Το τεράστιο τραπέζι του Πούτιν: Επίδειξη δύναμης ή παράνοια;

Το τεράστιο τραπέζι του Πούτιν: Επίδειξη δύναμης ή παράνοια;

Για όσους βρίσκονται στην εξουσία , η πολιτική σημειολογία – ακόμη και – της διακόσμησης στο δωμάτιο υποδοχής ενός ξένου καλεσμένου είναισημαντική, καθώς μπορεί να στείλει μηνύματα δέους ή και φόβου προς τονοικοδεσπότη

 Αυτό το δείχνει άλλωστε και το …Game of Thrones. H «έδρα της εξουσίας »είναι μια πανύψηλη σιδερένια καρέκλα, σφυρηλατημένη από τα λιωμένα ξίφη των ηττημένων εχθρών.

 Στη σειρά James Bond, οι κακοποιοί είναι γνωστοί για τη διακόσμηση των κεντρικών τους γραφείων με ενυδρεία καρχαριών.

Στην πραγματική ζωή πάλι υπάρχει το παράδειγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και του τεράστιου λευκού τραπεζιού του.

 Ο ηγέτης της Ρωσίας έχει αρχίσειστις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους να χρησιμοποιεί ένα γιγάντιο οβάλ τραπέζι, μήκους περίπου πέντε μέτρων το οποίο στέκεται πάνω σε τρεις χοντρές κολόνες. Μοναδική διακόσμηση ένα μπουκέτο λουλούδια στην μέση του τραπεζιού.

Αυτό φυσικά δεν διέλαθε της προσοχής των social media με χιουμοριστικές αναρτήσεις.

Βέβαια, δεν είναι μόνος μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών όσον αφορά τα επιδεικτικά έπιπλα.  Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, περιτριγυρίζεται από τεράστιες βιβλιοθήκες.

Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Κινέζος Xi Jinping πραγματοποιούσε βιντεοκλήσειςμπροστά από έναν επιβλητικό πίνακα του Σινικού Τείχους.

Ποιο είναι όμως το μήνυμα πίσω από το τραπέζι του Πούτιν, αν υπάρχει;  

Τη Δευτέρα φιλοξένησε στον τρίποδο κολοσσό τον Εμανουέλ Μακρόν . Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πετάξει στη Μόσχα υποσχόμενος μια «έντονη» συνομιλίαμε τον Πούτιν. Όπως είπε θα αναζητούσε μια «ιστορική λύση» στην επικείμενη απειλή πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, μετά από πέντε ώρες συνομιλιών στο λευκό τραπέζι, ο Μακρόν δεν κατάφερε να αποσπάσει καμία δημόσια παραχώρηση από τον Πούτιν. Οι εικασίες ότι το τραπέζι ήταν μια επίδειξη δύναμης για να «υποτάξει» τον Μακρόν, είναι βέβαια μια υπόθεση.

 Η άλλη υπόθεση είναι ότι φοβάται τον covid.

 Όπως και να έχει ο ο Πούτιν χρησιμοποιεί ξεκάθαρα το τραπέζι για να αποστασιοποιηθεί κοινωνικά από τους ξένους ηγέτες, όπως κάνει στις συνεντεύξεις Τύπου στη συνέχεια, όπου τα βάθρα τους είναι ασυνήθιστα μακριά.

Talks between Macron and Putin fail to produce Ukraine breakthrough | Ukraine | The Guardian

 Ο 69χρονος πρόεδρος φαίνεται πως έχει γίνειπαρανοϊκός απέναντι στον κορωνοϊό.

Το Κρεμλίνο συνεχίζει να απαιτεί από όσους συναντώνται μαζί του να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, παρά τον ισχυρισμό ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει κάνει και το αναμνηστικό εμβόλιο.Οι απαιτήσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές.

 Υπάρχει βέβαια ένα άτομο. με το οποίο έχει έρθει κοντά ο Πούτιν, παρά τις ανησυχίες του για τον Covid.Στα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο αυτόν τον μήνα, αυτός και ο Σι Τζινπίνγκ στάθηκαν μπροστά στις κάμερες σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο,   σύμβολο της ισχυρής συμμαχίας τους καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη Δύση.  

 Ωστόσο, για τη συνάντησή τους, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κανονίσει να τοποθετηθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο σκούρο ξύλινο τραπέζι – ένα ακόμη μεγαλύτερο από αυτό του Πούτιν.

 

ΠΗΓΗ:    naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian  

Share this post