Τουρκοκυπριακός-Τουρκικός Τύπος
Ο Ακιντζί δημοσιοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία
Α. Τουρκοκυπριακός Τύπος
1. Επιβάλλουν φόρο για αποζημίωση ελληνοκυπριακών περιουσιών
2. Όζερσαϊ: «Δεν υπέβαλα υποψηφιότητα για στείρα διαπραγμάτευση»
3. Ο Έρχουρμαν εξηγεί τις θέσεις του ενόψει «εκλογών»
4. Πρέπει να αμφισβητηθεί η αρμοδιότητα της UNFICYP στα κατεχόμενα, λέει ο Χασίπογλου
5. ΤΚΡ, Αριστερό Κίνημα και Δρόμος Ανεξαρτησίας στηρίζουν Ακιντζί στις «εκλογές»
6. Επικύρωσε οικονομική βοήθεια 170 εκατομμυρίων ΤΛ ο Ερντογάν
7. Ντρέπεται για τις μεθόδους πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ
8. «Ο δρόμος της σταθερότητας στην περιοχή περνά μέσα από την λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο λεγόμενος βουλευτής Τζαντάν στη ΚΣΣΕ
9. Ο Ακιντζί δημοσίευσε τα περιουσιακά του στοιχεία
10. Το Φατίχ ολοκλήρωσε την γεώτρησή του και ετοιμάζεται για νέα
11. Ακόμα κτίζουν δωμάτιο απομόνωσης για τον κορωνοϊό
Β. Τουρκικός Τύπος
1. ΤΕΔ: 4 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 9 τραυματίστηκαν από επιθέσεις συριακών δυνάμεων στο Ίντλιμπ – Δηλώσεις Έρντογαν
2. Ο Τσαβούσογλου συμμετέχει σήμερα στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
3. Στην Ουκρανία για επαφές ο Ερντογάν
4. Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για το BREXIT
5. Δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Υγείας
Α. Τουρκοκυπριακός Τύπος
1. Επιβάλλουν φόρο για αποζημίωση ελληνοκυπριακών περιουσιών
Επιπλέον φόρους που κυμαίνονται από 10% μέχρι και 60% επί της αξίας ακίνητων περιουσιών στις κατηγορίες της οικείας, χώρου εργασίας και οικοπέδων ετοιμάζεται να επιβάλει η «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-HP με «τροποποιητικό νομοσχέδιο» του «νόμου περί φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας», σύμφωνα με την Yeni Düzen (03.02.20). Σημειώνεται ότι το 15% των εισπραχθέντων φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας θα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του «νόμου» για αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή ακίνητων περιουσιών, ενώ ένα άλλο 15% για κατασκευή σχολείων.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι έτσι δημιουργούνται πόροι που θα διοχετεύονται στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για αποζημίωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών και ότι για τον σκοπό αυτό θα λαμβάνεται μερίδιο από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Το μερίδιο αυτό θα είναι το 15% των εσόδων με βάση τον νέο «νόμο περί φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας» που ετοίμασε η «κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι αυξήσεις φόρων θα επιβληθούν και σε άλλους τομείς, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο εταιρικός φόρος, ο φόρος τυχερών παιγνίων και το ΦΠΑ.
(Ι/Τσ.)
2. Όζερσαϊ: «Δεν υπέβαλα υποψηφιότητα για στείρα διαπραγμάτευση»
Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι το «αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας» είναι σημαντικό για να ξεπεραστεί η «παγιωμένη αβεβαιότητα» στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι υπέβαλε υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» επειδή πιστεύει ότι «ένα ζήτημα που μετατράπηκε σε γόρδιο δεσμό θα μπορούσε να λυθεί με πιο δημιουργικές, νέες ιδέες», σύμφωνα με την Hakikat (03.02.20). «Δεν υπέβαλα υποψηφιότητα για να συνεχίσω μιαν στείρα διαπραγματευτική διαδικασία που έγινε στερεότυπη και συνεχίζεται για 50 χρόνια», υποστήριξε εξηγώντας ότι υπέβαλε υποψηφιότητα για να εκφράζει νέες ιδέες τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και εκτός αυτού, να συμμετέχει στους διεθνείς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους να εξέλθουν από αυτήν την αβεβαιότητα.
