Το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία

Το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία

Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Ανδρέα άνοιξε για τους πιστούς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μπαρτολομέο Φραντσέσκο Ραστρέλι.

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Ανισένκο) τέλεσε σήμερα Θεία Λειτουργία στον κύριο ναό του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο , τον ναό του Αγίου Ανδρέα.  Μαζί του συλλειτούργησε ο ιερομόναχος Θεοδόσιος (Λιαχόβιτς) από τη Μονή του Αγίου Μιχαήλ και ο ιερομόναχος Βικέντιος (Κόζακ) από το μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου Αιγίνης της Μητρόπολης του Περιάσλαβ της Ουκρανικής Εκκλησίας. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με αφορμή την εορτή της μνήμης των Αγίων Πατέρων των έξι Οικουμενικών Συνόδων.

Οι πόρτες αυτού του πανέμορφου και ιστορικού ναού άνοιξαν για τους πιστούς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία, που τελέστηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το εθνικό μουσειακό συγκρότημα «Σοφία του Κιέβου» για την δωρεάν διαρκή χρήση του ναού του Αγίου Ανδρέα από τους εκπροσώπους του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

Ο Ιερός Ναός παραμένει στην ιδιοκτησία του κράτους της Ουκρανίας,  ενώ το μουσείο «ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα» -που υπάγεται στο εθνικό μουσειακό συγκρότημα «Σοφία του Κιέβου»- συνεχίζει τη δραστηριότητά του παράλληλα με την λειτουργία του Σταυροπηγίου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μιχαήλ αναφέρθηκε στην σημασία της προσευχής υπέρ άλλων ανθρώπων ενώ -μεταξύ άλλων- κάλεσε του πιστούς να αναπτύσσουν τα τάλαντα που τους χάρισε ο Θεός.

«Ο Κύριος έδωσε σε όλους μας μοναδικά τάλαντα και είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναπτύσσουμε, και όχι να φθονούμε το γεγονός ότι κάποιος έχει κάτι που θέλουμε και δεν το έχουμε. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός . Απλώς πρέπει να καταλάβει το τι του έδωσε ο Κύριος και να το αναπτύσσει. Γιατί ο φθόνος μειώνει και καταστρέφει την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και καταστρέφει τις αρετές», είπε, μεταξύ άλλων, ο επίσκοπος Κομάνων κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

*************************************************************

Ο Ναός του Αποστόλου Ανδρέα , κόσμημα του Κιέβου , οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα.  Θεωρείται ένα αριστούργημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Την εποχή εκείνη  η Ουκρανία ήταν τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και η οικοδόμηση του ναού έγινε , κατόπιν παραγγελίας της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας στον γεννημένο στο Παρίσι  Ιταλό αρχιτέκτονα Μπαρτολομέο Φραντσέσκο Ραστρέλι.

