Τοιχογραφία εικονίζει τον Μακρόν σαν Χίτλερ

Τοιχογραφία εικονίζει τον Μακρόν σαν Χίτλερ

Μια τοιχογραφία που εικονίζει τον Εμανουέλ Μακρόν σαν Αδόλφο Χίτλερ, με τον αριθμό «49.3» στη θέση του μουστακιού, θα σβηστεί «το συντομότερο δυνατόν» ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του οικιστικού συγκροτήματος της Μείζονος Αβινιόν, στη νότια Γαλλία.

Ο αριθμός 49.3 παραπέμπει στο άρθρο του Συντάγματος που επικαλέστηκε η γαλλική κυβέρνηση για να περάσει τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση.

«Οι υπηρεσίες της Μείζονος Αβινιόν κινητοποιήθηκαν για να σβήσουν το συντομότερο δυνατόν τη νέα τοιχογραφία του καλλιτέχνη Λεκτό» ανέφερε ο δήμος, στον οποίο ανήκει το κτίριο όπου ζωγραφίστηκε ο Μακρόν-Χίτλερ.

«Μετά τις αντιδράσεις και την εντεινόμενη αντιπαράθεση που προκάλεσε αυτή η νέα τοιχογραφία (…) η περιφέρεια του Βοκλίζ συμφώνησε με τον πρόεδρο της Μείζονος Αβινιόν, της ιδιοκτήτριας του χώρου, να σβηστεί», διαβεβαίωσε και η περιφέρεια.

Η τοιχογραφία κοσμεί έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή στη βορειοανατολική είσοδο της Αβινιόν. Ο Μακρόν εικονίζεται με κοστούμι, γκριζαρισμένα μαλλιά και τον αριθμό 49.3 αντί για μουστάκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται ότι δεν άκουσε την οργή των απλών πολιτών και δεν έκανε διάλογο με τα συνδικάτα. Η δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις κατακρημνίστηκε από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση.

Ο καλλιτέχνης έγραψε με μεγάλα γράμματα τη φράση «Όχι, ευχαριστώ» στο πορτρέτο του Μακρόν. Στην κάτω αριστερή γωνία, με μικρότερα γράμματα, γράφει «Αν ποτέ… σατιρική απεικόνιση».

Ο Λεκτό, ένας καλλιτέχνης δρόμου, είχε ζωγραφίσει στο ίδιο σημείο μια άλλη τοιχογραφία, που επίσης σβήστηκε, τον περασμένο Ιούνιο. Εικόνιζε τον οικονομολόγο Ζακ Αταλί σαν μαριονετίστα να χειρίζεται τον Εμανουέλ Μακρόν-Πινόκιο και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω του αντισημιτικού μηνύματός της.

Πηγή:  cnn.gr

Share this post