Το ΡΙΚ να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την έρευνα

Το ΡΙΚ να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την έρευνα

Μας έχει αφήσει άφωνους η δήλωση του προέδρου του ΡΙΚ , Ανδρέα Φράγκου, ότι διεξάγεται έρευνα για την προβολή, στις 15 Απριλίου, στο κεντρικό τηλεοπτικό ειδήσεων του ΡΙΚ ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή», σύμφωνα με το οποίο εγκαταλείφθηκαν τμήματα στο Νοσοκομείο Λάρνακας, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι.
Η «δικαιολογία» του προέδρου του ΡΙΚ για την διεξαγωγή έρευνας ήταν ότι το ρεπορτάζ της «Χαραυγής» επικαλείτο «ανώνυμες πηγές από τον χώρο της Υγείας». Παραβλέπει ο διορισμένος από την κυβέρνηση Αναστασιάδη κ. Φράγκος ότι οι συνάδελφοι του ΡΙΚ ενήργησαν δεοντολογικά και στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ υπήρχε και η θέση του ΟΚΥΠΥ επί του θέματος.
Ο πρόεδρος του ΡΙΚ δεν πείθει γιατί : α) και άλλες φορές έχουν μεταδοθεί ανάλογα ρεπορτάζ , β) δεν είδαμε να γίνει κάποια έρευνα τον περασμένο Ιούλιο για μεροληπτικό ρεπορτάζ του ίδιου του ΡΙΚ αναφορικά με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Βρετανίας , στο οποίο δεν ζήτησαν την άποψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου , και στη συνέχεια στο δελτίο φιλοξενήθηκε πανεπιστημιακός άσχετος με το θέμα, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη για το θέμα της Ουκρανίας.
Δεν είμαστε υπέρ των ερευνών στο έργο για την εργασία των δημοσιογράφων, αλλά τότε , ούτε το ελάχιστο δεν έκανε ο κ. Φράγκος. Δηλαδή , την έκδοση μιας ανακοίνωσης απολογίας του ΡΙΚ , διότι έπληξε ένα ιερό θεσμό.
Στην προκειμένη περίπτωση, και παρά τον ισχυρισμό του προέδρου του ΡΙΚ , είναι φανερό ότι η έρευνα ζητήθηκε εκ των «έξω» και εκ των «άνωθεν» , είτε πρόκειται για το προεδρικό, είτε τον ΔΗΣΥ, είτε από τον Υπουργό Υγείας.
Επίσης, πρέπει να μας πει ο κ. Φράγκος , αν η διεξαγωγή της έρευνας ήταν δική του απόφαση, ή όλου του Δ. Σ. του Ιδρύματος.
Οι πρακτικές αυτές πλήττουν την ελευθεροτυπία και την αξιοπιστία του ΡΙΚ, το οποίο οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις επιθυμίες των εκάστοτε κυβερνώντων. Πάντοτε υπήρχαν παρεμβάσεις στο ΡΙΚ και αυτό είναι η κακοδαιμονία του. Όμως ουδέποτε στο παρελθόν θυμόμαστε να έγινε έρευνα για παρόμοιο ζήτημα. Μήπως , δηλαδή, από δω και στο εξής τα δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ, πριν βγουν στον αέρα, θα πρέπει να τα βλέπει , ασκώντας προληπτική λογοκρισία, ο πρόεδρος του ΡΙΚ ή κάποιος άλλος εντεταλμένος από αυτόν;
Αν η κυβέρνηση είναι αμέτοχη στην υπόθεση της έρευνας , όφειλε να πάρει θέση, διότι πρόκειται για σοβαρό θέμα ελευθεροτυπίας. Όμως δεν το έχει πράξει και δίνει ευκαιρία και στο ΑΚΕΛ να την επικρίνει. Ο εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής , Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ πρέπει να απαντήσει σε ποια άλλη περίπτωση έχει διατάξει έρευνα για προβολή ρεπορτάζ εφημερίδας, με τη δικαιολογία ότι στηρίζεται σε ανώνυμες πηγές. Έχει ποτέ διατάξει έρευνα για τις ανώνυμες ¨κυβερνητικές πηγές¨ που διανθίζουν πολλά ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων του ΡΙΚ, χωρίς μάλιστα να παρατίθεται καν η διαφορετική άποψη;
Το ΔΣ του ΡΙΚ ισχυρίζεται ότι δεν πήρε άνωθεν εντολή για τη διαταγή της έρευνας. Αν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει ότι το ίδιο το ΔΣ του ΡΙΚ επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο να προστατεύσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ από ενοχλητικές αποκαλύψεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει φίμωση της δημοσιογραφίας. Όμως, αυτό δεν είναι το έργο του ΔΣ του Ιδρύματος.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι εκφραστικό όργανο της κυβέρνησης και δεν στηρίζεται από το φορολογούμενο πολίτη για κάτι τέτοιο».
Αντί για έρευνες κατά των δημοσιογράφων του το Δ. Σ. του ΡΙΚ και ο πρόεδρος του ας δουν τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης , που καταγράφει το τηλεοπτικό δελτίο . Αυτό κάτι λέει και , οπωσδήποτε δεν οφείλεται στους δημοσιογράφους του. Το πρόβλημα του ΡΙΚ δεν ήταν ποτέ η ποιότητα των δημοσιογράφων του, αλλά το γεγονός ότι αποτελούσε και αποτελεί , φέουδο κυβερνήσεων και κομμάτων. Αυτή η σαθρή κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα.
Το ΡΙΚ είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση. Γι΄αυτήν πληρώνουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως κομμάτων . Οι διοικούντες στο ΡΙΚ οφείλουν να τους σεβαστούν και να σταματήσουν να φοβίζουν τους εργαζομένους με  έρευνες.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post