Τον Μάϊο η στέψη του Καρόλου με τριήμερο εορτασμό

Τον Μάϊο η στέψη του Καρόλου με τριήμερο εορτασμό

Η κυβέρνηση  της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι την  Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, θα γίνει η στέψη του Βασιλιά Κάρολου Γ’.   Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Rishi Sunak δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η στέψη ενός νέου μονάρχη είναι μια μοναδική στιγμή για τη χώρα μας. Σε αναγνώριση αυτής της ιστορικής περίστασης, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια πρόσθετη αργία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η στέψη του βασιλιά Κάρολου θα γίνει στο Αββαείο του Westminster σε έξι βασικά στάδια: την αναγνώριση, τον όρκο, το χρίσμα, την απονομή, την ενθρόνιση και την τιμή. Στο επίκεντρο της στέψης βρίσκεται το χρίσμα με άγιο λάδι. Κατά της εκδήλωσης, ο βασιλιάς Κάρολος θα αφαιρέσει την κατακόκκινη κάπα του και θα καθίσει στο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται από το 1626.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει την επιθυμία του για μια σύντομη, αρκετά πιο λιτή τελετή στέψης που θα διατηρεί ωστόσο την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην περίσταση. Τα σχέδια για τη στέψη περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές στη διάρκεια της τελετής, από περισσότερες από τρεις ώρες, σε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Η λίστα των προσκεκλημένων θα είναι αρκετά περιορισμένη ενώ οι τελετουργικές εμφανίσεις ακούγεται πως θα παραληφθούν για λόγους οικονομίας.

Όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα, μια παράδοση που δεν θα ακολουθήσει ο Κάρολος είναι η παραλαβή χρυσού, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Το 1953 η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεχθεί στη στέψη της ως δώρο χρυσό. Οι βελούδινες καρέκλες που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Ελισάβετ θα αντικατασταθούν με απλές καρέκλες, αφού ο Κάρολος θέλει να αποφευχθούν οι υπερβολές και τα περιττά έξοδα.

Πηγή:Queen.gr

Share this post