Το ξανθό γένος

Το ξανθό γένος

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΑΡΗ*

«Ακόμη τούτη η άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες, όσο να ‘ρθει ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι…». (εκστρατευτικό σώμα). Το παραμύθι με τους ομόδοξους Ρώσους, «το ξανθό γένος», το οποίος θα απελευθερώσει τον ελληνισμό, πρώτα από τους Μωαμεθανούς και αργότερα από τους Τούρκους, ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και ακόμη συνεχίζει να χαϊδεύει τα αυτιά των Ελλήνων. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του “ξανθού γένους”, η αντίθεση της Μόσχας, ναι μεν αλλά, στα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά της Τουρκίας, μετά την εισβολή στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Την ίδια ώρα η Ρωσία, συνεχίζει την προμήθεια της Άγκυρας, με το λεγόμενο «υπερόπλο» των S-400 και οικοδομεί πυρηνικούς σταθμούς, ακόμη και σε σεισμογενείς περιοχές της Τουρκίας.
Η Ρωσία είναι σοβαρή χώρα, έχει δομές εξουσίας, διαθέτει επιστήμονες και το κυριότερο προχωρά με την λογική και όχι με το συναίσθημα. Τα συμφέροντα της χώρας, είναι εδώ και δέκα αιώνες, πάνω από κάθε ανθρώπινη ζωή ή μικροσυμφέροντα ομάδων ανθρώπων, γι’ αυτό κανένα έθνος, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την αχανή χώρα, εδώ και χίλια χρόνια. Αυτή την περίοδο τα συμφέροντα της Μόσχας, εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα με την Τουρκία, αφού μπορεί να πωλεί οπλικά συστήματα και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και να αγοράζει φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα, τα οποία οι ευρωπαίοι εταίροι μας, απαγόρευσαν τις εξαγωγές στην Ρωσία. Ακόμη σίγουρα η Μόσχα δεν θα θέλει να εξορυχτούν οι υδρογονάνθρακες από την Ανατολική Μεσόγειο, αφού σήμερα κατέχει ουσιαστικά το μονοπώλιο πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και το κυριότερο, η Ρωσία εισέρχεται νικηφόρα, προς το παρόν, στα εδάφη του δυτικού στρατοπέδου, της βορειοατλαντικής συμμαχίας και εγκαθιστά δικά της οπλικά συστήματα, στην δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Το βαθύ κράτος των κυπρίων, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πλούτισε από τα κλεμμένα πλούτη της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Ακόμη και σήμερα πολλοί είναι οι έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι απολαμβάνουν είτε έμμεσα, είτε άμεσα από τα πλούτη των ρώσων μεταναστών στο νησί. Αλλά η φυσική δικαιοσύνη, η θεία δίκη, έφερε την οικονομική καταστροφή του νησιού, το κούρεμα των καταθέσεων, με το επιχείρημα των «αγαπημένων» μας εταίρων, ότι οι ρώσοι ολιγάρχες ξέπλεναν τα χρήματα τους στις κυπριακές Τράπεζες. Δραματικές περιγραφές πρωταγωνιστών και δημοσιογράφων, από το περίφημο Γιούρογκρουπ του 2013, στο οποίο να σημειωθεί, ότι δεν τηρούνται πρακτικά, φανέρωσαν το δράμα του πάντα ευκολόπιστου και πάντα προδομένου κυπριακού λαού.

Η Εκκλησία της Κύπρου απολαμβάνει και αυτή, μέρος του ρωσικού ύποπτου πλούτου, παρόλο το γεγονός ότι Ιεράρχες επιμένουν ότι τα χρήματα προέρχονται από νόμιμες εργασίες και από καθαρά χρήματα. Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, επιμένει ότι προηγήθηκε έρευνα, πριν κάνει δεκτή την εισφορά του ρώσου ευεργέτη και την ανέγερση στο χώρο της Μητρόπολης του περικαλλούς, ρωσικού τύπου ναού, Πάντων των Ρώσων Αγίων και του Αποστόλου Αντρέα. Ξεκαθαρίζει ότι η συντήρηση και η λειτουργία του ναού, είναι ευθύνη, άρα και δαπάνη της Μητρόπολης. Νομικά μπορεί να έχει απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, ο τελικός κριτής της «καθαρότητας» της ευεργεσίας θα φανερωθεί στο διάβα του χρόνου, από την θεία δίκη, όπως κρίθηκαν οι κατά καιρούς κύπριοι ευεργέτες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν και την καλύτερη τύχη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο χώρο της Μητρόπολης Ταμασού, βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο, χιλιάδες ρώσοι, οι οποίοι εξομολογούνται, συμμετέχουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας και παρακολουθούν κατηχητικά μαθήματα στη δική τους γλώσσα. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι και το γεγονός, ότι Ρώσοι διανοούμενοι και θεολόγοι, αναζητούν και βρίσκουν στο ταπεινό νησί μας, την αυθεντική παράδοση της Ορθοδοξίας και ανθρώπους οι οποίοι μυρίζουν λιβάνι και αναδύουν αγιότητα. Πέραν από όλα αυτά, αν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, «πληρωθούν οι γραφές» και οι προφητείες γίνουν πραγματικότητα, ο Θεός μόνο ξέρει.
*Ο Παναγιώτης Καπαρής είναι δημοσιογράφος στο ΡΙΚ. Παράλληλα αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου.
-Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν στις απόψεις του συγγραφέα τους.

Share this post