«Ακόμα και αν δεν θα υπάρξει συνολική λύση, αν θα αργήσει, σημαντικότερο καθήκον μου θα είναι να διασφαλίσω να ακούγεται η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα», ανέφερε και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» χρειάζεται έναν «πρόεδρο» που δεν θα πηγαινοέρχεται μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» με τον καλύτερο τρόπο διεθνώς. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στην «ΤΔΒΚ» κατά την προσεχή περίοδο.
(Ι/Τσ.)
3. Ο Έρχουρμαν εξηγεί τις θέσεις του ενόψει «εκλογών»
Την βασισμένη σε τρεις πυλώνες πολιτική του εξήγησε σε συνέντευξη στην Detay (03.02.20) ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Τουφάν Έρχουρμαν. Απαντώντας σε ερώτηση για τους μεικτούς γάμους μεταξύ αλλοδαπών και πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έρχουρμαν υποστήριξε:
«[…] Όταν τα συζητήσουμε αυτά με τα ΗΕ, την ΕΕ και τους οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό το θέμα θα δημιουργήσει μιαν πολύ σοβαρή πίεση. Δεν υπάρχει νομική βάση γι αυτό. Υπάρχουν και αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες των αρραβώνων. Δεν σχετίζονται με την αναγνώριση ή την μη αναγνώριση του κράτους αυτές οι διαδικασίες των αρραβώνων».
Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Έρχουρμαν επανέλαβε την θέση ότι πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά και πρόσθεσε: «Πρέπει να εξηγήσουμε πώς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εκείνη η πενταμερής διάσκεψη. Με αυτό εννοώ να διασφαλιστεί ότι δεν είναι ανοικτού τέλους, είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, γίνονται αποδεχτές οι συμφωνίες του παρελθόντος και δεν θα γίνουν θέμα συζήτησης οι βασικές παράμετροι, ότι για παράδειγμα δεν θα εγκαταλειφθεί και δεν θα μπορεί να εγκαταλειφθεί το τραπέζι για ένα θέμα όπως η πολιτική ισότητα».
Σχολιάζοντας την πολιτική της «κυβέρνησης» για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Έρχουρμαν ανέφερε: «Υπάρχει μια απίστευτη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις που τέθηκαν για το Βαρώσι και το σημείο που φτάσαμε. Τι είπαν στην αρχή; Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είπαν ότι δεν είναι συνομιλητής μας τα ΗΕ. Δεν μας δεσμεύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα το ανοίξουμε υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ. Μάλιστα προσκλήθηκαν και επιχειρηματίες από την Τουρκία. Όμως τώρα κοιτάτε τις δηλώσεις. Λένε ότι θα το λύσουμε με το διεθνές δίκαιο. Εμείς αυτό λέμε από την αρχή».
Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην εφημερίδα Kıbrıs Manşet (03.02.20), ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι τα καθήκοντα του «πρόεδρου της δημοκρατίας» δεν είναι μόνο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί αντιλαμβάνεται ποια κοινωνικά και πολιτικά καθήκοντα έχει με τον τίτλο του ηγέτη της κοινότητας εκτός από την διαπραγμάτευση και θα κάνει ό,τι απαιτούν αυτά.
Εξάλλου, η Kıbrıs (03.02.20) γράφει ότι κατά την διάρκεια επισκέψεών του σε διάφορες επιχειρήσεις, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τόσα δικαιώματα πάνω στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου όσα και οι Ελληνοκύπριοι. Σημειώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση στην Κύπρο εντός της προσεχούς πενταετίας, ο Έρχουρμαν είπε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για την λύση. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε και να διαχειριστούμε μαζί τους υδρογονάνθρακες. Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε μαζί από τους υδρογονάνθρακες και να εργαστούμε για να φέρουμε ειρήνη όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ανατολική μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή».
Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν την βούλησή τους για λύση τόσο στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν όσο και στο Κραν Μοντάνα, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε ότι αυτή την φορά θα μεταβούν στην πενταμερή διάσκεψη «για δημιουργία ενός προβλεπτού περιβάλλοντος».
Επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν μπορούν να διεξαχθούν απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα και απευθείας εμπόριο, ούτε οι Τουρκοκύπριοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, ο Έρχουρμαν ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία νομική βάση και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να εξηγηθεί σε ‘όλο τον κόσμο.
(Ι/Τσ.)
