Το βραβείο Ζαχάρωφ στον Ναβάλνι

Το βραβείο Ζαχάρωφ στον Ναβάλνι

Η Ντάρια Ναβάλναγια, κόρη του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, παρέλαβε  εκ μέρους του το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021. Το βραβείο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1988 σε άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η Ντάρια παρέλαβε το βραβείο, αφού  ο πατέρας της βρίσκεται από τον Φεβρουάριο σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Συνελήφθη αμέσως μόλις επέστρεψε στη Μόσχα μετά την απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ, προφανώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

To ισχυρό κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι διαρκώς ενισχύεται | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ντάρια επέκρινε όλους όσοι προθυμοποιούνται να κατευνάσουν δικτάτορες υιοθετώντας μια πραγματιστική προσέγγιση και  ζήτησε να μην ταυτίζεται η Ρωσία με το καθεστώς του Πούτιν. «Η Ρωσία είναι κομμάτι της Ευρώπης και προσπαθούμε να γίνουμε μέρος της. Αλλά θέλουμε και η Ευρώπη να προσπαθήσει να μείνει πιστή στον εαυτό της, σε αυτές τις υπέροχες ιδέες που βρίσκονται στον πυρήνα της». Τόνισε ότι “δεν μπορείς να καταδικάζεις τις φασιστικές πρακτικές του Πούτιν, ενώ χαϊδεύεις τους κλεπτοκράτες του και ξεπλένεις στις τράπεζές σου τα χρήματα που έκλεψαν από τον ρωσικό λαό”.

Οι βουλευτές σε αυτό το σημείο σηκώθηκαν όρθιοι και την χειροκρότησαν. Είμαι μερικές μέρες τώρα στο Στρασβούργο για αυτήν την εκδήλωση, οπότε θα γράψω περισσότερα πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

Share this post