Ο ναός  αφιερώθηκε στον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, προφήτευσε ότι το Κίεβο θα γινόταν η κοιτίδα του χριστιανισμού στα σλαβικά εδάφη. Κτισμένος πάνω σ’ έναν λόφο, ο ναός του Αγίου Ανδρέα με τους τιρκουάζ θόλους θεωρείται ένας από τους ωραιότερους του Κιέβου.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, εκεί που βρίσκεται τώρα ο Δνείπερος, υπήρχε θάλασσα. Όταν ο Άγιος Ανδρέας επισκέφτηκε το Κίεβο, ακούμπησε τον σταυρό του στο σημείο,  που είναι κτισμένη σήμερα η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και η θάλασσα χάθηκε μεμιάς. Κάτω όμως από τους λόφους του Κιέβου υπάρχουν ακόμη τα νερά της θάλασσας, που θα πλημμυρίσουν την πόλη όταν χτυπήσει η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας. Έτσι εξηγεί ο λαϊκός μύθος τον λόγο,  που η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα δεν έχει καμπάνες.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο ρώσος χρονογράφος Νέστορας, λέει ότι ο Απόστολος Ανδρέας, κηρύττοντας το όνομα του Χριστού στη Σκυθία, ύψωσε το σταυρό στα όρη του Κιέβου, το οποίο ακόμη ήταν ακατοίκητο, προφήτευσε για την μέλλουσα δόξα της αρχαίας πρωτεύουσας και προχώρησε μέχρι την λίμνη Ιλμένη, όπου σήμερα είναι η πόλη Νόβγκοροντ. 
Η “Κάθοδος του Ανδρέα” Κιέβου, λοιπόν, εκκινεί από τον Ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου παλαιόθεν έπηξε σταυρό ο ίδιος ο Πρωτόκλητος κατά το ταξίδι του εκεί. Σήμερα η κατηφορική αυτή οδός θεωρείται ως “Μονμάρτη του Κιέβου”, τόπος δραστηριοποίησης καλλιτεχνών και γενικώς ανθρώπων του πολιτισμού. Εκεί υπάρχει το σπίτι του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ενός από τους σημαντικότερους σατιρικούς συγγραφείς της ρωσικής λογοτεχνίας και το “Μουσείο του Ενός Δρόμου”, δηλ. των διαχρονικών προσωπικοτήτων – κατοίκων της εν λόγω διάσημης Οδού.
Τον Δεκεμβίο του  2020, Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου  αποτελουμένη από τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Γαλλίας
( νυν Γέροντα Χαλκηδόνος)  Εμμανουήλ και τον Ιερολογιότατο Διάκονο,  Ιάκωβο Krochak, μετέβη στο Κίεβο για τον σημερινό εορτασμό, στις 13 του μηνός -κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο-, της μνήμης του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, επ᾽ ονόματι του οποίου   τιμάται το Σταυροπήγιο, το οποίο από το 2018 έχει παραχωρηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το Ουκρανικό κράτος.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ (μ) , ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νύζιν, Ευστράτιος (α) και ο Επίσκοπος Κομάνων, Μιχαήλ (δ)

 

Πριν από  την σημερινή  Θεία Λειτουργία έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός για τα Θυρανοίξια του Σταυροπηγίου.

                                          Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ (μ) , ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νύζιν, Ευστράτιος (α) και ο Επίσκοπος Κομάνων, Μιχαήλ (δ)

Μετά τον Αγιασμό ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προξήρχε ο  Μητροπολίτης  , Εμμανουήλ , και συλλειτούργησαν ο  Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νύζιν, Ευστράτιος και ο  Επίσκοπος Κομάνων,  Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στν Ουκρανία.

 

Στην ομιλία του  ο  Μητροπολίτης  Εμμανουήλ  είχε αναφέρει  μεταξύ άλλων:

“ Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, έχει ορίσει από αιώνων, τον Πρωτόκλητο αυτό Απόστολο να τον τιμά και να τον γεραίρη ως ιδρυτή της καθώς εις τα εδάφη της πόλεως του Βυζαντίου εκήρυξε το σωτήριον μήνυμα του Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Διά τον λόγον αυτόν χαιρόμεθα όλως ιδιαιτέρως ότι εις το Σταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κιέβω, το εις ανάμνησιν των πολλών Σταυροπηγίων του Οικουμενικού Θρόνου εν Ουκρανία, προστάτης και έφορος είναι ο Άγιος αυτός Απόστολος, η δράσις και το έργον του οποίου συνδέονται κατά την παράδοσιν και με τα εδάφη αυτά.

Ανταποκρινόμενος, λοιπόν, με προθυμίαν και απόλυτον υπακοήν εις την προτροπήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, να Τον εκπροσωπήσω εις την σημερινήν εορτήν και πανήγυριν αλλά και εις την επέτειον των δύο ετών από της Ενωτικής Συνόδου, η οποία επισήμως εζήτησε το Αυτοκέφαλον διά την εν Ουκρανία παροικούσαν Εκκλησίαν από την Μητέρα Εκκλησίαν, και η οποία ανέδειξεν ως Προκαθήμενον αυτής τον Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κύριον Επιφάνιον…Η ύπαρξις των εκασταχού Σταυροπηγίων και της ιστορικής αυτής ευθύνης του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως να δίδη πανταχή Σταυροπήγια, είναι ο αψευδής μάρτυς της αρραγούς ενότητος του εκκλησιαστικού σώματος και ουδόλως πρόκειται δι΄άθεσμον και ανοίκειον παρέμβασιν ή επέμβασιν εις την εσωτερικήν ζωήν και λειτουργίαν εκάστης των Εκκλησιών. Δηλαδή το Σταυροπήγιον είναι σημείον πνευματικής συνυπάρξεως”.

 

 

 

Share this post