4. Πρέπει να αμφισβητηθεί η αρμοδιότητα της UNFICYP στα κατεχόμενα, λέει ο Χασίπογλου
Η Kıbrıs (03.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι όποια και αν είναι η λύση στο νησί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών. Σε γραπτή του δήλωση με την οποία σχολίασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο εγκρίθηκε η εξάμηνη παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι πέρασαν 56 χρόνια από το 1964 και υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να αμφισβητηθεί το σε ποιον βαθμό μπόρεσε η Ειρηνευτική Δύναμη να διασφαλίσει την ειρήνη από το 1974 και εντεύθεν. Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι ενόσω δεν υπογράφεται μια συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα, πρέπει να τίθεται θέμα νομιμότητας των δραστηριοτήτων της Δύναμης στην βόρεια κατεχόμενη περιοχή του νησιού.
(Ι/Τσ.)
5. ΤΚΡ, Αριστερό Κίνημα και Δρόμος Ανεξαρτησίας στηρίζουν Ακιντζί στις «εκλογές»
Η Haberatör (03.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ένα αριστερό κόμμα που πιστεύει στην κοινωνική δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ειρήνη και στην ομοσπονδιακή λύση, αλλά και στο ότι πρέπει η «χώρα» να υπερασπιστεί την δική της πολιτική βούληση.
Ερωτηθείς κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής κατά πόσο θα κατέλθει ως υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», ο Τσακιτζί απάντησε ότι το ΤΚΡ δεν θα έχει δικό του υποψήφιο και ότι θα στηρίξουν έναν υποψήφιο, ο οποίος προέρχεται από την παράδοση του κόμματος και ταιριάζει με τις απόψεις του. Είπε ότι πιο κοντά τους είναι ο Μουσταφά Ακιντζί και ότι το κόμμα θα συνέλθει και θα αποφασίσει αφότου οριστικοποιηθεί η απόφαση του Ακιντζί στις 5 Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, την στήριξή της προς τον Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε και η οργάνωση Δρόμος Ανεξαρτησίας. Σε σχετική ανακοίνωση καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν Ακιντζί για την «πολιτική τους βούληση και την ομοσπονδία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του Αριστερού Κινήματος, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
(Ι/Τσ.)
6. Επικύρωσε οικονομική βοήθεια 170 εκατομμυρίων ΤΛ ο Ερντογάν
Υπό τον τίτλο «Η Τουρκική τεχνική επιτροπή θα αποφασίζει», η Yeni Düzen (01.02.20) γράφει ότι η «η συμφωνία δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας», που υπογράφτηκε στις 20 Ιουλίου 2019, ανάμεσα στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, επικυρώθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στις 30 Ιανουαρίου 2020.
Η επικύρωση δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και «τροποποιητικής συμφωνίας», που εμπεριέχει κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την χρησιμοποίηση των κονδυλίων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κονδύλια που αναφέρονται στην συμφωνία στις 20 Ιουλίου, 2019, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός του έτους 2020 με απόφαση της «Τουρκικής τεχνικής επιτροπής». Προσθέτει ότι αυτά τα κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε έργα τα οποία θεωρεί κατάλληλα η «τεχνική επιτροπή».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, υπογράφοντας το διάταγμα, εξασφάλισε στήριξη 170 εκατ. ΤΛ για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στους τομείς των υποδομών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
(ΔΨ)
7. Ντρέπεται για τις μεθόδους πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ
Ντροπή εξέφρασε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ για τις μεθόδου που χρησιμοποιούνται κατά την πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Diyalog (02.02.20). Μιλώντας σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Μέριτ στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τατάρ είπε ότι το καθεστώς προσπαθεί να βοηθήσει τους Βρετανούς που αγόρασαν σπίτι στην κατεχόμενη Λάπηθο πληρώνοντας 200 χιλιάδες στερλίνες, αλλά «υπέστησαν μεγάλη αδικία» [Σημείωση: Υπενθυμίζεται ότι τα σπίτια δημοπρατήθηκαν λόγω χρεών της εταιρείας ανάπτυξης γης].
Ο Τατάρ αντέδρασε έντονα στο γεγονός ότι εξαπατούνται τόσο ντόπιοι όσο και ξένοι αγοραστές περιουσιών και επεσήμανε ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε «νομικά κενά». Είπε ότι ντράπηκε πολύ όταν άκουσε από τους Βρετανούς να λένε ότι «χάσαμε τα σπίτια μας». «Ντρέπομαι για όλους μας. Ντρέπομαι», ανέφερε.
