Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για το εμβόλιο της Pfizer

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για το εμβόλιο της Pfizer

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer

Η Pfizer σκόρπισε εκατομμύρια χαμόγελα καθώς ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού με βάση τα αρχικά δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη, με τον πρόεδρο της εταιρείας Albert Bourla να κάνει λόγο για “μια υπέροχη ημέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη”.

Η Pfizer και ο γερμανός συνεργάτης BioNTech είναι οι πρώτες εταιρείες που έδειξαν επιτυχημένα δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κορονοϊού.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και ανθρώπων τη αγοράς, ενώ τα ευχάριστα -όπως όλα δείχνουν- νέα, χαιρέτησε με συγκρατημένη αισιοδοξία ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αλλά με πανηγυρισμούς ο…Ντόναλντ Τραμπ!

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος ,  Κυριάκος Μητσοτάκης,  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα CEO της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά. O πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Μπουρλά για την ιστορική επιτυχία της ανακάλυψης του εμβολίου στη μάχη κατά του κορονοϊού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την προμήθεια του εμβολίου.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στο λογαριασμό του στο twitter ανέβασε μία φωτογραφία από την επικοινωνία που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

“Είχα την χαρά να μιλήσω με τον ‘Αλμπερτ Μπουρλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, για να τον συγχαρώ για τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου και για την ολοκλήρωση της σύμβασης με την ΕΕ για την παράδοση του εμβολίου το συντομότερο δυνατό”, έγραψε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στα αγγλικά.

WILLIAM SCHAFFNER, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ VANDERBILT

“Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Αυτό είναι καλύτερο από ό, τι ανέμεναν οι περισσότεροι από εμάς. Θα ήμουν ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητα 70% ή 75%. Το 90% είναι πολύ εντυπωσιακό για οποιοδήποτε εμβόλιο. Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά παρ ‘όλα αυτά τα δεδομένα φαίνονται πολύ σταθερά”.

Γερμανός υπουργός Υγείας: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Τα δεδομένα από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech σχετικά με το πειραματικό τους εμβόλιο COVID-19 είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε  ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας. “Εάν αυτό αποδειχθεί αληθινό … τότε θα ήταν καλό σήμα γιατί δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο κάνει τη διαφορά”, δήλωσε ο Spahn σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό είναι ενθαρρυντικό”, όπως είπε.

Τραμπ: “Εξαιρετικα νέα!”

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτησε την ανακοίνωση για τα πειραματικά αποτελέσματα και την ώθηση του χρηματιστηρίου που έφεραν. “Η ΑΓΟΡΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΟΛΥ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, 90% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΝΕΑ!”, έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας του Μάιντς  BioNTech προτίθεται να πουλά το εμβόλιο του κορονοϊού κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς.
«Ωστόσο, η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial Times». 
«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα  αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντσον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για  εμβόλιο του COVID19» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί!».


Ανακοίνωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει  συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις» και τόνισε «Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο εν τω μεταξύ».

Ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την κατεύθυνση της πανδημίας, λέει ο ΠΟΥ.

ΠΟΥ

Ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, το οποίο μαζί με άλλες προόδους θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Μπρους Έιλγουορντ είπε επίσης, ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΟΥ, ότι τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer Inc σχετικά με τις τελευταίου σταδίου δοκιμές ενός εμβολίου είναι “πολύ θετικά”.

“Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα… όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενα, να δώσουν πολλές ελπίδες, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα προχωράμε μπροστά”, είπε ο Έιλγουορντ, ενώπιον των 194 μελών του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκρινε “ενθαρρυντική” την ανακοίνωση που έκαναν σήμερα τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech σχετικά με ένα “αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%” εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.

“Χαιρετίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με το εμβόλιο που προέρχεται από τις @pfizer και @BioNTech_Group και χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο που αναπτύσσουν νέα εργαλεία, χρήσιμα και αποτελεσματικά, για να νικήσουμε την Covid-19”, ήταν το tweet που έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

“Ο κόσμος γνωρίζει μια καινοτομία και μια επιστημονική συνεργασία χωρίς προηγούμενο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Σουμίγια Σουαμινατάν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, υπογράμμισε σε ένα tweet ότι “αυτό το νέο αναμένεται να ενθαρρύνει όλους εκείνους που αναπτύσσουν εμβόλια #COVID19 να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές”.
“Ο κόσμος έχει ανάγκη πολλά ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια για να βάλει τέλος σε αυτήν την επιδημία”, σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας τον “ρόλο κλειδί” που διαδραματίζει ο ΠΟΥ σε όρους κυρίως “εναρμόνισης των πολιτικών και των κανονισμών”.

Ρωσία

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της Covid-19 θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα, δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέι της Μόσχας που αναπτύσσει το εμβόλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ρώσος επιστήμονας χαιρέτισε την πρόοδο “την οποία κάνουν – όπως είπε – οι ξένοι συνάδελφοί μας στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορωνοϊού”, προσθέτοντας ότι “όσο πιο πολλά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τον κόσμο, τόσο καλύτερα θα προστατεύεται ο κόσμος”.

