Τουρκία: Παρουσιάστηκε το μανιφέστο των ‘Έξι της Εθνικής Συμμαχίας”

Τουρκία: Παρουσιάστηκε το μανιφέστο των ‘Έξι της Εθνικής Συμμαχίας”

Ἀγνωστό όμως ακόμη ποιός θα είναι ο υποψήφιος της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν το ‘Τραπέζι των Έξι’ ανακοίνωσαν χθες το μανιφέστο τους με τίτλο ‘Κείμενο Συμφωνίας Κοινών Πολιτικών’ που περιλαμβάνει τους στόχους, τις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές και τα πρότζεκτ που υπόσχονται να υλοποιήσουν.

Τα κόμματα της “Εθνικής Συμμαχίας” είναι:

 Λαϊκό Κόμμα – Κιλιτσντάρογλου
 Καλό Κόμμα – Μεράλ Άκσενερ
 Κόμμα Ευτυχίας – Τεμέλ Καραμολλάογλου
 Δημοκρατικό Κόμμα – Γκιουλτεκίν Ουϊσάλ
 Κόμμα DEVA – Αλί Μπαμπατζάν 
 Κόμμα του Μέλλοντος – Αχμέτ Νταβούτογλου

Στο 240 σελίδων κείμενο περιλαμβάνονται πάνω από δύο χιλιάδες στόχοι: Από αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, στο όραμά τους για τη δημόσια διοίκηση· από την οικονομία και το επιχειρείν, στις κοινωνικές πολιτικές και την Παιδεία· από την εξωτερική πολιτική, στην εσωτερική διακυβέρνηση. Οι έξι αρχηγοί κομμάτων που συνασπίζουν την ‘Εθνική Συμμαχία’— η οποία περιλαμβάνει ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, πλην του HDP— καθόρισαν τον οδικό τους χάρτη.

Όσον αφορά στα εσωτερικά, μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που υπόσχονται οι ‘Έξι’ είναι: Προετοιμασία νέου καταστατικού για τη Βουλή, κατάργηση του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, μείωση του εκλογικού ορίου στο 3%, υποχρεωτική άδεια του κοινοβουλίου για το άνοιγμα υπόθεσης κλεισίματος πολιτικών κομμάτων, αναδιοργάνωση ορισμένων υπουργείων, επιστροφή της Προεδρίας στο Μέγαρο Τσάνκαγια, κατάργηση των Εισαγωγικών Εξετάσεων για το Λύκειο, κατάργηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας (YÖK), ακύρωση του πρότζεκτ ‘Kanal İstanbul’, επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ και εφαρμογή της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, οι ‘Έξι’ αναφέρουν ότι θα εργαστούν σύμφωνα με το δόγμα —που αποτελούσε ρήση του Ατατούρκ— ‘ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο’, λένε ότι η εξωτερική πολιτική θα επιστρέψει στον αποφασιστικό της ρόλο και υπόσχονται ότι στόχος τους θα είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ. Επίσης, υπόσχονται ότι θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τονίζουν ότι η Κύπρος είναι «εθνική υπόθεση». Οι δε πρόσφυγες θα σταλούν πίσω.

Επιπλέον, οι ‘Έξι’ λένε ότι θα εφαρμόσουν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό και δεν θα χρησιμοποιούν την εξωτερική πολιτική ως εργαλείο πολεμικής και επίτευξης στόχων στο εσωτερικό. Αν έρθουν στην εξουσία, προσθέτουν, θα επανασχεδιάσουν το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με τις συνθήκες του 21ου αιώνα.

Οι ‘Έξι’ υπενθυμίζουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ανεστάλησαν στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και πως στα τέλη του 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η διαδικασία πρέπει να παραμείνει παγωμένη. Αν έρθουν στην εξουσία, αναφέρουν, θα πραγματοποιήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «στο πλαίσιο του διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ισότητας» και θα δώσουν προτεραιότητα στην απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Ακόμη, οι διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης θα επιλυθούν. Επιπλέον, οι διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης θα επιλυθούν. Όσον αφορά στο προσφυγικό, θα επανεξετάσουν τη συμφωνία με την ΕΕ ώστε να «αναλάβουμε κοινή ευθύνη και επιμερισμό των βαρών».

Οι ηγέτες των κομμάτων της ‘Εθνικής Συμμαχίας’ τονίζουν ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ «είναι κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την αποτροπή που παρέχει για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ σε ορθολογική βάση και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα ηγούμαστε πολυμερών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη γειτονιά της Τουρκίας. Θα επιδιορθώσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας και τις χώρες της περιοχής και θα φέρουμε τη συνεργασία μας σε προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο. Θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής. Δεν θα ανακατευόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις τους, δεν θα ‘διαλέγουμε πλευρά’ στα μεταξύ τους προβλήματα, αλλά απεναντίας, θα συμμετέχουμε διευκολύνοντας λύσεις. Το Αιγαίο πρέπει να θεωρείται μια περιοχή καλής γειτονιάς».

Η ‘Εθνική Συμμαχία’ έστειλε επίσης το μήνυμα ότι πρέπει να ξεπεραστεί το κλίμα κρίσης με την Ελλάδα και ότι πρέπει να επικρατούν σχέσεις καλής γειτονίας: «Θα επιλύσουμε τα ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέσω διπλωματίας, διαλόγου και διαπραγματεύσεων προσανατολισμένων στα αποτελέσματα, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ισότητα, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», προσθέτουν.

Πάντως,  η ‘Εθνική Συμμαχία’ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον υποψήφιό της για τις εκλογές, ο οποίος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν.

 

Share this post