Στο μεταξύ, η Kıbrıs (02.02.20) γράφει ότι αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να επέμβει κανείς στα «θεμέλια της ΤΔΒΚ» και από αυτή την άποψη υποστηρίζουν μιαν συμφωνία στην βάση της «κυρίαρχης ισότητας» παρά της πολιτικής ισότητας. Ισχυρίστηκε ότι δεν αντιτίθενται στην συμφωνία, αλλά αυτή πρέπει να είναι μια συμφωνία στην βάση των δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι.
(Ι/Τσ.)
8. «Ο δρόμος της σταθερότητας στην περιοχή περνά μέσα από την λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο λεγόμενος βουλευτής Τζαντάν στη ΚΣΣΕ
H Havadis (01.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Οζτεμίρ Μπέροβα και ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Αρμαγάν Τζαντάν συμμετείχαν στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες τους για την Ευρώπη.
Ο Τζαντάν υπέβαλε γραπτώς στην Ολομέλεια τις απόψεις του σχετικά με το θέμα, αναφέροντας ότι η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί εξαιτίας της κρίσης στην Συρία και τη Λιβύη, καθώς και εξαιτίας του Κυπριακού προβλήματος και των προβλημάτων στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Εξέφρασε την γνώμη ότι η λύση στο Κυπριακό είναι πιθανή σε περίπτωση που επιδείξουν πολιτική θέληση και οι δύο πλευρές, και πρόσθεσε ότι «η λύση θα λήξει την φιλονικία μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και θα είναι μια ευκαιρία να διασφαλίσει την σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή». Συνοψίζοντας, σημείωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να επιδείξει μιαν πιο αποφασιστική στάση για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές καθώς και άλλους παράγοντες να επιδείξουν μιαν αποφασιστική στάση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
(ΔΨ)
9. Ο Ακιντζί δημοσίευσε τα περιουσιακά του στοιχεία
Η Yeni Düzen (01.02.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δημοσίευσε στις 31 Ιανουαρίου το 2019 τα δικά του περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του, υπενθυμίζοντας ότι τα είχε δημοσιεύσει και πέντε χρόνια πριν. (ΔΨ)
Ο Ακιντζί δεν έχει ακίνητα στο όνομα του, αλλά στο όνομα της συζύγου του και των παιδιών τους. Υπάρχει ένας κοινός λογαριασμός με την σύζυγό του στην τράπεζα με ποσό 3.806 ευρώ. Ο ίδιος έχει πιστωτική κάρτα με 10.500 ΛΤ. Αναλυτικά στο σύνδεσμο για όσους γνωρίζουν τουρκικά
Ο Ακιντζί δεν έχει ακίνητα στο όνομα του, αλλά στο όνομα της συζύγου του και των παιδιών τους. Υπάρχει ένας κοινός λογαριασμός με την σύζυγό του στην τράπεζα με ποσό 3.806 ευρώ. Ο ίδιος έχει πιστωτική κάρτα με 10.500 ΛΤ. Αναλυτικά στο σύνδεσμο για όσους γνωρίζουν τουρκικά
http://www.yeniduzen.com/cumhurbaskani-akincidan-mal-varligi-aciklamasi-123460h.htm
10. Το Φατίχ ολοκλήρωσε την γεώτρησή του και ετοιμάζεται για νέα
Η Havadis (03.02.20) γράφει ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στην Ανατολική Μεσόγειο και αγκυροβόλησε στο λιμάνι Τάσουτζου της περιοχής Σιλίφκε της Μερσίνας για ανεφοδιασμό και για προετοιμασία για την επόμενη του αποστολή στην περιοχή.
(Ι/Τσ.)
11. Ακόμα κτίζουν δωμάτιο απομόνωσης για τον κορωνοϊό
Η Yeni Düzen (03.02.20) γράφει ότι παρά τις εξαγγελίες του λεγόμενου υπουργείου υγείας ότι δημιουργήθηκε κέντρο απομόνωσης στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, λόγω έλλειψης τεχνικού εξοπλισμού, το κέντρο απομόνωσης δεν συστάθηκε στην κλινική ψυχικών και νευρολογικών παθήσεων στο «κρατικό νοσοκομείο» Δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου, αλλά αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο τμήμα νευρολογίας. Οι οικοδομικές εργασίες συνεχίστηκαν και εχθές στο εν λόγω τμήμα. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από αυτές τις εργασίες, στις οποίες φαίνεται μια η προσθήκη αλουμινένιας πόρτας από την οποία θα γίνεται η είσοδος στο κτίριο απ’ έξω.
