Το ΥΠΕΞ “αδειάζει” διπλωματικό λειτουργό για άρθρο του αναφορικά με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Το ΥΠΕΞ “αδειάζει” διπλωματικό λειτουργό για άρθρο του αναφορικά με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

“Το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή και ασφαλώς δεν τοποθετείται για τα τεκταινόμενα που αφορούν στη διαδικασία ανάδειξης του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου”, τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Στην ίδια ανακοίνωση,  αναφέρεται : “Σε συνέχεια αρθρογραφίας στον ημερήσιο Τύπο, που υπογράφεται από διπλωματικό λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών και η οποία καταπιάνεται με επιμέρους ζητήματα και προεκτάσεις των αρχιεπισκοπιών εκλογών, το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι οι θέσεις ή/και οι ισχυρισμοί που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο, σε καμιά περίπτωση  δεν απηχούν την προσέγγιση του Υπουργείου ή/και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Το θέμα τυγχάνει χειρισμού σε υπηρεσιακό επίπεδο στη βάση των διατάξεων του σχετικού Νόμου και Κανονισμών”.

Αφορμή για την  ανακοίνωση  ήταν άρθρο του κ. Σταύρου Χατζηγιάννη,  που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”.  (Για τον Αθανάσιο και τις αρχιεπισκοπικές εκλογές – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com))

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Χατζηγιάννης έχει τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού και υπηρετεί στην Διεύθυνση Κυπριακού. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο , όταν μετατέθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, ήταν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 Ἐγκυρη πηγή, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας,  χαρακτήρισε το άρθρο Χατζηγιάννη από κάθε άποψη ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ.  Ακόμη και , αν ληφθεί υπόψη ως ελαφρυντικό η ελευθερία της έκφρασης, η διπλωματική ιδιότητα , σημείωσε η ίδια πηγή, “θέτει περιορισμούς, τους οποίους δεν σεβάστηκε”. 

Στην Αθήνα προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι εν ενέργεια διπλωμάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με άρθρο του, ” προσβάλλει βάναυσα την  Ελλάδα, την Εκκλησία Ελλάδος , το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β'”.
Διπλωματικές και εκκλησιαστικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα  έλεγαν ότι ο Κύπριος διπλωμάτης “κλείνει τα μάτια” στις μεθοδεύσεις του Πατριαρχείου Μόσχας και συγχρόνως  πλήττει, αν και δεν είναι-όπως φαίνεται από το άρθρο – στις προθέσεις του  την εικόνα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου”.

Share this post