Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την πρόσφατη επίθεση από Τούρκους εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων στην Πύλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την πρόσφατη επίθεση από Τούρκους εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων στην Πύλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επίσης προγραμματίσει να συζητήσει σήμερα, Δευτέρα (21.82023 το βράδυ ώρα Κύπρου) την επίθεση των Τούρκων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων στη διαχωρισμένη ζώνη ασφαλείας της Κύπρου κοντά στο μικτό χωριό Πύλα.

Και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ξανά η Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μόσχα είχε ήδη αποτρέψει την έκδοση ομόφωνης ισχυρής δήλωσης που συνέταξε η Μόνιμη Αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ.

Το κείμενο είχε λάβει έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Η δήλωση θα καταδίκαζε την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, αλλά αναφορές ανέφεραν ότι η Ρωσία ζήτησε αναβολή της απελευθέρωσης μέχρι τη Δευτέρα. Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο έχουν ξεπαγώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την αντιληπτή κυπριακή στροφή προς τη Δύση.

Η Λευκωσία έχει ξεκινήσει μια ισχυρή διπλωματική πορεία με τη Μόσχα από την περασμένη εβδομάδα και το αποτέλεσμα της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα crash test, είπαν στο Philenews.

Σήμρα συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο του Τούρκου προέδρου Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην ατζέντα τους είναι και η Πύλα. Και – παρά την παγκόσμια καταδίκη – δημοσιεύματα τουρκικών και τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα έργα οδοποιίας σε μη εξουσιοδοτημένο δρόμο στη νεκρή ζώνη μεταξύ Άρσους και Πύλας θα συνεχιστούν με «κανονικούς ρυθμούς» τη Δευτέρα. Οι τρεις ειρηνευτές  του ΟΗΕ που τραυματίστηκαν μετά από επίθεση των «αστυνομικών» δυνάμεων από τον αποσχισμένο βορρά την περασμένη εβδομάδα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ωστόσο, το ειρηνευτικό προσωπικό του ΟΗΕ παραμένει στην περιοχή και παρακολουθεί τις εργασίες σε κατάσταση επιφυλακής – έτοιμο να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση του status quo. Η Κύπρος είναι διχασμένη μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στο αποσχισμένο βόρειο τμήμα του νησιού-μέλους της ΕΕ.

Πηγή: Philenews /Annie Charalambous

Share this post