Τουρκία: Φειδωλή αύξηση των επιτοκίων από την Χαφιζέ Ερκάν
Πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια λαμβάνεται τέτοια απόφαση και εκφράζεται η ελπίδα η οικονομία να μπει σε τροχιά ομαλότητας.
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Την αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον από το 8,5% στο 15%. Μόλις μια μέρα πριν την απόφαση, η Ερκάν είχε συναντηθεί με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν 3% της αξίας της και διαμορφώθηκε στις $1/24,254ΛΤ.
Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται κόντρα στις απόψεις, που έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Ερντογάν και είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια που λαμβάνεται τέτοια απόφαση. Με την απόφαση αυτή —η οποία σύμφωνα με αναλυτές δεν θα είναι μοναδική— εκφράζεται η ελπίδα η οικονομία να μπει σε τροχιά ομαλότητας.
Εξάλλου αυξάνοντας το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα δείχνει ότι διατίθεται να προσαρμόσει το επιτόκιο στον πραγματικό πληθωρισμό και στέλνει στους δυτικούς επενδυτές το μήνυμα ότι η τουρκική λίρα μπορεί να αποτελέσει και πάλι ‘ασφαλές λιμάνι’ για τα κεφάλαιά τους. Η δε Χαφιζέ Ερκάν —όπως και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ— χαίρει σεβασμού στους δυτικούς επενδυτικούς κύκλους.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η οικονομία να μπει σε μια πιο σταθερή και προβλέψιμη πορεία. Μία από τις σημαντικές ‘παράπλευρες απώλειες’ —για την οποία προϊδέασε ήδη με δημόσιες δηλώσεις του ο εταίρος του Προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί— είναι ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να ‘σφίξουν τα δόντια’, καθώς ο δανεισμός θα καταστεί ακριβότερος.
Ασκώντας κριτική, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέβαλλε πεισματικά, επί 27 μήνες, μια λανθασμένη οικονομική πολιτική η οποία δεν βγήκε στα νούμερα, και τώρα θα κληθεί να πληρώσει το λάθος ο λαός. Από την άλλη, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη νίκη της στις εκλογές έχει εντολή να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για μία σταθερή οικονομία μακροπρόθεσμα με τιθασευμένο πληθωρισμό και ελεγχόμενα επίπεδα ακρίβειας.