Τουρκία : 131 οι νεκροί, 9.217 τα κρούσματα

Τουρκία : 131 οι νεκροί, 9.217 τα κρούσματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Στην Τουρκία από την Παρασκευή, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας,  τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 9.217.
Οι θάνατοι που σημειώθηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο, ήταν 17 την Παρασκευή, 16 το Σάββατο και 23 χθες.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 9.982 τεστ και εντοπίστηκαν 1.815 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο δεν προβαίνει σε ενημέρωση για τις τοποθεσίες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, αντ’ αυτού δίνει στη δημοσιότητα καθημερινά, με την εξής σειρά, τα παρακάτω στοιχεία:
Αριθμός σημερινών τεστ (9.982), αριθμός σημερινών κρουσμάτων (1.815), αριθμός σημερινών νεκρών (23), τεστ από την έναρξη της επιδημίας (65.446), συνολικός αριθμός κρουσμάτων (9.217), συνολικός αριθμός νεκρών (131), αριθμός νοσηλευόμενων στην εντατική (568), αριθμός διασωληνωμένων (394), αριθμός ιαθέντων (105).

 


Εντωμεταξύ, ελέγχους στα σημεία εισόδου/εξόδου του νομού Σταμπούλ πραγματοποιούν οι Αρχές, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης, Αλί Γερλίκαγια, ως ένα από τα μέτρα καταπολέμησης της διάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

Εάν συντρέχουν λόγοι θα επιβάλλεται 14ήμερη καραντίνα, δήλωσε ο κ. Γερλίκαγια σε ανάρτησή του στο twitter, η οποία συνοδεύεται από βίντεο που απεικονίζει τους ελέγχους της αστυνομίας σε διερχόμενα οχήματα.


Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο μία σειρά επιπλέον μέτρα κατά της διάδοσης του ιού, ενώ έδωσε το ελεύθερο στις Νομαρχίες να επιβάλλουν περεταίρω μέτρα στις περιφέρειές τους εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε  είναι:
-Έλεγχος των μετακινήσεων μεταξύ πόλεων: Πλέον απαιτείται άδεια από τη Νομαρχία ή το γραφείο του Έπαρχου (Kaymakamlık’). -Ευέλικτο ωράριο για τον ιδιωτικό τομέα με λειτουργία από το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο. -Υποχρεωτική τήρηση απόστασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στα οποία ο αριθμός των επιβατών θα είναι ελεγχόμενος. -Απαγόρευση πικ-νικ και λοιπών κοινωνικών συνευρέσεων σε πάρκα ή δάση το Σαββατοκύριακο (η απλή διέλευση πολιτών επιτρέπεται). -Υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους κληρωτούς των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την κατάταξη ή απόλυση. -Αναστολή όλων των διεθνών πτήσεων, περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού (όπως ισχύει για τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη). -Σύσταση επιτροπών σε όλους τους νομούς που θα παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων.
Ο κ. Ερντογάν απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους, όπως παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός εάν πρέπει να μετακινηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες, ενώ διευκρίνισε ότι ο βαθμός και η διάρκεια των μέτρων θα εξαρτηθούν από τον βαθμό που θα τηρηθούν από τους πολίτες.

Η Κεντρική Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση

Με την πτώση της ταχύτητας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού θα δούμε την οικονομία να επανέρχεται με γοργούς ρυθμούς, έκρινε σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Οουζχάν Όζμπας.

«Η τουρκική οικονομία με τα δυναμικά της θεμέλια θα είναι από τις πρώτες που θα ξεπεράσουν αυτή την περίοδο, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις λιγότερες πιθανές ζημιές», αναφέρει στην παρέμβασή του και προσθέτει την εξής εκτίμηση:

«Η επιβράδυνση στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την επιδημία, καθώς επίσης και η εξασθένιση της ζήτησης στις οικονομίες της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής που πηγάζει από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον εξαγωγικό τομέα της Τουρκίας».

Ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας καθησύχασε ότι το ίδρυμα «διαθέτει τη δυνατότητα να λαμβάνει γρήγορα και να εφαρμόζει αποτελεσματικά αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «η Κεντρική μας Τράπεζα έχει στη διάθεσή της μια απολύτως αποτελεσματική και ευρείας κλίμακας εργαλειοθήκη, την οποία χρησιμοποιούμε τώρα και θα παραμείνουμε σε θέση να τη χρησιμοποιούμε».

Ο κ. Όζμπας κατέληξε με την εκτίμηση ότι, «λόγω της υψηλής πορείας της οικονομίας κατά τους μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, αναμένουμε για το πρώτο τετράμηνο υψηλό ποσοστό ανάπτυξης».

Share this post