Το “Θκυο Λόγια” παρουσιάζει δύο βιβλία για την ισότητα για ενήλικες και παιδιά

Το “Θκυο Λόγια” παρουσιάζει δύο βιβλία για την ισότητα για ενήλικες και παιδιά

Το «Θκυο Λόγια» είναι η πρώτη παγκύπρια digital εκστρατεία ενημέρωσης για τα θέματα ισότητας των φύλων.  Το «Θκυο Λόγια» σκοπεύει να προωθήσει και να προβάλλει τις προκλήσεις που σχετίζονται με το φύλο και να προβάλλει στη σημερινή κοινωνία πώς τα ήδη καθιερωμένα πρότυπα και κανόνες επηρεάζουν την πραγματικότητα μας.  Η ισότητα φύλου και τα ίσα δικαιώματα για το κάθε άτομο αποτελεί βασική αξία σε κάθε κοινωνία και αποστολή του  «Θκυο Λόγια», σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου,  είναι να παρέχει ” αξιόπιστες και προσιτές πληροφορίες, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα πως αυτό αφορά όλους και  όλες μας. Θέλουμε να προωθήσουμε το ενδιαφέρον και να ενθαρρύνουμε την κινητοποίηση του κάθε ατόμου με απλές πράξεις”.

LOGO_png.png

Στόχος, προστίθεται , ” είναι να παραθέσουμε βασικά στοιχεία, αποδείξεις και επιχειρήματα σχετικά με διάφορα θέματα για την ισότητα των φύλων. Θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα που συζητούν το σεξισμό, με σκοπό όλοι και όλες να μπορούν να αναγνωρίσουν τις μορφές του.Το κίνητρό μας για αυτό το έργο είναι η ελπίδα και η θέληση μας για ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερη ισότητα σε ευκαιρίες, χωρίς στερεότυπα, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιηκαι χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία”. 

Το Θκυο Λόγια παρουσιάζει δύο βιβλία για την ισότητα για ενήλικες και παιδιά

 

Η ομάδα του “Θκυο Λόγια” (Παναγιώτα Πολυκάρπου, Ευτυχία Νεάρχου και Ελενίτσα Ονησιφόρου – ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) έφεραν την καμπάνια στα χέρια όλων  με το βιβλίο «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» για ενήλικες και «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» για παιδιά, της Έλενα Περικλέους.

 

Τα βιβλία είναι διαθέσιμα σε όλες τις πόλεις στα ακόλουθα σημεία :

Πάφος – Let Them Eat Cake
https://www.facebook.com/LTECake/

Λεμεσός –  The Business Bar
https://www.facebook.com/thebusinessbarcy/

Λευκωσία – Yfantourgeio TheWorkplace
https://www.facebook.com/Yfantourgeio/

Λάρνακα – Καφενείο Το Ταχυδρομείο
https://www.facebook.com/kafeneiototahidromio

Το βιβλίο των ενηλίκων βρίσκεται διαθέσιμο στα Αγγλικά  και σύντομα στα Τούρκικα.

Υποστηρικτές της δημοσίευσης των βιβλίων είναι ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Cyprus International Institute of Management, το Together Cyprus, η Ernst & Young και το Oxygono. Εκδόσεις Be an Ally Foundation.

 

Facebook: Θκυο Λογια/Thkio Logia (https://www.facebook.com/thkiologia/)
Instagram
: thkiologia (https://www.instagram.com/thkiologia/)

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

«Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» για ενήλικες της Παναγιώτα Πολυκάρπου, Ευτυχίας Νέαρχου και Ελενίτσας Ονησιφόρου.

245024250_430948855122619_1032865796423971058_n.jpg

Αν γεννιόσουν αγόρι θα ήσουν διαφορετική; Αν γεννιόσουν κορίτσι θα ήσουν διαφορετικός; Διαφορετική ως προς τι; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι σε μια κοινωνία; Πως μεγαλώνει ένα κορίτσι σε μια δυτική κοινωνία; Ποιος ο ρόλος του άντρα σε μια κυπριακή οικογένεια; Ποια η θέση της γυναίκας στην

Κύπρο; Θέση σε τι; Ερωτήματα που τοποθετούν το φύλο σε περίοπτη θέση. Ή μάλλον πεποιθήσεις για το φύλο που αναθέτουν σε εμάς ένα ρόλο. Οι απαντήσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο αφού βασίζονται στο φύλο μας και στα έμφυλα στερεότυπα.

​Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα σου πει θκυο λόγια για την ισότητα που σίγουρα θα ήθελες να ήξερες εδώ και καιρό. Θα μπορείς πλέον να κατανοήσεις γιατί τα θέματα ισότητας αφορούν όλες και όλους ανεξαιρέτως. Κυρίως εσένα που συχνά τα προσπερνάς, αγνοώντας το πόσο πολύ επηρεάζουν

την καθημερινότητα σου.

Μάθε θκυο λόγια για το πώς μπορείς να σπάσεις τα δικά σου στερεότυπα και προκαταλήψεις και γίνε μέρος της αλλαγής που θέλεις να δεις γύρω σου.

Η ιστορία κάθε ανθρώπου που έρχεται στη ζωή γράφεται πολύ πριν έρθει στον κόσμο αυτό. Σε ποιου τα χέρια βρίσκεται το μολύβι και το χαρτί;

 

«Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» για παιδιά, της Έλενα Περικλέους.

 

Είσαι για μια λεξιμαχία; Πρέπει να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια λεξιμαχία για δυνατά μυαλά. Για μυαλά που είναι έτοιμα να «κάψουν» ή έστω να «σπάσουν» στερεότυπα.

Ροζ ή μπλε; Διάλεξε στρατόπεδο. Να θυμάσαι μόνο πως υπάρχει πάντα και το μοβ. Μπορείς να έρθεις στην παρέα μας και εσύ. Μόνος όρος το μπλε και το ροζ να είναι για σένα απλώς ένα χρώμα.

Αν κανένα από τα δύο χρώματα δεν καθορίζει το πως σκέφτεσαι…Aν μπορείς με την ίδια ευκολία να παίζεις ποδόσφαιρο και να μιλάς για μαγειρική…Αν σου αρέσουν

τα λουλούδια την ίδια ώρα που παίζεις βόλους στις αλάνες…

Αν είσαι κορίτσι και θέλεις να γίνεις μηχανικός αυτοκινήτων…

Αν είσαι αγόρι και θέλεις να γίνεις νηπιαγωγός…Αν είσαι o εαυτός σου και δέχεσαι τους άλλους ακριβώς όπως είναι…

Αν προβληματίζεσαι για τα πράγματα που βλέπεις ή ακούς

γύρω σου και βάζεις σε όλα ένα ερωτηματικό…Τότε, καλώς όρισες!

Θα γίνεις μέρος μιας ιστορίας που βάζει επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους! Ίσως πάλι και να τα βγάζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται! Και αυτό που φαίνεται δεν είναι πάντα αυτό που είναι!

Σας μπέρδεψα; Αυτός είναι ο σκοπός. Να σας μπερδέψω για

να τα ξεμπερδέψουμε μια και καλή!

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Λίγα λόγια για την Έλενα Περικλέους:

 

Η Έλενα Περικλέους σπούδασε Παιδαγωγικά και έχει μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Eκπαίδευση.

Είναι μια αθεράπευτη βιβλιοφάγος. Πήρε και επίσημα τον τίτλο όταν διάβασε το 1000στό της βιβλίο. Κάπου εκεί, στο «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», αποφάσισε πως θέλει να ζήσει πραγματικά καλύτερα και αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή της στο να διαβάζει και να γράφει.

Έχει πάντα μαζί της το λογοτεχνικό της φαρμακείο, το οποίο είναι γεμάτο παυσίλυπα, ιστορίες δηλαδή που διώχνουν τη λύπη, και μαζί μ΄ αυτήν και όλα τα άλλα δεινά: τη μοναξιά, την αγωνία, τη ζήλια, τον εγωισμό… αγκαλιάζοντας τρυφερά την ψυχή. Πολλά από τα βιβλία της βραβεύτηκαν, αλλά ξέρει πως αυτό δεν έχει καμία, μα καμία σημασία. Έχει βλέπετε ανακαλύψει τον κρυμμένο της κύκνο, ναι εκείνον από το Ασχημόπαπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και ξέρει τώρα πια πως τίποτα άλλο δεν μετρά. Σας διαβεβαιώνει πως όλοι έχετε μέσα σας έναν κρυμμένο κύκνο. Ένα δώρο. Και όταν τον ανακαλύψετε θα ζήσετε εσείς καλά…και όλοι οι άλλοι; Σαφέστατα καλύτερα!

 

Εικονογράφος βιβλίων: Ερμίνα Εμμανουήλ

 

Περισσότερες Πληροφορίες

Παναγιώτα Πολυκάρπου / Eλενίτσα Ονησιφόρου (Εκπρόσωποι Τύπου)

+357 99 42 69 29 / + 357 96 71 68 66

[email protected]

 

Share this post