Τορπίλη της Άγκυρας στις διερευνητικές με την Ελλάδα

Τορπίλη της Άγκυρας στις διερευνητικές με την Ελλάδα

*Μπορέλ: ΟΙ 27  ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ζήτησαν την  «αναστροφή του ανοίγματος των Βαρωσίων».

*Αύριο σε Λευκωσία και Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Ακύρωσε το ταξίδι στην Άγκυρα

Ευρωπαίοι και αμερικανοί  διπλωμάτες, αλλά και αναλυτές , προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα , γιατί η Άγκυρα παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα επέλεξε να επανέλθει στην πολιτική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως εκτιμάται  προφανής στόχος   της αποστολής του Oruc Reis για έρευνες σε έκταση, η οποία φθάνει ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, (δηλαδή σε περιοχή όπου η Ελλάδα διατηρεί κάθε δικαίωμα να επεκτείνει την κυριαρχία της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια), είναι  η τεχνητή πρόκληση στρατιωτικής κρίσης.

Η Άγκυρα κάνει λόγο για «άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών».  

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι από αύριο και μέχρι τις 16 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν και οι επίσημες δοκιμές των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι 27  υπουργοί ζήτησαν την  «αναστροφή του ανοίγματος των Βαρωσίων».

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων και τo νέo τουρκικό navigational telex (Navtex), ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι 27 διεξήγαγαν συζήτηση και άκουσαν τους συναδέλφους τους από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και οι Υπουργοί πιστεύουν ότι «αυξάνει τις εντάσεις και πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Επιπλέον ο Ζοzέπ Μπορέλ ανακοίνωσε σε σχέση με τη Navtex, που παραβιάζει τις οικονομικές ζώνες Ελλάδας και Κύπρου ότι κατά τους Υπουργούς είναι «λυπηρή» και «θα οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων και όχι σε αποκλιμάκωση», σύμφωνα με τα όσα ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δήλωσε δε ότι οι 27 θα συνεχίσουν να καλούν προς αποκλιμάκωση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί σε σχέση με την Τουρκία, και θα επανέλθει στο ζήτημα ξανά αυτή την εβδομάδα. Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει πως θα εξετάσει, το αν και κατά πόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με στόχο να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

Ερντογάν-Μισιέλ

Με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισιέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση σημειώνει  ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι «πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας».

Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι « για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».

Έκκληση από το Παρίσι

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, έκκληση  στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis  στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στ. Ζάϊμπερτ για την νέα NAVTEX

«Λυπηρό και όχι συνετό  βήμα» χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος , Στέφαν Ζάϊμπερτ ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας σε διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis  στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου», ανέφερε η εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Αύριο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάϊκο Μάας, θα επισκεφθεί την Λευκωσία και την Αθήνα, ενώ ακύρωσε την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Σε ερώτηση, γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η κυρία ‘Αντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».

Ο ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδος

«Το άνοιγμα των Βαρωσίων και η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX δυναμιτίζουν και πάλι την κατάσταση στην περιοχή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνεδρίαση της Διευρυμένης Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε τις εν λόγω τουρκικές ενέργειες ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη ενέργεια, που υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και δήλωσε πως «είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει την εκ νέου εμπλοκή της Ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ». Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα αυτή τη στιγμή, σχολίασε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, όπου υπογράμμισε ότι η νομιμότητα δεν μπορεί να προέλθει από την καταστολή αλλά από μια ελεύθερη, δίκαιη και βάσει του κράτους δικαίου εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης καταδίκασε επίσης, όπως σημειώνεται, την εργαλειοποίηση των προσφύγων για πολιτικούς λόγους και επισήμανε την ανάγκη για μια νέα συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, που θα εγγυάται την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκη όσο και της ασφάλειας των συνόρων και των πολιτών των κρατών – μελών. Και προσέθεσε ότι, παρά τις πολλές δυσκολίες, η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν νέο χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Καρά Τεπέ.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει γνωστό ότι ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εντατικοποιήσει τις εργασίες της για τη Διακήρυξη των Αθηνών, που έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα κείμενο «κορωνίδα» για την προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας.//

Share this post