Τούρκος διπλωμάτης αντίθετος με την επίσημη γραμμή για την Αν . Μεσόγειο

Τούρκος διπλωμάτης αντίθετος με την επίσημη γραμμή για την Αν . Μεσόγειο

Του Ν. Στέλγια*

Πριν από λίγες ώρες, σε μια στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο επικρατούσε ένταση, η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Αϊντινλίκ» έφερε στο προσκήνιο ένα σημαντικό δημοσίευμα, το οποίο δίχνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το επίμαχο τουρκικό δημοσίευμα, το οποίο δεν είχε επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί επισήμως μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών φέρει ενστάσεις και διαφορετική άποψη για το περιβόητο Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης (διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης).

 

Πιο συγκεκριμένα, η «Αϊντινλίκ» αναφέρεται σε εκδήλωση του «Turkish Heritage Foundation», η οποία έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στις ΗΠΑ. Σε αυτήν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Διμερών Σχέσεων, Ναυτιλίας, Αεροπορίας, Συνόρων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για τον πρώην Πρέσβη της Τουρκίας στον Λίβανο, Τσαγατάϊ Έρτζιγιες. Η παρουσίαση του Τούρκου διπλωμάτη είχε διάρκεια 40 λεπτών.

Στα πλαίσια της παρουσίασης ο κ. Έρτζιγιες αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Την στιγμή της αναφοράς στο σύμφωνο και παρουσιαζόταν σε χάρτη τα υποτιθέμενα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Λιβύης, ο Τούρκος διπλωμάτης πραγματοποίησε την εξής δήλωση: «Δεν μπορώ να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Ωστόσο παρουσιάζω για λογαριασμό της Τουρκίας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Λιβύη υπέγραψε αυτήν την συμφωνία διότι η Ελλάδα παρέχει «πλήρης εξουσιοδότηση» στην Κρήτη.

Απορρίπτει και τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Ισραήλ

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την αρχή win-win. Στην συνέχεια, απαντώντας ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο κ. Έρτζιγιες δήλωσε ότι η Τουρκία δεν φέρει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ.

Share this post