Παράλληλα, o Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του Νοεμβρίου, ενώ χαιρέτισε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer – BioNTech που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται μόνο σε δύο περιφέρειες της Ρωσίας, ενώ σε 33 αυξάνεται, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) κννα Ποπόβα, ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα εκεί όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι είναι ο μέσος όρος στην χώρα.

“Η κατάσταση είναι άκρως τεταμένη. Μόνο σε δύο περιφέρειες παρατηρούμε μείωση των κρουσμάτων, σε κατάσταση σταθεροποίησης βρίσκονται 46 περιφέρειες, σε κατάσταση επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκονται 4 περιφέρειες , ενώ σε 33 περιφέρειες συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων”, δήλωσε η Ποπόβα.

Η ίδια ανέφερε ότι καθημερινά πραγματοποιούνται 500-600 χιλιάδες τεστ κορωνοϊού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως και ότι σε μερικές περιφέρειες της Ρωσίας περισσότερο από το 50% του πληθυσμού δεν φορά μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους δημόσιους χώρους.

Η Ποπόβα ανάφερε ότι σε 56 περιφέρειες της χώρας έχουν απαγορευθεί οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις από τις 23.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, ενώ σε 59 περιφέρειες έχουν τεθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Παράλληλα ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα και οι έλεγχοι σε περιοχές όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού υπερβαίνει τους ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται η Covid-19 κατά μέσο όρο στην χώρα.

Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

“Ο επικεφαλής του κράτους αισθάνεται καλά και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του από την αυτοαπομόνωση” στην οποία έχει τεθεί, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική προεδρία.

ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία έγκρισης ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να καθοδηγείται από την επιστήμη, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του, ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αντιμέτωπες με έναν “σκοτεινό” χειμώνα κι ότι ένα εμβόλιο πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμο για μήνες.

“Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα. Κάντε το για τον εαυτό σας. Κάντε το για τον γείτονά σας. Η χρήση της μάσκας δεν είναι πολιτική στάση”, είπε ο Τζο Μπάιντεν, από το Ουίλμιγκτον, στο Ντέλαγουερ, προσθέτοντας πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αλλάξει τελείως την πορεία της πανδημίας, αμέσως μόλις ορκιστεί.

Γράφημα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καναδάς

Η ανακοίνωση της Pfizer Inc ότι το πειραματικό της εμβόλιο είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα, είναι “πολύ ενθαρρυντική” δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

“Ελπίζουμε ότι ένα εμβόλιο θα έρθει στις αρχές του επόμενου έτους. Βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Καναδάς έχει συνάψει συμφωνία με την Pfizer για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει τον Καναδά, ο οποίος καταγράφει καθημερινά ρεκόρ σε νέες μολύνσεις. Η χώρα έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής συνολικά 264.113 κρούσματα και 10.522 θανάτους, αναγκάζοντας ορισμένες επαρχίες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς.

“Το εμβόλιο δεν θα βοηθήσει εσάς ή την οικογένειά σας αν προσβληθείτε τώρα με Covid. Πρέπει να κάνουμε κουράγιο- οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι”, είπε ο Τριντό.

Ο Καναδάς έχει υπογράψει συμφωνίες με αρκετές μεγάλες εταιρείες για πρόσβαση σε έως και 358 εκατομμύρια δόσεις των διαφόρων υποψηφίων εμβολίων κατά της νόσου.

Ιταλία
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκαν, στην Ιταλία, τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ. Σήμερα, οι θετικοί στον ιό είναι 25.271, και 356 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 147.725 τεστ σε όλη την χώρα.

Χθες, τα κρούσματα ήταν 32.616, με 331 νεκρούς. Το 17,1% όσων πολιτών υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ, προέκυψε θετικό. Σε όλη την Ιταλία, 2.749 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από χθες μέχρι σήμερα έγιναν 100 νέες εισαγωγές. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 27.636 άνθρωποι, ενώ χθες ήταν 26.440.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία σήμερα καταγράφηκαν 4.777 θετικοί, στην Καμπανία 3.120, στο Πεδεμόντιο 2.876 και στην Τοσκάνη 2.244.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης Μόντζα, σε μικρή απόσταση από το Μιλάνο, η κατάσταση είναι οριακή: 340 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, και οι εκατό που προσελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες δεν αρκούν για να μπορέσουν να τύχουν τις αναγκαίας φροντίδας, οι ασθενείς με covid 19, όπως και όλοι οι υπόλοιποι.

Σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας, παράλληλα (στην Καμπανία με πρωτεύουσα τη Νάπολη, στη Λιγουρία με κύρια πόλη τη Γένοβα, στην κεντρική περιοχή Ούμπρια και στο Βένετο), θεωρείται περισσότερο από πιθανή, η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, τέλος, η κυβέρνηση Κόντε έχει αρχίσει να εξετάζει την πιθανότητα επιβολής γενικού lockdown σε όλη την χώρα, όπως ζητούν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ

Share this post