Το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων του Ε.Σ. για την Τουρκία: Μια από τα ίδια

Το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων του Ε.Σ. για την Τουρκία: Μια από τα ίδια

Αναστασιάδης προς Ε.Σ. : “Η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι”

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσφέρει στην Τουρκία συνεργασία με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», ενώ «υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ» και επιπλέον «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550 και 789», σύμφωνα με το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι 27 και είδε το ΚΥΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων EUCO σημειώνει τα εξής:

14. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία . Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

16. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς μια εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών κατά την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη. Μια τέτοια εντολή μπορεί να εκδοθεί από το Συμβούλιο υπό την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

17. Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως μετανάστευση, δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ. Υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550 και 789. Λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

20. Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν βασικό μέλημα. Η στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιπροσωπεύει μεγάλη αποτυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.

21. Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων.

22. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα.

ΕΞΑΛΛΟΥ, την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη (σημειώνεται ότι η μόνη χώρα που εξέφρασε επιφύλαξη ήταν η Τουρκία).

Στο γεύμα εργασίας των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τις περιφερειακές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση των εντάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης :

“-Επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις κυπριακές θάλασσες, καθώς επίσης και τη σημασία αποφυγής προκλήσεων στα Βαρώσια κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

*Όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και τις αρχές και αξίες της Ένωσης. Επεσήμανε πως η θέση αυτή βρίσκει αντίθετες την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία που, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κυριαρχίας, ενώ επιμένουν σε λύση δύο κρατών.

*Παρά το απαράδεκτο της επιχειρηματολογίας της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη στήριξή τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

*Η λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, θα πρέπει πρωτίστως να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

*Από δικής του πλευράς, ο  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαίωσε πως – παρά τις όποιες δυσκολίες – θα εξακολουθήσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο, επί τη βάσει της σαφούς εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

 

Share this post