Το Βερολίνο υποστηρίζει την επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Το Βερολίνο υποστηρίζει την επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ζελένσκι: “Το ειρηνευτικό μας σχέδιο σε δέκα σημεία στηρίζεται από την Ιταλία, το Βατικανό και πολλά άλλα κράτη”

“Η Γερμανία υποστηρίζει την Επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας ως πλατφόρμα για την περαιτέρω προώθηση και επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, στη βάση της Διακήρυξης του Βουκουρεστίου”, αναφέρεται σε κοινή δήλωση Γερμανίας – Ουκρανίας, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο. Επίσης, σημειώνεται ότι Η Ουκρανία και η Γερμανία προσβλέπουν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί για αυτό το θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, στο Βίλνιους. 

Η κοινή δήλωση εκδόθηκε, μετά την συνάντηση  με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προτού μεταβεί στο Άαχεν για να παραλάβει αργότερα το βραβείο Καρλομάγνου. Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε συνάντηση  με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ- Βάλτερ.  Η σημερινή  επίσκεψη Ζελένσκι στο Βερολίνο ήταν η πρώτη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη ίδια δήλωση  τονίζεται ότι «η Ρωσία πρέπει να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ενώ επαναλαμβάνεται ότι «η Γερμανία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ομάδα των Επτά, το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα σχήματα».

Καμία χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία, αναφέρεται στο κείμενο και σημειώνεται ότι το Βερολίνο στηρίζει την πρωτοβουλία της Ουκρανίας «για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως ορίζεται στην πρόταση του προέδρου Ζελένσκι, η οποία αποτελεί σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συζητήσεις».

Η Ουκρανία και η Γερμανία «επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους αποφασιστικότητα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε σχέση με την πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν. 

Ο Ζελένσκι με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ- Βάλτερ 

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίζει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της, «είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία και σε όσους υποστηρίζουν την πολεμική της προσπάθεια, μέσω περαιτέρω κυρώσεων και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων και την αποφυγή παραβίασής τους».

Στην κοινή δήλωση Γερμανίας – Ουκρανίας γίνεται ακόμη αναφορά στο Διεθνές Μητρώο Ζημιών, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16-17 Μαΐου στο Ρέικιαβικ και χαρακτηρίζεται «σημαντικό ορόσημο». 

Η Γερμανία, δεσμεύεται επίσης να λάβει μέρος στην προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η δήλωση καταλήγει με την αναγνώριση ότι το μέλλον της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού βρίσκεται στην Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και έχει χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσβλέπει στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέρος του πακέτου της διεύρυνσης το φθινόπωρο του 2023». 

Ο Ζελένσκι για το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας

Μετά από τις χθεσινές  συναντήσεις του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και  τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.

«Το ειρηνευτικό μας σχέδιο σε δέκα σημεία στηρίζεται από την Ιταλία, το Βατικανό και πολλά άλλα κράτη, στα οποία θέλουμε να προστεθούν και άλλα. Σήμερα μιλήσαμε για συγκεκριμένα θέματα, όπως την ανάγκη να επιστρέψουν τα χιλιάδες παιδιά μας που έχουν εκτοπισθεί στην Ρωσία. Ζήτησα να ασκηθεί πίεση στην Μόσχα, και για το ζωτικό αυτό θέμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί και εγκληματίες στον πόλεμο αυτό, οι οποίοι, αν επιστρέψουν στην χώρα τους, θα εκτελεστούν. Ο Πούτιν χάνει και οι στρατιώτες του έχουν προβληματικό ηθικό. Το ότι ο Πούτιν είναι σε δύσκολη θέση, μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά, δεν θέλησε να αναφερθεί στο πότε, ακριβώς, πρόκειται να αρχίσει η μαζική, ουκρανική αντεπίθεση. «Ετοιμαζόμαστε, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι προέβλεψε, δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξέρει ότι αν ηττηθεί η Ουκρανία, μετά θα έρθει η σειρά της Μολδαβίας και στην συνέχεια εκείνη των Χωρών της Βαλτικής, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

«Αν ο Πούτιν επιτεθεί στρατιωτικά στις Χώρες της Βαλτικής θα πρέπει να στείλετε τα παιδιά σας να πολεμήσουν. Είναι προτιμότερο να στηρίξετε σήμερα την Ουκρανία, παρά να αναγκαστούν, στο μέλλον, να πολεμήσουν τα παιδιά σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση της Rai, τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει την ιταλική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχει στην χώρα του, μαζί με την Γαλλία, με την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος Samp-T, αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία της για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share this post