Τους 35 έφθασαν οι νεκροί από τον σεισμό στην Σμύρνη

Τους 35 έφθασαν οι νεκροί από τον σεισμό στην Σμύρνη

Γιατί άντεξε η Σάμος στον δυνατό σεισμό

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη αυξήθηκε στους 35, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

«Έχουμε 35 νεκρούς, 243 (άνθρωποι) νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οκτώ είναι στην εντατική και οι τρεις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση», είπε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 880 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν νυχθημερόν.

Γιατί  άντεξε η Σάμος

Σ’αντίθεση με την Σμύρνη τα πράγματα ήταν πιο ανώδυνα στην Σάμο . Ο λόγος που ο εγκέλαδος «χτύπησε» τόσο δυνατά την τουρκική πόλη σε αντίθεση με τη Σάμο, αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα για τους επιστήμονες

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λέκκας ο πρώτος λόγος είναι ότι «πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με συντονισμό της σεισμικής κίνησης σε μια μεμακρυσμένη απόσταση της τάξης των 50 χιλιομέτρων, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος και χαλαρές αποθέσεις, στις οποίες αποθέσεις ήταν δομημένες οι κατασκευές που κατέρρευσαν».

Παράλληλα, όπως εξήγησε «ένας δεύτερος λόγος είναι ότι υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν τεράστιες τεκτονικές δομές με διεύθυνση Βοράς – Νότος, και όχι Ανατολή – Δύση που έχουμε το ρήγμα. Οι τεκτονικές δομές αυτές διευκόλυναν ώστε η σεισμική ενέργεια να διοχετευτεί προς το βόρειο κομμάτι».

Με λίγα λόγια το σεισμικό κύμα «κινήθηκε» προς εκείνη την περιοχή της Σμύρνης.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει θα φύγει προς τα Ανατολικά και να πάει στη χερσαία ζώνη της Τουρκίας.

Μια ακόμα εξήγηση, έδωσε ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς. Σύμφωνα με όσα είπε η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων στη γειτονική χώρα δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τη χώρα μας.

Γιατί δημιουργήθηκε τσουνάμι στη Σμύρνη

Ακόμα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε τσουνάμι στις περιοχές της Σμύρνης, μεγαλύτερο από αυτό στα ελληνικά νησιά, ο κ. Λέκκας απάντησε πως «υποψιαζόμαστε ότι έπαιξε ρόλο η μορφή του πυθμένα και η μορφολογία του κόλπου της Σμύρνης».

Αυτό, σύμφωνα με όσα είπε, έχει ως αποτέλεσμα τα κύματα να αποκτούν μεγάλο ύψος. Αυτό είναι και ο λόγος που είδαμε όλες αυτές τις εικόνες καταστροφής στο λιμάνι της Σμύρνης.

Share this post