Total και ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Total και ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

 

Εννέα γεωτρήσεις την επόμενη διετία.

Μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες το βράδυ, αποφασίστηκε ότι Total και ENI θα συνεργαστούν και στον τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Παράλληλα, το Υπουργικού Συμβούλιο ενέκρινε άλλες εννέα γεωτρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π. Θεοχαρίδη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της διυπουργικής Επιτροπής, που υποβλήθηκε διά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη, για να υπογραφεί συμφωνία με τις TOTAL και ENI για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία.
Ταυτόχρονα, το υπουργικό ενέκρινε και την είσοδο της γαλλικής TOTAL σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ, στα τεμάχια που μέχρι τώρα τα δικαιώματα είχαν οι ΕΝΙ –KOGAS. Πρόκειται για τα τεμάχια 2,3 και 8, 9, όπως και στο 11, ενώ στο τεμάχιο 6 ήδη συμμετέχει μαζί με την TOTAL.

Επίσης, Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και την πρόταση Γ. Λακοτρύπη για το γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ για την επόμενη διετία. Προβλέπονται συνολικά εννέα γεωτρήσεις, που είναι ήδη προγραμματισμένες.
Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Μεταξύ των ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7 – όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum.
Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.
Εξάλλου, ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Φατίχ, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, δεν έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Πάφου.

Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι προτιμά να μην σχολιάσει «πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε».
Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα αρχίζει αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Κύπρο.

 


Οι συνομιλίες του κ. Σούκρι «θα επικεντρωθούν σε τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ.
Όπως αναφέρει και ο αιγυπτιακός Τύπος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σούκρι «θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη, για επίσημη επίσκεψη για συνομιλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι στη συνέχεια ο κ. Σάμεχ Σούκρι θα ταξιδέψει από την Αθήνα για τη Λευκωσία όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ θα συντονίσει τις απόψεις και τις θέσεις του με τους ομολόγους του στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του.

Share this post