Τουρκία: Σκάνδαλο δύο δισ. με κρυπτονομίσματα

Τουρκία: Σκάνδαλο δύο δισ. με κρυπτονομίσματα

«Άρωμα» οικονομικού σκανδάλου αποπνέουν οι εξελίξεις με την πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Thodex, στην Τουρκία.

Ήδη χιλιάδες χρήστες έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά της πλατφόρμας, καθώς δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να αποσύρουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους.

Νωρίτερα, η εταιρεία ανήρτησε ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μείνει κλειστή για τέσσερις έως πέντε ημέρες, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησής της. Οι χρήστες, όμως, εξέφρασαν στο Twitter ανησυχία ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα απάτης, με τα σχόλιά τους να αναπαράγονται εκτεταμένα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Thodex ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης δεν είναι αληθή. «Παγκόσμια γνωστές τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συμφωνία, θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία μας και πρότειναν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι συναλλαγές πρέπει να διακοπούν και η διαδικασία πώλησης πρέπει να ολοκληρωθεί», σημείωσε.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος και η φωτογραφία με τον Τσαβούσογλου

Όπως προκύπτει από την προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Thodex, Φατίχ Οζέρ, είχε φύγει από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το απόγευμα της Τρίτης, με αρκετούς χρήστες να καταγγέλλουν ότι ο Οζέρ μπορεί να έχει πάρει μαζί του τα χρήματά τους, όταν έφυγε από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ώρες διακινείται στο διαδίκτυο φωτογραφία του Φατίχ Οζέρ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κάνοντας τους χρήστες να μιλούν για πολιτική εμπλοκή.

Αμέσως μετά τη θύελλα των αντιδράσεων ο Τσαβούσογλου αρνήθηκε πως γνωρίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thodex, κάνοντας λόγο για τυχαία συνάντηση.

Όπως έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Twitter o Τούρκος ΥΠΕΞ «Δεν γνωρίζω τον Φατίχ Οζέρ, ιδρυτή της Thodex. Η φωτογραφία που εμφανίζεται στα social media τραβήχθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις 26 Δεκεμβρίου του 2019».

Επισημαίνεται πως εισαγγελικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τη Thodex λόγω καταγγελιών ότι η πλατφόρμα οδήγησε στη «θλίψη πολλών πολιτών». 

Share this post