, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν -εν μέρει τουλάχιστον- το νέο ιό”.
Η μετάδοση του ιού μέσω κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή
Επιστήμονες και Αρχές σε όλο το κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τη νόσο COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Αρχή περεταίρω επισημαίνει πως τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV) δείχνουν ότι δεν έχειν σημειωθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ότι, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, δεν προκύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά στη μετάδοσή του μέσω της πρόσληψης τροφίμων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει επίσης δηλώσει ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR) δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που να οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι όμως δυνατή με την αφή, καθώς τα παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλεννογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Ωστόσο αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση της επιφάνειας από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον. Τέλος, και η Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) δηλώνει, βάσει της έως σήμερα γνώσης, ότι αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.
Ως εκ τούτου, καλούνται οι καταναλωτές να τηρούν απλούς κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή των τροφίμων όπως:
- Βασικός κανόνας υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα,
- Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι,
- Καλό μαγείρεμα του φαγητού (κρέας),
- Σωστή αποθήκευση τροφίμων ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία ψυγείου,
- Καθαρισμός της επιφάνειας κοπής κρέατος μετά από κάθε χρήση,
- Αποφυγή των μολύνσεων, με τη χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί, ενώ συστήνεται να μην αφήνετε άλλα τρόφιμα δίπλα σε ωμό κρέας.
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς, ανακάλυψαν ότι ένα ποσοστό ανθρώπων -ιδίως μικρής ηλικίας- που ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, συνεπώς δεν αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19, διαθέτουν μια σχετική φυσική ανοσία χάρη σε προϋπάρχοντα αντισώματα στον οργανισμό τους, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν -εν μέρει τουλάχιστον- το νέο ιό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιώργο Κασσιώτη του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ Λονδίνου και την Ελένη Ναστούλη του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, βρήκαν ότι ανάμεσα σε 302 ενήλικες που εξετάστηκαν, οι 16 (ποσοστό 5,3%) είχαν αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2, πιθανώς δημιουργημένα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων στο παρελθόν από τους πολύ πιο άκακους εποχικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος.
Επίσης, ανάμεσα σε 48 παιδιά και εφήβους ηλικίας ενός έως 16 ετών που μελετήθηκαν, στους 21 (ποσοστό 44%) ανιχνεύθηκαν παρόμοια αντισώματα. Τα εν λόγω προϋπάρχοντα αντισώματα αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (τη λεγόμενη υπομονάδα S2) της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας του νέου κορονοϊού, την οποία χρησιμοποιεί για να διεισδύσει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η υπομονάδα S2 εμφανίζει μεγαλύτερες δομικές ομοιότητες σε όλους τους κορονοϊούς, σε σχέση με την υπομονάδα S1 της ίδιας ιικής πρωτεΐνης.
Μολονότι προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως αυτή η «διασταυρούμενη» ανοσία από άλλους συγγενικούς ιούς δεν διασφαλίζει ότι δεν θα μολυνθεί κάποιος από το νέο κορονοϊό, η παρουσία προϋφιστάμενων αντισωμάτων μπορεί να μειώσει την μεταδοτικότητα του ιού και να μετριάσει τα συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση της συγκεκριμένης περιοχής S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του νέου ιού θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο, που θα «δουλεύει» ενάντια σε πολλούς κορονοϊούς ταχυτόχρονα.
Συγκριτικά, όσοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αναπτύσσουν στην πορεία μεγαλύτερους αριθμούς όλων των ειδών των αντισωμάτων (IgA, IgG και IgM), τα οποία στοχεύουν και στις δύο υπομονάδες S1 και S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού.
AΠΕ-ΜΠΕ