Το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας» των νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων

Το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας» των νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων

Του ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ*

e-SHOCKnews

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με επίκεντρο αυτές στην Ουκρανία, είναι ραγδαίες και καθόλου θετικές για τους λαούς.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και E.Ε. σχεδιασμένα και από καιρό προωθούν τις θέσεις τους στην περιοχή. Η καπιταλιστική Ρωσία δείχνει την αποφασιστικότητά της να ανακτήσει «έδαφος» έναντι των Ευρωαμερικανών ανταγωνιστών της. Εχει επιλέξει τη στιγμή, όπου «πυκνώνουν τα σύννεφα» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η αντιπαράθεση με επίκεντρο την Ουκρανία δεν αφορά τα ζητήματα της υπεράσπισης της ουκρανικής «κυριαρχίας», της Χάρτας του ΟΗΕ, όπως υποστηρίζουν ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ ούτε τα ζητήματα της «ασφάλειας», των αρχών του ΟΑΣΕ, όπως υποστηρίζει η ρωσική πλευρά.

Η διαπάλη αφορά τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό είναι το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας» των ιμπεριαλιστικών αναμετρήσεων και πολέμων. Η ρωσική αστική τάξη τα τελευταία χρόνια προωθεί σειρά σχεδίων καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Σε αυτά ιδιαίτερο ρόλο παίζουν Λευκορωσία, Καζακστάν και Ουκρανία. Σχέδια που το 2014-15 ήρθαν σε αντίθεση με αυτά των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., που αξιοποιώντας ακόμη και φασιστικά μορφώματα, στήριξαν εγχώριες αστικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε πραξικοπηματική εκτροπή, ακυρώνοντας την ένταξη της Ουκρανίας στα ρωσικά σχέδια. Ακολούθησε η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η απόσχιση ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν είναι αμέτοχη στις εξελίξεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με τη συνδρομή ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, έχει καταστήσει τη χώρα σε «κόμβο» μεταφοράς αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, σε νατοϊκό «εφαλτήριο» για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτός που μπορεί να προκύψει στην Ουκρανία. Ενεργά συμμετέχει στη νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται «θύτης» άλλων λαών και η ίδια μπορεί να αποτελέσει θύμα αυτών των ιμπεριαλιστικών πολέμων, μια και είναι στο στόχαστρο πιθανών απαντητικών μέτρων.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας νατοϊκές «παρωπίδες», ανακυκλώνουν ατελέσφορες, δήθεν «φιλειρηνικές» πρωτοβουλίες. Ο υπ. Εξωτερικών της Ν.Δ., Ν. Δένδιας, εμφανίζεται ως «κομιστής» μηνύματος αποκλιμάκωσης. Πυκνώνουν καλέσματα διαμεσολαβητικών «προτάσεων αποκλιμάκωσης», ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, αναμασά τα περί «νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», όπου η Ρωσία θα έχει θέση. Πρόκειται για «φύλλο συκής», που επιδιώκει να κρύψει την κοινή στρατηγική Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της. Προσπαθούν να κρύψουν πως ο πόλεμος είναι «σάρκα από τη σάρκα» του καπιταλισμού, «η συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια, μέσα».

Υπαρκτός ο κίνδυνος

Με υπαρκτό τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανονατοϊκούς την εντάσσει στους πιθανούς στόχους. Το ίδιο ισχύει και για τις νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, όπου επίσης συμμετέχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου, που παρουσιάζουν την εμπλοκή σ’ αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ως «εγγύηση ασφάλειας και ειρήνης». Ο λαός μας μπαίνει σε μεγάλους κινδύνους για αντιλαϊκά συμφέροντα, όταν στην περιοχή «σιγοκαίει το φιτίλι» του πολέμου.

Απαιτείται η απεμπλοκή της χώρας από τον αμερικανονατοϊκό σχεδιασμό και τις συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ώστε να μη συντριβεί ο λαός και η χώρα στις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

 *Ο κ. Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ./ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ουκρανοί μπροστά από μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι κινήσεις του Πούτιν στα σύνορα της χώρας ξυπνούν μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Share this post