(Ι/Τσ.)
Β. Τουρκικός Τύπος
1. ΤΕΔ: 4 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 9 τραυματίστηκαν από επιθέσεις συριακών δυνάμεων στο Ίντλιμπ – Δηλώσεις Έρντογαν
H τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα Hürriyet Daily News (03.02.20), γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιοχή του Ίντλιμπ στη Συρία, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει με αποφασιστικότητα τα αντίποινα και τις επιθέσεις στη Συρία, προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας, των πολιτών και των αδελφών τους στο Ίντλιμπ.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρηση του για την Ουκρανία, ο Έρντογαν είπε ότι τα Τουρκικά πυροβόλα κτύπησαν 46 στόχους. «Αυτοί που δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με τέτοιου είδους βίαιες επιθέσεις θα καταλάβουν σύντομα ότι έχουν λάθος», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης, λέγοντας ότι η Μόσχα είχε ενημερωθεί για τους σκοπούς της Άγκυρας. «Δεν είναι δυνατό να σιωπήσουμε όταν οι στρατιώτες μας πέφτουν μάρτυρες. Έχουμε απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε είτε με το δικό μας πυροβολικό είτε με όλμους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έρντογαν.
Στο μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 9 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Bashar al-Assad στο Ίντλιμπ.
(ΑΚ)
2. Ο Τσαβούσογλου συμμετέχει σήμερα στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Η Yeni Şafak (03.01.20 https://www.yenisafak.com/en/news/turkey-to-attend-oic-meeting-in-saudi-arabia-on-monday-3511045) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμμετέχει σήμερα στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα γίνει στην Τζέντα Σαουδικής Αραβίας. Στην συνάντηση θα συζητηθεί Παλαιστινιακό και το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις με ομόλογους τους στο περιθώριο της συνάντησης.
(ΚΣ)
3. Στην Ουκρανία για επαφές ο Ερντογάν
Η Yeni Şafak (03.01.20 https://www.yenisafak.com/gundem/ukraynaya-gidiyor-3524117) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα στην Ουκρανία για να συμμετάσχει στην 8η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Συνόδου στρατηγικού συμβουλίου Τουρκίας-Ουκρανίας όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και περιφερειακά θέματα. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκίας αναφέρεται ότι το θέμα των Τατάρων της Κριμαίας θα είναι στην ατζέντα των επαφών.
(ΚΣ)
4. Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για το BREXIT
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση η οποία και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του για το BREXIT (31.01.20 http://www.mfa.gov.tr/no_34_-bk-nin-ab-den-ayrilmasi-hk.en.mfa):
«No: 34, 31 January 2020, Press Release Regarding the United Kingdom’s Withdrawal from the EU
The United Kingdom (UK) is officially leaving the European Union (EU) as of January 31, 2020, thus completing the process which started with the June 2016 referendum. While leaving the EU, it is clear that the UK will remain one of the most important and valuable components of Europe. Turkey, has always appreciated the principled stance of the UK, which has supported our membership process within the EU and recognized Turkey’s regional and global position as well as the added value of the potential role we could provide to the EU.
We welcome the existing common political will to further develop Turkey-UK relations in every area following the UK’s withdrawal from the EU. In the new period, relations between Turkey and the UK will provide significant opportunities to enhance regional and global stability as well as both parties’ interests.
During the transition period that will last until December 31, 2020, if not the EU and the UK agree to regulate otherwise, our relations with the UK will remain unaffected and the UK will continue to abide by the EU acquis. During this period, necessary preparations will be carried on in a swift manner together with the UK authorities in all areas which will be affected by the withdrawal.»
5. Δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Υγείας
Η Sabah (01.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζιά σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία και υποστήριξε ότι έχουν θέσει σε λειτουργία το σύστημα ελέγχου για εντοπισμό του νέου ιού για όλους τις πτήσεις που φτάνουν στην Τουρκία από την Κίνα, στα πλαίσια του σχεδίου επαναπατρισμού τους αλλά και εκκένωσης πολιτών από την πόλη Γιουχάν. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και μπορεί διαθέτοντας όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κρούσματα του νέου ιού.
(ΑΚ)
ΠΗΓΗ: Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