Τουρκία: Το όριο της πείνας ξεπέρασε τον κατώτατο μισθό

Τουρκία: Το όριο της πείνας ξεπέρασε τον κατώτατο μισθό

Το όριο πείνας ορίστηκε στις 11.658ΛΤ/μήνα (€394) τον Ιούλιο, ξεπερνώντας έτσι τον κατώτατο μισθό, ο οποίος με την τελευταία αύξηση του Ιουνίου διαμορφώθηκε στις 11.402ΛΤ (€386). Παράλληλα, το όριο της φτώχειας αυξήθηκε στις 37.974ΛΤ (€1.285) τον μήνα Ιούλιο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων (Türk-İş) και αφορούν μία τετραμελή οικογένεια. Το όριο της φτώχειας αντιπροσωπεύει το ελάχιστο αναγκαίο εισόδημα, ώστε μία τετραμελής οικογένεια να μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή και υγιεινή διατροφή και να καλύπτει τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης όπως ενοίκιο, υγεία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ένδυση, μεταφορές και εκπαίδευση. Από την άλλη, το όριο πείνας αντιπροσωπεύει το ελάχιστο χρηματικό ποσό που χρειάζεται μία τετραμελής οικογένεια για μην στερηθεί τροφή. Όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας‘Duvar’, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το όριο πείνας ξεπέρασε τον κατώτατο μισθό, μόλις από τον πρώτο μήνα από την αύξησή του κατά περίπου 34% για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την οικονομική πραγματικότητα των πολιτών είναι πολλοί, όμως η αύξηση των φόρων και η νέα απότομη πτώση της αξίας της λίρας (από περίπου €1/20ΛΤ σε €1/30ΛΤ μέσα σε περίπου ένα μήνα) καθιστούν σήμερα ακριβότερη μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

 Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Ιούλιο ήταν 47,83%. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,49 τοις εκατό σε μηνιαία βάση. Έτσι, ο μηνιαίος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα, η ανεξάρτητη από το κράτος ‘Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό’ (ENAgroup) υπολόγισε με τα δικά της στοιχεία την αύξηση του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση στο 13,18% (μηνιαία βάση) και τον ετήσιο σε 122,88%.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε άνετα την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο των πρόσφατων εκλογών, αναλαμβάνοντας το ‘τιμόνι’ της χώρας προειδοποίησε τους πολίτες ότι έπεται ‘σφίξιμο ζώνης’, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι εκτιμά πως το δεύτερο μισό του 2024 θα είναι περίοδος πτώσης του πληθωρισμού.

Πηγή: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης

*************************************************

Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας ξεπέρασε τα 73 δισ. δολάρια σε 7 μήνες!

 

Güldem Atabay Δημοσιεύτηκε στο paturkey.com στις 3 Αυγούστου 2023

Τον Ιούλιο, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 15,7% φτάνοντας τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για το 7μηνο ξεπέρασε τα 73 δισ. δολάρια.

Ο υπουργός Εμπορίου Ömer Bolat μοιράστηκε τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου για τον Ιούλιο με το κοινό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Bolat, οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 8,4% τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 20 δισ. 93 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 32 δισ. 475 εκατ. δολάρια. Έτσι, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για τον Ιούλιο υπολογίστηκε σε 12,4 δισ. δολάρια. Με βάση τα στοιχεία, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για το 7μηνο ξεπέρασε τα 73 δισ. δολάρια.

 

Share this post