Τουρκία: Ένας μαφιόζος προκαλεί αναταράξεις

Τουρκία: Ένας μαφιόζος προκαλεί αναταράξεις

Του Μανώλη Κωστίδη*

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Τουρκία oι ισχυρισμοί του επιχειρηματία Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο αρχιμαφιόζος και υποστηρίζει πως υπάρχουν σχέσεις της μαφίας με την κρατική ασφάλεια αλλά και τους πολιτικούς της χώρας. Ο Πεκέρ, ο οποίος είχε διαφύγει στο εξωτερικό πριν από λίγους μήνες, δημοσιοποίησε τρία βίντεο στο ΥouΤube, εξηγώντας αναλυτικά όλους τους ισχυρισμούς του. Kατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για προφυλακίσεις και συλλήψεις επιχειρηματιών με στόχο τον εκβιασμό τους και αποκαλύπτει συγκεκριμένα ονόματα επιχειρηματιών και ομίλων που έπεσαν θύματα αυτής της πρακτικής. 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Πεκέρ μιλάει για αμέλεια και αδιαφορία στις έρευνες υποθέσεων διακίνησης πολλών τόνων κοκαΐνης από το Εκουαδόρ και την Κολομβία με προορισμό την Τουρκία. Αναφέρει πως έχουν γίνει συλλήψεις και έρευνες στις συγκεκριμένες χώρες, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια στην Τουρκία. Μιλάει και για δολοφονίες, οι οποίες «κουκουλώθηκαν» εμπλέκοντας την κρατική ασφάλεια και την αστυνομία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει την ιστορία της φοιτήτριας Γιελντά Καχραμάν, η οποία είχε πάει στη στρατοχωροφυλακή να καταγγείλει τον βιασμό της από τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, Τολγκά Αγάρ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η κοπέλα δεν βοηθήθηκε από κανέναν, ενώ στη συνέχεια την παρέλαβε ένα ελικόπτερο από το τμήμα και μία ημέρα μετά βρέθηκε νεκρή. Η στρατοχωροφυλακή έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς. Ο Τολγκά Αγάρ είναι γιος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Αγάρ. Η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσίευσε φωτογραφίες και υποστηρίζει πως ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής Αρίφ Τσετίν έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές με δύο άτομα, που θεωρούνται ηγετικά στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος, όπως και με τον Τολγκά Αγάρ, αφήνοντας να υπονοηθεί πως τους καλύπτει. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού διέψευσε τους ισχυρισμούς και επιτέθηκε στην τουρκική εφημερίδα λέγοντας πως «θα λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Η υπόθεση των ισχυρισμών του Σεντάτ Πεκέρ έχει εκλάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις καταγγελίες του Πεκέρ και δήλωσε ότι αισθάνεται ντροπή. Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Φαΐκ Οζτρακ δήλωσε πως «έσπασε ο υπόνομος κράτους, πολιτικής και ασφάλειας».

Εντύπωση προκαλεί πως στα βίντεο ο Πεκέρ είναι ντυμένος όπως ο «Ντον Κορλεόνε» στην ταινία «Ο Νονός» και έχει το ομώνυμο βιβλίο πάνω στο γραφείο του. Κάθε βίντεο έχει 2 εκατ. προβολές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Karar», στο παρελθόν ο Σεντάτ Πεκέρ είχε υποστηρίξει τον Ερντογάν και είχε φωτογραφηθεί μαζί του, ενώ έλεγε πως «αν γονατίσει ο Ερντογάν, τότε θα γονατίσει και η Τουρκία». Παράλληλα, είχε απειλήσει τους καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν υπογράψει διακήρυξη εναντίον νομοσχεδίων της κυβέρνησης και είχε δηλώσει πως «μπορεί κάνει μπάνιο με το αίμα τους». Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, όπου ένα τροχαίο δυστύχημα είχε γίνει αφορμή να αποκαλυφθούν οι στενές σχέσεις του «βαθέος» κράτους της Τουρκίας με μαφιόζους, μέλη των Γκρίζων Λύκων, αστυνομικών αλλά και πολιτικών.

ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών

Share this post