Το Βερολίνο κατηγορεί την Μόσχα για υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης

Το Βερολίνο κατηγορεί την Μόσχα για υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ),  κατηγόρησε το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία εμπιστευτικών συνομιλίών μεταξύ γερμανών αξιωματικών σχετικά με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους και πρόσθεσε: «Πρόκειται σαφώς για υπονόμευση της ενότητάς μας (…), για πρόκληση πολιτικής διαίρεσης στο εσωτερικό και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Πούτιν δεν θα τα καταφέρει και θα παραμείνουμε ενωμένοι». 

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την Παρασκευή μια 38λεπτη ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας γερμανών αξιωματικών στη διάρκεια της οποίας ακούγονται να συζητούν για όπλα για την Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία. Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν εξηγήσεις.

 Η Γερμανία έκανε λόγο για προφανή υποκλοπή και δήλωσε πως ερευνά το θέμα.

«Το επεισόδιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή υποκλοπή και δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας … Είναι μέρος ενός πολέμου πληροφοριών τον οποίο διεξάγει ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο Πιστόριους. «Είναι μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Αφορά τη διαίρεση. Αφορά την υπονόμευση της ενότητάς μας», σημείωσε.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post