Το τελευταίο αντίο στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ

Το τελευταίο αντίο στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ

Ανύψωσε τα Γιάννενα οικουμενικά. Αυτή είναι επιπλέον μια μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα, στην εξωτερική πολιτική, στο κύρος της χώρας, μιας χώρας ευρωπαϊκής.

Μέσα σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα και θερμά λόγια για τον άνθρωπο, την προσωπικότητα, τον επιστήμονα, τον “παγκόσμιο” Μωυσή Ελισάφ, αποχαιρέτησαν όλοι τον εκλιπόντα δήμαρχο Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα.

Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ο οποίος εκπροσώπησε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του προέδρου και των μελών του Κεντρικού Iσραηλιτικού Συμβουλίου, του πρόεδρου της Βουλής, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, βουλευτών, πρέσβεων, αυτοδιοικητικών, πανεπιστημιακών και πλήθους κόσμου.

Στην ιστορική Ρωμανιώτικη Συναγωγή Ιωαννίνων και σύμφωνα με το εβραϊκό πρωτόκολλο, τελέστηκε στις 13:00 η εξόδιος ακολουθία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ανέφερε μεταξύ άλλων πως σήμερα, στη ιστορική Συναγωγή των Ιωαννίνων, αποχαιρετούμε ένα άξιο τέκνο της, ένα ξεχωριστό τέκνο των Ιωαννίνων, έναν επιστήμονα, έναν άξιο δήμαρχο, έναν άνθρωπο παγκόσμιο, έναν κοσμοπολίτη Γιαννιώτη, «ο οποίος με το παράδειγμα της ζωής του, αλλά και με το αποτύπωμα της ζωής του, το οποίο πλανιέται εδώ, στην Ιερά Συναγωγή, μας κάνει όλους καλύτερους. Όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, ο Μωυσής Ελισάφ, βαθύτατα καλλιεργημένος άνθρωπος, αυτό που μας αφήνει περισσότερο από το καθετί, είναι αυτό που η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συλλυπητήριο μήνυμά της τόνισε, ότι ήταν ένας άνθρωπος που τα έβαλε με την μισαλλοδοξία, με την εμπάθεια, με τον διαχωρισμό και πολεμώντας αυτές τις ανθρώπινες πληγές, αυτή την ανθρώπινη στάση, έφερε αποτελέσματα.

“Υποκλίνομαι – συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής – στη μνήμη ενός άξιου δημάρχου, ενός σπάνιου επιστήμονα …ενός δημοσίου ανδρός, ο οποίος κατήργησε τα απαισιόδοξα στερεότυπα, ότι η αξιοσύνη, η ευπρέπεια και η καλλιέργεια, δεν συνάδουν με τη μάχη του δημόσιου βίου. Συνάδουν! Και το παράδειγμα του Μωυσή Ελισάφ είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Και σε αυτό το παράδειγμα, που μπορεί σήμερα να πλουτίσει το δημόσιο βίο της Ελλάδας με περισσότερους Ελισάφ, σήμερα υποκλίνομαι ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Αιωνία του η μνήμη”.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, κατά τον αποχαιρετισμό του, εκπροσωπώντας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μίλησε με θερμά λόγια για τον εκπλιπόντα δήμαρχο. «Εκφράζουμε την θλίψη και την συγκίνηση μας για την εκδημία του σεβαστού και αγαπητού δημάρχου μας, Μωυσή Ελισάφ. Ενός ανθρώπου ο οποίος δίδαξε ήθος και σεβασμό. Ειρηνικός στην μορφή και στην καρδιά. Ειρηνοποιός».

Ο κ. Μάξιμος μάλιστα, αποκάλυψε πως πριν τρεις εβδομάδες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επικοινωνήσει μαζί του για να του ευχηθεί καλή ανάρρωση και πως μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία με την ευχή να είναι αιωνία η μνήμη του.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι ο Ελισάφ «ήταν άνθρωπος της προσφοράς, της αξίας, έδειξε πως ο έλληνας δήμαρχος σκέφτεται πάνω από όλα εθνικά, πώς να είναι χρήσιμος στην τοπική κοινωνία και τον ελλαδικό χώρο». Με συγκίνηση ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε, πως ο Μωυσής Ελισάφ «μας δίδαξε πάρα πολλά». Μάλιστα, είπε πως μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και βαριά άρρωστος, ζητούσε από τον περιφερειάρχη, μαζί με τους συνεργάτες του, να τελειώσουν όλα όσα είχε δρομολογήσει.

Με σεβασμό και θερμά λόγια, μίλησαν για τον Μωυσή Ελισάφ, ο Αμερικάνος πρέσβης Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, καθώς και ο Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν λόγια να μαλακώσουν τον πόνο σε αυτήν κοινότητα για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια.και απέδωσε τα εύσημα: «Τα λόγια του ήταν και έργα, όλη την ζωή του, αυτό προσπάθησε να κάνει. Και τα έκανε, σπουδαίος δήμαρχος για τα Γιάννενα, για την Ελλάδα, άνθρωπος, γιατρός, επιστήμονας, συγγραφέας, μεγάλο μυαλό, μεγαλύτερη. καρδιά. Μεγάλη απώλεια για τα Γιάννενα. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα».

Ο Νόαμ Κατς, αναφέρθηκε στις προσωπικότητα του Μωυσής Ελισάφ, στις σχέσεις που οικοδόμισε παγκοσμίως: «Ήρθαμε για αποτίσουμε σεβασμό σε σένα Μωυσή. Η ζωή σου άγγιξε τις καρδιές μας. Σήμερα αποδίδουμε σεβασμό. Ήθελες να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Καθηγητής, γιατρός, πρόεδρος της Ισραηλίτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα, δήμαρχος της πόλης. Μας άγγιξες. ‘Αγγιξες και εμένα» είπε.

