Τοπτσού: Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ

Τοπτσού: Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ

Κωνσταντινούπολη, Του ΜΗΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ο Γιαλτσίν Τοπτσού, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα από την πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστανά, ότι «ήρθε η ώρα η Τουρκία να επανεξετάσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ».

Η δήλωση του κ. Τοπτσού έρχεται μετά από ένα συμβάν σε άσκηση της Συμμαχίας στη Νορβηγία, όπου στη θέση του υποτιθέμενου εχθρού εμφανίστηκαν πορτρέτα του Ατατούρκ και του Ερντογάν. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Φρανκ Μπάκκε Γιένσεν, ζήτησαν συγγνώμη «για το περιστατικό που προφανώς δημιούργησε κάποιο μεμονωμένο άτομο» και εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν.

Η συγγνώμη δεν έγινε δεκτή και το συμβάν περιγράφηκε από την Άγκυρα ως ένα από «τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Συμμαχίας». Έντονα αντέδρασε, εξάλλου, ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο κ. Τοπτσού είπε, επίσης, τα εξής: «Η ξεδιάντροπη και ανέντιμη αυτή συμπεριφορά ξεχείλισε το ποτήρι (ανοχής) της στάσης του ΝΑΤΟ προς την χώρα μας και την παρέσυρε σε σημείο να (μας) προβληματίζει (για) την συμμετοχή μας σ’ αυτό. Το θέμα είναι το 2019. Πίσω από όλα τα πραξικοπήματα και την εξάρτησή μας στα θέματα άμυνας υπάρχει το ΝΑΤΟ. Έφθασε ο καιρός να επανεξετάσουμε την συμμετοχή μας. Η οργάνωση αυτή, η οποία πράττει κάθε είδους εχθρικές ενέργειες προς τα μέλη της, δεν είναι για εμάς απαραίτητη. Την συμμετοχή μας στην οργάνωση αυτή θα πρέπει να την εξετάσει άμεσα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση».

Share this post