Το Υπουργείο Υγείας καίει κυριολεκτικά
” Η κυβέρνηση , αν και δεν ήθελε το ΓΕΣΥ, εξαναγκάστηκε να το εφαρμόσει
Του δρα. Μιχαλάκη Σπύρου
Νευροχειρουργού*
Το Υπουργείο Υγειας, εδώ και 2 χρόνια, έχει τις περισσότερες δραστηριότητες στην Κυπριακή πραγματικότητα, σε σύγκριση με τα αλλά υπουργεία . Είναι το υπουργείο που καίει κυριολεκτικά . Η έναρξη του ΓΕΣΥ και η δημιουργία του ΟΚΥΠΥ έβαλε σε νέους ρυθμούς λειτουργίας το Υπουργείο. Ένα σύστημα Υγείας που η κυβέρνηση, αν και δεν το ήθελε, εξαναγκάστηκε να το εφαρμόσει . Στη συνέχεια η δημιουργία του ΟΚΥΠΥ θα έπρεπε να εκτοπίσει αρκετούς υπαλλήλους από το Υπουργείο , αφού την όλη διαχείριση των δημοσίων νοσηλευτηριων ανέλαβαν άλλοι .
Αυτό δεν έγινε και επιπρόσθετα προσλήφθηκαν και άλλοι υπάλληλοι για τον ΟΚΥΠΥ. Ο Υπουργός της Υγείας συνεχίζει να είναι στο πόστο του με άλλους 250 υπαλλήλους .
Ο στόχος του κλεισίματος των δημοσίων νοσηλευτηρίων μετά την έναρξη του ΓΕΣΥ ναυάγησε, γιατί εμφανίστηκε η Πανδημία. Δεν μπορείς να πωλήσεις τα δημόσια νοσηλευτήρια εν καιρό πανδημίας και πολύ περισσότερο στην αρχή . Η ανικανότητα όμως του Υπουργού και του Υπουργείου να διαχειριστεί την όλη υπόθεση οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο των νοσοκομείων , είτε θαλάμων σε νοσοκομεία . Εκεί που θα έπρεπε να κτιστούν και αλλά νοσοκομεία με σύγχρονο εξοπλισμό και ΜΕΘ, έκλεισαν τα υφιστάμενα .
Αποτέλεσμα αυτού είναι η απουσία μέχρι σήμερα σωστής ΜΕΘ στην Κύπρο . Σε κάποια νοσοκομεία απουσιάζει παντελώς ΜΕΘ. Το αποκορύφωμα της ανικανότητας του Υπουργείου Υγείας είναι η πρόσληψη άσχετων ανθρώπων με το σκεπτικό να δημιουργήσουν επιστημονική συμβουλευτική ομάδα . Η ασχετοσύνη τους είναι τέτοια που δεν ξέρουν τι είναι ιός και τι είναι μικρόβιο . Το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να μεταφέρουν στην Κύπρο κάποια μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και δη στην Ελλάδα. Μα αυτό δεν χρειάζεται να υπάρχει και ολόκληρη ομάδα για να το μάθεις. Ανοίγεις την τηλεόραση σε ένα ξένο κανάλι, είτε κυπριακό μέσω των δημοσιογράφων και το μαθαίνεις . Αποτέλεσμα αυτού ήταν να έχουμε τις συνεχή παραιτήσεις και αντικαταστάσεις της ομάδας αυτής, αλλά και το αλαλούμ στην πληροφόρηση και συμβουλή . Επακόλουθο τούτου ήταν και είναι τα διάφορα διατάγματα του Υπουργού της Υγείας με αμέτρητες ζημιές στην οικονομία του τόπου . Όλα τα υπουργεία πλέον εξαρτούνται από τα διατάγματα που θα βγάλει ο Υπουργός Υγείας . Διατάγματα παράνομα , αφού δεν έχουν την έγκριση της Βουλής .
Μαζί με την αδρανοποίηση των επιχειρήσεων αισχροκερδούν κάποιοι άσχετοι στα θέματα Υγείας , με τα διάφορα τεστ. Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει διάταγμα , ώστε τα τεστ να πραγματοποιούνται από τους λειτουργούς της Υγείας και δωρεάν .
ΦΩΤΟ: ΟΚΥΠΥ
Τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσαν να φτιάξουν καινούργια νοσοκομεία και ΜΕΘ. Με τα διατάγματα του Υπουργού της Υγείας οπισθοδρόμησε και η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος . Το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, από την πρώτη στιγμή, οδήγησε τους Τουρκοκύπριους στο να ψάξουν βοήθεια στην Τουρκία. Δεν άργησε και η ολοκληρωτική κατάληψη της Αμμόχωστου . Η πανδημία ήταν η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος . Πλήρης αποτυχία . Με όλα αυτά ο Υπουργός της Υγείας αποφασίζει να αποχωρήσει . Διορίζεται στη θέση του κάποιος που δεν έχει ιδέα επί του θέματος . Λάθος , γνωρίζει λογιστικά . Στον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του , νυχθημερόν να μελετά , δεν θα μπορέσει να μάθει το αντικείμενο και εξ αυτού να βοηθήσει στα της Υγείας της Κύπρου . Το μόνο πράγμα που θα μπορέσει να κάνει είναι η ακριβής καταγραφή ενός ισολογισμού των εσόδων εξόδων των δημοσίων νοσηλευτηρίων και , δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να προβλέψεις , το κλείσιμο ή την πώληση αυτών . Εάν του έδωσαν τέτοια εντολή, μπορώ να καταλάβω την αποδοχή του να αναλάβει αυτο το υπουργείο , καζάνι που βράζει . Εάν του είπαν ανάλαβε αυτο το υπουργείο για να βελτιώσεις τα δημόσια νοσηλευτήρια μας και συνεπώς και τα της υγείας της Κύπρου , ο άνθρωπος έχασε εξ απαρχής. Το χάσιμο του όμως , δεν θα το πληρώσει αυτός, αλλά ο κοσμάκης .
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους