Το Yavuz σάλπαρε για την Καρπασία

Το Yavuz σάλπαρε για την Καρπασία

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης*

Στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας θα επιχειρήσει το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας Yavuz «Γιαβούζ», όπως ανακοίνωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών (TPAO). Μιλώντας σε δηµοσιογράφους, πριν από την τελετή απόπλου, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το πλοίο σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.
Το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστηµα περίπου τριών µηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 µέτρων, ανακοίνωσε από πλευράς του ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονµέζ, ενώ προειδοποίησε «εξωτερικούς παράγοντες», που συνεργάζονται µε τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν « ψευδαισθήσεις» που «δεν θα φέρουν αποτελέσµατα».

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονµέζ

Το  Yavuz (Γιαβούζ) απέπλευσε από το  λιμάνι Dilovasi, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός έγραψε : «Το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους».
Το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» επιχειρεί ήδη σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου, σε ύδατα όπου η Λευκωσία έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε γραπτό του μήνυμά του για την τελετή αναχώρησης του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου αναφέρει ότι “αποτελεί την πιο σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας”.

Ο Ερντογάν  ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο, έχει αυτό ως πρωταρχικό της στόχο.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα και των Τ/κ στην περιοχή, όπως πάντα μαζί. Σήμερα η τελετή που πραγματοποιήσαμε για να αποχαιρετίσουμε το πλοίο μας, το Γιαβούζ,  αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Με την βοήθεια του  Αλλάχ πιστεύω ότι θα λάβουμε καλά νέα το συντομότερο και από την περιοχή που βρίσκεται τώρα ο Πορθητής μας και από το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στο πλοίο μας Γιαβούζ επιτυχία. Μακάρι ο δρόμος του να είναι ανοιχτός», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

*Ο Μηνάς Βασιλειάδης είναι εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας “Απογευματινή” της Πόλης.

Share this post