Το Βερολίνο είπε «nein» στην Ελλάδα για αποζημιώσεις

Το Βερολίνο είπε «nein» στην Ελλάδα για αποζημιώσεις

Το Βερολίνο απέρριψε την ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, για τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Με την διακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την γερμανική την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την «έμπρακτη» ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα «έχει ιδιαίτερη σημασία» τόσο από ηθικής όσο και από υλικής πλευράς. Η Ελλάδα κάνει λόγο για «εκκρεμές ζήτημα», ενώ η Γερμανία έχει και στο παρελθόν  απορρίψει τις σχετικές αξιώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η χώρα πρέπει να αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, δεδομένων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής αλλά και του κατοχικού δανείου που είχε επιβάλει το Τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής. Η Αθήνα ζητά επίσης την «επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών».
Μετά την παράδοση της ρηματικής διακοίνωσης το θέμα απασχολεί εκτενώς τον γερμανικό τύπο. Η Deutsche Welle (DW) σχολίασε ότι «η Αθήνα το εννοεί σοβαρά». Σύμφωνα με την επισκόπηση του τύπου , που κάνει η (DW) η Handelsblatt αναφέρει: «Η Ελλάδα απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα «[…] η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να δοθούν μεγαλύτερες επανορθώσεις στην Ελλάδα για τα γερμανικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την εποχή εκείνη έχουν διευθετηθεί».
Το Focus αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις λόγω πολεμικών καταστροφών κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη».

«Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild, η οποία αναφερόμενη στη ρηματική διακοίνωση κάνει λόγο για επιστολή-βόμβα. Η Bild σχολιάζει ότι «η απαίτηση συνιστά προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αποζημιωθεί μετά το 1945 από τη Δυτική Γερμανία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα. Οι γερμανικές πολεμικές οφειλές έχουν διευθετηθεί νομικά από το 1990 (Συνθήκη 2+4)».
«Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί τις επανορθώσεις», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται».
Ο συμπρόεδρος της γερμανικής αριστεράς (Die Linke), θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για «τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ» και καλεί την γερμανική κυβέρνηση σε διάλογο. Ο Μπερντ Ρίξινκγερ επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των απαιτήσεων της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις. «Ως Γερμανοί, έχουμε μια ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα η Βέρμαχτ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα», δήλωσε στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από νομικές λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι επίσης και ζήτημα σεβασμού των θυμάτων. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες, αλλά είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ποσά. Τώρα θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι».
Η πρόεδρος της Επιτροπής αξιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Γκεζίνε Σβαν, θεωρεί «νόμιμες τις απαιτήσεις των Ελλήνων. Το ηθικό καθήκον της Γερμανίας να αποζημιώσει τους Έλληνες για τον πόνο που προκάλεσε στον πόλεμο δεν έχει σβήσει. Οι ζημιές που έγιναν στην Ελλάδα δεν είχαν γίνει για πολύ καιρό συνειδητές στην Γερμανία», δήλωσε στην Tagesspiegel.

Share this post