Το Σ.Ε. βράβευσε το Μουσείο Μνήμης Sybir στην Πολωνία.

Το Σ.Ε. βράβευσε το Μουσείο Μνήμης Sybir στην Πολωνία.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ΚΣΣΕ προήδρευσε ο βουλευτής Κ. Ευσταθίου.

Στο πλαίσιο συνεδρίαση  της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Κωστής Ευσταθίου προήδρευσε σήμερα ακρόασης για το Βραβείο Μουσείου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ετήσιος αυτός θεσμός, στον οποίο συμμετέχει ο κ. Ευσταθίου υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της Συνέλευσης, απένειμε το φετινό βραβείο στο Μουσείο Μνήμης Sybir στην Πολωνία. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: wikimedia.org)

 

Το Μουσείο διακρίθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στην ανάδειξη της μνήμης όσων ατόμων εξορίστηκαν από το σοβιετικό καθεστώς στο Καζακστάν, τη Σιβηρία και τη Βόρεια Ρωσία την περίοδο που ακολούθησε το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. 

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του Μουσείου Sybir στη συνεδρίαση, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στη σημασία και εμβέλεια του Βραβείου Μουσείου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξήρε επίσης το ρόλο που διαδραματίζουν οι πολιτιστικοί φορείς στην προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και ευαισθητοποίηση της νεότερης γενιάς όσον αφορά στη δράση ατόμων που υπερασπίστηκαν ανιδιοτελώς, τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση, τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου σε Έκθεση για τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.

Οι  τροπολογίες αφορούν στην υποχρεωτική λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών που να εστιάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες, τα μοναδικά ταλέντα, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κ. Ευσταθίου, τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν για την παροχή βελτιωμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, πρέπει να είναι προσαρμοσμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση αυτών των παιδιών στον διαδραστικό ψηφιακό χώρο και να  μην εισάγουν διακρίσεις εις βάρος τους.

Share this post