Τουρκία: Απολύθηκε η διοικητής της Κ.Τ. Hafize Gaye Erkan

Τουρκία: Απολύθηκε η διοικητής της Κ.Τ. Hafize Gaye Erkan

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Με απόφαση, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύθηκε χθες, Σάββατο —μια μέρα μετά το κλείσιμο των αγορών για το Σαββατοκύριακο— στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γνωστοποιήθηκε ότι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Hafize Gaye Erkan (Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν/ ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: T.C. Resmî Gazete Haberleri @tcresmi_gazete), απομακρύνεται από την θέση της  (‘απολύεται’ στο επίσημο κείμενο) και αναλαμβάνει νέος διοικητής ο μέχρι τώρα υποδιοιοκήτης , Fatih Karahan (Φατίχ Καραχάν).

Η κυρία Ερκάν εξέδωσε ανακοίνωση μέσω κοινωνικών δικτύων, στην οποία αναφέρει πως «είχα επίγνωση των δυσκολιών αυτής της θέσης, […] εργάστηκα νυχθημερόν για να επανακάμψει η τουρκική οικονομία, […] την παρούσα στιγμή το οικονομικό μας πρόγραμμα άρχισε να αποδίδει καρπούς, με απόδειξη την αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και τους δείκτες της κύριας τάσης του πληθωρισμού».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει:«Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως είναι γνωστό στο κοινό, πρόσφατα οργανώθηκε εναντίον μου μια μεγάλη εκστρατεία ‘δολοφονίας χαρακτήρα’. Προκειμένου να μην επηρεαστούν περαιτέρω η οικογένειά μου και το αθώο παιδί μου —που δεν είναι ούτε ενάμιση ετών— ζήτησα από τον Πρόεδρό μας να με συγχωρέσει από το καθήκον μου (απαλλάξει), το οποίο εκτελώ με τιμή από την πρώτη μέρα. Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών, που με έκανε περήφανη, όντας η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας».

Η 44χρονη Ερκάν τον τελευταίο καιρό δεχόταν σκληρή κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή φέρεται να επέτρεπε στον πατέρα της να λαμβάνει μη εξουσιοδοτημένες αποφάσεις προσωπικού στην τράπεζα. Επίσης, μία δήλωσή της τον περασμένο μήνα, ότι έπρεπε να μετακομίσει πίσω στην οικογένειά της, επειδή ο πληθωρισμός έκανε τα ενοίκια στην Πόλη μη προσιτά, είχε ιδιαίτερα αρνητική απήχηση στα μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες, που όμως εντάσσονται στην κατηγορία των παραπολιτικών, ανέφεραν ότι οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Παρόλο που η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν παραιτήθηκε, θα συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό της για δύο χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς επισήμως «απολύθηκε». Ο μεικτός μισθός της ήταν 161.000ΛΤ (€4.902).

Ποιός είναι ο νέος Διοικητής

ΦΩΤΟ: sabah.com.tr

Ο Φατίχ Καραχάν, σύμφωνα με το βιογραφικό του γεννήθηκε στο Εσκίσεχιρ το 1982, ο Φατίχ Καραχάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Τμήμα Μαθηματικών και Βιομηχανικής Μηχανικής) το 2006. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 2012. Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Federal Reserve της Νέας Υόρκης το 2012, υπηρέτησε ως Επικεφαλής Μελετών Εργασίας και Αγοράς Προϊόντων και σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στο ίδρυμα μέχρι το 2022.

Κατέχει επίσης θέση λέκτορα (μερικής απασχόλησης) στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενώ ξεκίνησε να εργάζεται ως ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022. Διορίστηκε ως Chief Economist στην Amazon τον Νοέμβριο του 2022.

Διορίστηκε Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στις 28 Ιουλίου 2023.

Share this post