Το Βερολίνο ζητά από Ε.Ε. κυρώσεις κατά Ρωσίας για τον Ναβάλνι

Το Βερολίνο ζητά από Ε.Ε. κυρώσεις κατά Ρωσίας για τον Ναβάλνι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κάλεσε για νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, αυτή τη φορά για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με έναν απαγορευμένο διεθνώς νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Ναβάλνι ανέκαμψε από κώμα πολλών εβδομάδων, αφού ασθένησε ξαφνικά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη χώρα του και μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ρωσία στο Βερολίνο για θεραπεία. Γερμανοί γιατροί λένε πως δηλητηριάστηκε με Novichok, έναν ρωσικό νευροτοξικό παράγοντα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν ζητήσει εξηγήσεις από το Κρεμλίνο για την ασθένεια του Ναβάλνι. Η Ρωσία λέει ότι δεν έχει δει ακλόνητα στοιχεία ότι δηλητηριάστηκε και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε επίθεση εναντίον του.

«Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει πλέον παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική πύλη t-online.

«Οι κυρώσεις πρέπει πάντοτε να είναι στοχευμένες και αναλογικές. Όμως μια τόσο σοβαρή παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Σε αυτό, είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μάας.

Η Γερμανία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της 27μελούς ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αντίδρασή τους και ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

«Αν το αποτέλεσμα γερμανικών, σουηδικών και γαλλικών εργαστηρίων επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση από την ΕΕ. Είμαι σίγουρος για αυτό», είπε ο Μάας.

Η υπόθεση Ναβάλνι επιδείνωσε τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και σε ορισμένες δυτικές χώρες. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις να σταματήσει τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον Nord Stream 2, ο Μάας είπε πως τουλάχιστον 100 ευρωπαϊκές εταιρίες εμπλέκονται στο σχέδιο, οι μισές από τις οποίες στη Γερμανία.

«Άρα πολλοί Ευρωπαίοι εργάτες θα υποφέρουν από ένα πάγωμα της κατασκευής», είπε ο Μάας.

Επικεφαλής στον Nord Stream 2 είναι ο ρωσικός κρατικός κολοσσός αερίου Gazprom, με το 50% της χρηματοδότησης να παρέχουν οι γερμανικές Uniper και η μονάδα Wintershall της BASF, η αγγλοολλανδική εταιρία Shell η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post