Τουρκία: εκλογική κόντρα πάνω από τα χαλάσματα του σεισμού

Τουρκία: εκλογική κόντρα πάνω από τα χαλάσματα του σεισμού

Το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Όλα ξεκίνησαν με τις διαρροές αξιωματούχων της κυβέρνησης στα διεθνή πρακτορεία πως υπάρχει το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών έχουν φύγει από τις περιοχές τους και οι υποδομές ίσως να μην είναι αρκετές για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.

Ακολούθησε το μήνυμα του πρώην προέδρου του τουρκικού Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος AKP και ζήτησε την αναβολή των εκλογών για ένα έτος!

«Καταστροφή του αιώνα»

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για την «καταστροφή του αιώνα» και έδωσε στοιχεία της, τονίζοντας πως δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι φιλοξενούνται σε σκηνές ή σε δομές του κράτους.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, υποστήριξε ότι «η καταστροφή του αιώνα» για αυτή τη χώρα είναι το «καθεστώς ενός ανθρώπου». Αν χρειάζεται να το εκφράσουμε ξεκάθαρα είναι ο Ερντογάν. Προσπαθούν να αναβάλουν τις εκλογές. Το λέω ξεκάθαρα στον λαό μου. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Να το επαναλάβω: Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους. Οι εκλογές σε αυτή τη χώρα θα γίνουν στην ώρα τους. Οι εκλογές δεν μπορεί να αναβληθούν παρά μόνο σε περίοδο πολέμου κι ακόμη και τότε την απόφαση τη δίνει το Κοινοβούλιο». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι προεδρικές εκλογές ίσως να μπορούν να αναβληθούν έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους, η οποία είναι στις 18 Ιουνίου.

Ωστόσο τονίζουν πως και πάλι αυτός ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες της χώρας.

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι σεισμόπληκτες πόλεις είναι αυτές που στις προηγούμενες εκλογές έδιναν υψηλά ποσοστά στον Ερντογάν.

Αν οι εκλογές δεν αναβληθούν πολλοί οπαδοί του προέδρου της Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να τον ψηφίσουν κι άλλοι που θα ζουν στους καταυλισμούς και ταλαιπωρούνται ίσως να τον καταψηφίσουν. Οπως τονίζουν, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η τουρκική κυβέρνηση θα ψάξει τεχνάσματα για να κερδίσει με κάθε τρόπο χρόνο.

Στον απόηχο του φονικού σεισμού που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία, μία νέα κρίση αναδύεται στις πληγείσες περιοχές. Η έλλειψη τρεχούμενου νερού και τα αμέτρητα πτώματα που βρίσκονται σε αποσύνθεση κάτω από τα χαλάσματα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε κοινή θέα απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέθεσε ήδη 34 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων του σεισμού, και υποσχέθηκε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα. Παράλληλα, προειδοποίησε πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό έως και να διπλασιαστεί καθώς θα περνούν οι μέρες και θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης.

Με μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής σε περιοχές όπως το Καχραμανμαράς να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό, οι τουρκικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων είναι άστεγοι, δεν θα προσβληθούν από ασθένειες.

Ο Μπατίρ Μπερντικλιτσέφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, επισήμανε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδατογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών». Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ενισχύσει την παρακολούθηση υδατογενών ασθενειών, της εποχικής γρίπης και της COVID-19 μεταξύ των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, δήλωσε: «Αναπτύσσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια στα 75 χρόνια της ιστορίας μας. Στόχος των ομάδων μας είναι να υποστηρίξουν τις κατεστραμμένες ιατρικές εγκαταστάσεις, εστιάζοντας στην περίθαλψη των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών, πολλοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

Συνεχίζονται οι διασώσεις

Μέσα σ’ αυτή τη δυσοίωνη εικόνα καταστροφής, ωστόσο, εξακολουθούν να έρχονται κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα. Το βράδυ της Τρίτης μία 77χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή 212 ώρες μετά τον σεισμό, ενώ χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως ένας άνδρας 44 ετών βρέθηκε ζωντανός στο Καχραμανμαράς, έχοντας παραμείνει κάτω από τα συντρίμμια για 222 ώρες.

Πηγή: kathimerini.gr

Share this post