Το βραβείο  «Better Satellite World» στον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και τη Hellas Sat

Το βραβείο  «Better Satellite World» στον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και τη Hellas Sat

Απονεμήθηκε για την προσφορά  στην αξιοποίηση των δορυφόρων προς όφελος της ανθρωπότητας

H Hellas Sat, ανακοίνωσε   την εξαιρετική διάκριση του Ανώτερου Εκτελεστικού της Διευθυντή κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, με το διεθνές βραβείο «Better Satellite World». Τα βραβεία «Better Satellite World Awards» καθιερώθηκαν από το 2015 και απονέμονται από το SSPI (Space & Satellite Professionals International) σε οργανισμούς ή προσωπικότητες, που έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δορυφόρων και του διαστήματος, για να συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των πολιτών, στη χρηστή διακυβέρνηση, στην ασφάλεια, στην ειρήνη, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες εφαρμογές για το καλό της ανθρωπότητας.

Το SSPI (www.sspi.org) είναι το μεγαλύτερο, διεθνές και διεπιστημονικό δίκτυο επαγγελματιών, παραγόντων και εταιρειών του κλάδου των δορυφόρων και του διαστήματος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κορυφαίας διάκρισης, που απονεμήθηκε στον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά (https://www.sspi.org/articles/sspi-names-ceo-of-hellas-sat-and-projects-of-speedcast-and-ultisat-as-recipients-of-the-2021-better-satellite-world-awards), ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας 25ετούς σταδιοδρομίας του στο διάστημα και στους δορυφόρους, έχει προωθήσει τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη δορυφορική διασύνδεση σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Υποσαχάριας Αφρικής.

 Ίδρυσε το 2001 την Hellas Sat, τον εθνικό δορυφορικό οργανισμό της Ελλάδας και Κύπρου, και διατελεί επικεφαλής του οργανισμού αυτού για 20 χρόνια. Σήμερα, η Hellas Sat λειτουργεί έναν στόλο τριών γεωστατικών δορυφόρων με γεωγραφική κάλυψη της  Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και μέρη της Νότιας Αφρικής.

Η λειτουργία της εταιρείας ήταν καθοριστική για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και συνέβαλε με τη λειτουργία της στην ανάπτυξη της διαστημικής υποδομής της Ελλάδας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών βιομηχανιών.

Η Hellas Sat έδωσε επίσης τις πρώτες μεγάλες ευκαιρίες σε νέους μηχανικούς να εργαστούν στον τομέα του διαστήματος και των δορυφόρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής της Hellas Sat, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ίδρυσε τα Διαστημικά Κέντρα της εταιρείας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μέσω των οποίων ελέγχονται οι δορυφόροι της Hellas Sat, ενώ προσφέρονται εκτεταμένα από τις εγκαταστάσεις αυτές και άλλες δορυφορικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Η εκτόξευση του Hellas Sat4 στις 5.2.2019

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς υπήρξε αφοσιωμένος υποστηριχτής και προπαγανδιστής των διαστημικών και δορυφορικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών (European Satellite Operators Association, www.esoa.net) για 2 θητείες και για μία θητεία Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Ενώ υπηρετούσε σε αυτές τις θέσεις, προώθησε την προστασία του δορυφορικού φάσματος στην ITU (Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) και πρότεινε τη χρήση των δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και στη Νότια Αφρική.

Ο Χριστόδουλος μάλιστα προχώρησε σε ένα περαιτέρω βήμα και παρείχε αυτές τις δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Υπό τη διεύθυνση του, η Hellas Sat συνέδεσε 172 απομακρυσμένα σχολεία στην Αλβανία μέσω δορυφορικού διαδικτύου το 2009, συνέδεσε απομακρυσμένα σχολεία και νοσοκομεία στην ηπειρωτική και νησιωτική  Ελλάδα, 142 αγροτικές κοινότητες στην Κύπρο το 2008 και το 2009 και 150 νοσοκομεία στη Ζιμπάμπουε το 2021.

 Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Govsatcom από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2019.

Οι υπηρεσίες  Govsatcom  είναι το κοινό «όργανο» το οποίο κάτω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αξιοποιεί τους δορυφόρους για τη συντονισμένη επιχειρησιακή διαχείριση κρίσεων, την επιτήρηση ηπειρωτικών και θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, τη διαχείριση υποδομών ζωτικής σημασίας και ασφάλειας των διπλωματικών δικτύων επικοινωνίας κ.α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του SSPI που έγινε ταυτόχρονα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, η τελετή απονομής των βραβείων «Better Satellite World» θα γίνει στο Λονδίνο στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

 

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς  δήλωσε  για την υψηλή διεθνή του διάκριση:  «Θεωρώ υψίστη τιμή να μου απονέμεται φέτος το πιο σημαντικό διεθνές βραβείο για τα δορυφορικά και επιστημονικά δρώμενα, (Better Satellite World Award)   από τον μεγαλύτερο διεθνή Επαγγελματικό Οργανισμό Διαστημικών και Δορυφορικών Υπηρεσιών SSPI (Space and Satellite Professionals International). Ευχαριστώ από καρδιάς τους συναδέλφους της Hellas Sat που μου συμπαραστάθηκαν με τη δουλειά τους και τον επαγγελματισμό τους τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της εταιρείας και το SSPI για την απόφασή του».

 

Share this post