Η ταφή του Μωυσή Ελισάφ έγινε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

******************************

Αποχαιρετισμός στον Μωυσή Ελισάφ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

“Αναρωτιέμαι αν αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού, υπάρχει κάτι που να μας παρηγορεί.

Σκεφτόμουν πολύ τον Μωυσή σ’ αυτήν τη δύσκολη πορεία προς τον θάνατο και έβλεπα την αξιοπρέπεια, την ευγένεια, τη στοχαστικότητα με την οποία αντιμετώπιζε την κοινή ανθρώπινη μοίρα.

Τι μας παρηγορεί; Μας παρηγορεί ότι ο Μωυσής ως διανοούμενος, ως λόγιος, ως ένας φιλόσοφος της ζωής, της ιστορίας, της ανθρώπινης μοίρας ήταν έτοιμος από καιρό, από πολύ νωρίς. 

Ως γιατρός, ως επιστήμονας, ως ερευνητής, είχε όλη τη γνώση, πλήρη συνείδηση της κατάστασης.

Ως μελετητής της ιστορίας, ως λόγιος, ως ένας άνθρωπος που θεολογούσε βαθιά – ήταν στην πραγματικότητα ένας πολιτικός θεολόγος και ένας θρησκειολόγος γιατί με την ίδια άνεση που μιλούσε ως εβραίος μιλούσε και ως ορθόδοξος, με βαθιά κατανόηση της παράδοσης και του δόγματος- ο Μωυσής ήξερε ποια είναι η μοίρα του.

Ήξερε ότι η μοίρα του ήταν το όνομά του, Μωυσής. Ο βιβλικός Μωυσής ήταν ένας πράος ηγέτης χωρίς μόρφωση, χωρίς την κατάρτιση και την επιστημοσύνη του δικού μας Μωυσή που ήταν ένας σύγχρονος πράος ηγέτης.

ΦΩΤΟ:  INTIME

Μοίρα του ήταν το θρήσκευμά του, εβραίος, ρωμανιώτης.

Μοίρα του ήταν η σχέση με τον εβραϊσμό, με το Ισραήλ ως πολιτειακή οντότητα.

Μοίρα του ήταν η ιστορία της οικογένειάς του, το ολοκαύτωμα ως βίωμα.

Μοίρα  του ήταν  τα Γιάννενα, μοίρα του ήτανε η Ελλάδα.

Και βέβαια μοίρα του ήταν η σχέση με το επέκεινα που ένας άνθρωπος σαν τον Μωυσή το αντιλαμβανόταν ως σχέση με την ιστορία και ως σχέση εντέλει με το άγνωστο, που προσπαθούσε να το προσεγγίσει.

Αφήνει πολλά ο Μωυσής, δεν είναι η στιγμή να τα πούμε. Τεράστια παρακαταθήκη. Έχει υψώσει τον πήχη πάρα πολύ. Δύσκολα μπορεί κανείς να τον ξεπεράσει, αλλά νομίζω ότι αυτό που κυρίως προσέφερε είναι το παράδειγμα της ζωής του, η στάση του.

Έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες των Ιωαννίνων να τον ψηφίσουν και να τον καταστήσουν Δήμαρχό τους. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του Μωυσή στα Γιάννενα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην πολιτική ζωή, στον δημόσιο βίο. Αυτό το μήνυμα που ο Μωυσής με τον τρόπο του άντλησε από την κοινωνία των πολιτών, των Ιωαννιτών. Αυτή είναι μια ανυπέρβλητη προσφορά. Ανύψωσε τα Γιάννενα οικουμενικά. Αυτή είναι επιπλέον μια μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα, στην εξωτερική πολιτική, στο κύρος της χώρας, μιας χώρας ευρωπαϊκής, δυτικής, πολιτισμένης, ανοιχτής, κάτι που δεν είναι καθόλου μα καθόλου αυτονόητο και απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και διαρκή αντίσταση απέναντι σε προκλήσεις που εμφανίζονται εκεί που δεν τις περιμένεις.

Πρέπει να είναι πάρα πολύ υπερήφανοι η αγαπημένη του σύζυγος, όλοι του οι κοντινοί άνθρωποι, το δημοτικό συμβούλιο και όλα τα στελέχη του δήμου και εμείς οι φίλοι του που μας είχε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη εύνοια να μας θεωρεί φίλους του.

Ήταν πάντα πιστός και τρυφερός ο Μωυσής, πάντα, πριν γίνει αυτός ο Μωυσής ο πασίγνωστος και διάσημος που το άξιζε, όταν ήταν πιο ιδιωτικός, πιο προσωπικός.

Δεν είχε να αποδείξει σε κανέναν τίποτα ο ίδιος. Αλλά έπρεπε να αποδείξει πολλά πράγματα για τους ομοθρήσκους του, για τους συμπολίτες του και βέβαια για τους Έλληνες συμπατριώτες του που είμαστε όλοι εμείς οι συναγμένοι εδώ στην Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων σήμερα.

Καλό σου ταξίδι Μωυσή.

Από όποια θρησκεία και αν δει κανείς το  θέμα και από όποια φιλοσοφική πεποίθηση, κοινή είναι η μοίρα και κοινή μπορεί να είναι και η προσδοκία και η ελπίδα”.

 

Share this post