«Το Βυζάντιο στο έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη»
Του Ιωάννη Κονδυλόπουλου*
“Διαβάζοντας το ποιητικό έργο του Χαραλαμπίδη μέχρι την πιο πρόσφατη συλλογή του, πότε έρχεται στο νου μας ο Ηρόδοτος, με τον πρώιμο οικουμενικό ανθρωπισμό του, και πότε –μια που το θέμα μας είναι το Βυζάντιο– μας δημιουργείται η αίσθηση πως μας μιλά ένας βυζαντινός χρονογράφος, ένας αφηγητής δηλαδή που επιχειρεί να διηγηθεί την ιστορία της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας ποικίλες πηγές. Οι βυζαντινοί χρονογράφοι ξεκινούσαν την αφήγησή τους από κτίσεως κόσμου”, επισημαίνει στην εισήγηση του στο 46ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων ο φιλόλογος – εκπαιδευτικός Ιωάννης Κονδυλόπουλος , με θέμα: «Το Βυζάντιο στο έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη».
Ο Κονδυλόπουλος σημειώνει ότι το 1961 ο νεαρός Χαραλαμπίδης ξεκινά την ποιητική του πορεία, τη δική του μακρά «αφήγηση», από το θεμέλιο του κόσμου τούτου, όπως το αντιλαμβάνεται η άδολη ψυχή ενός νέου, τον έρωτα.
“Το έργο του Χαραλαμπίδη, αναγνωρισμένο ήδη, θα μείνει, νομίζω, στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων και για τον παρακάτω λόγο: γιατί έχει την οικουμενική ματιά που το βοηθά να αναχθεί πέρα από της ιστορία της Κύπρου ή της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Πρόκειται λοιπόν για μια «παγκόσμια ιστορία», χωρίς να είναι Ιστορία. Για μια χρονογραφία, χωρίς να είναι χρονογραφία. Για το έργο ενός «βυζαντινικού» και όχι Βυζαντινού, για να παραφράσουμε τη διάκριση του Καβάφη. Πρόκειται, πάνω από όλα, για ποίηση με όλη τη σημασία της λέξεως”, τονίζειστο τέλος της εισήγησης.
Άγιον Όρος, Ναός του Πρωτάτου
*Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης
ΚΟΝΔ63033917 (1) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
*Ο Ιωάννης Κονδυλόπουλος είναι απόφοιτος του Φιλολογικού τμήματος του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του ίδιου τμήματος. Από το 2001 υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει διδάξει σε Γυμνάσια και Λύκεια της Λακωνίας και της Ημαθίας. Κατά τα έτη 2004-2008, αποσπάστηκε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, όπου συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για τη δημιουργία της «Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα» (τμήμα Λεξικογραφίας). Από το σχολικό έτος 2009-10 υπηρετεί στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος»» (πρώην Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης)./ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.