Τουρκία: Κατέληξε η κρατούμενη και απεργός πείνας, δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ

Τουρκία: Κατέληξε η κρατούμενη και απεργός πείνας, δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ

Κατέληξε σήμερα, μετά από Εμπρού Τιμτίκ απεργίας πείνας, η κρατούμενη δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ, της οποίας  αίτημα ήταν «να έχει μια δίκαιη δίκη».

Δέκα επτά δικηγόροι, μέλη του σωματείου «Ένωση Σύγχρονων Νομικών» (ÇHD) συνελήφθησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 εκδόθηκε απόφαση για την κράτησή τους. Μετά από ένα έτος,  όταν παρουσιάστηκαν στην πρώτη δικάσιμο, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι (για να δικαστούν). Η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας έγινε δεκτή εντός του Σαββατοκύριακου. Έτσι οκτώ ώρες μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι, εκδόθηκε ‘απόφαση για την σύλληψή τους’. Τέσσερεις δικηγόροι, μεταξύ αυτών και ο Αϊτάτς Ουνσάλ (Aytaç Ünsal), συνελήφθησαν για δεύτερη φορά, ακριβώς μπροστά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σταμπούλ. Ο Σελτσούκ Κόζαγατσλί (Selçuk Kozağaçlı) συνελήφθη στην αίθουσα δικαστηρίου που πήγε μόνος του και την επομένη εκδόθηκε διαταγή για την κράτησή του.

Η σύνθεση του 37ου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ, στο οποίο πραγματοποιείτο η δίκη, άλλαξε και η δίκη συνεχίστηκε με την νέα σύνθεση, που διορίστηκε. Μετά από δύο συνεδριάσεις οι διορισμένοι δικαστές εξέδωσαν απόφαση, με την οποία μοίρασαν συνολικά 159 ετών φυλακίσεις. Η Εμπρού Τιμτικ συνελήφθη μετά από έφοδο στο γραφείο της.

Εξάλλου, για παρόμοια αιτήματα έχασαν τη ζωή τους, η Χελίν Μπολέκ (μετά από 288 ημέρες απεργίας) και ο Ιμπραχίμ Γκιοτσέκ (μετά από 323 μέρες απεργίας), αμφότεροι μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum.

Μηνάς Βασιλειάδης

Share this post