Το “Μουσικό Κουτί” με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη απέκτησε συλλεκτική αξία

Το “Μουσικό Κουτί” με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη απέκτησε συλλεκτική αξία

Αλκίνοος Ιωαννίδης και Μαρία Φαραντούρη ένωσαν μοναδικά τις φωνές τους, αφηγήθηκαν τις ιστορίες της ζωής τους, μπήκαν σε όμορφα μουσικά διλήμματα και μίλησαν για τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τους Beatles, τον Cohen και πολλούς πολλούς άλλους.

Το 2021 έφυγε σιωπηλά. Χωρίς μουσική. Με τις μουσικές σκηνές κλειστές, με τα μπαρ και την εστίαση να έχουν κλείσει τα ηχεία τους έτσι ώστε να προφυλαχθούμε από την μετάλλαξη Όμικρον. Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου του 2022 ωστόσο ήταν ένα βράδυ διαφορετικό και πολύ συμβολικό γιατί ήταν παραμονή των Φώτων. Ήταν το βράδυ που τα σπίτια μας πλημμύρισαν με φως. Μουσικό φως που παραδόξως βγήκε από ένα “δημόσιο” τηλεοπτικό κουτί μας ταξίδεψε στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο και μας έκανε να ανατριχιάσουμε και να αισθανθούμε ψυχική ανάταση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το χθεσινό επεισόδιο του “Μουσικού Κουτιού” που παρουσιάζει ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη αποθεώθηκε από το κοινό και τα social media γέμισαν με διθυραμβικά σχόλια για αυτό που βλέπαμε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η εκπομπή έγινε μέσα σε μισή ώρα viral και όλο και περισσότεροι συντονίστηκαν στη συχνότητα της ΕΡΤ προκειμένου να δουν τη σπάνια συνάντηση της Μαρίας Φαραντούρη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Οι δυο τους ένωσαν μοναδικά τις φωνές τους, αφηγήθηκαν τις ιστορίες της ζωής τους, μπήκαν σε όμορφα μουσικά διλήμματα και μίλησαν για τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τους Beatles, τον Cohen και πολλούς πολλούς άλλους.

Κακά τα ψέματα. Χθες οι περισσότεροι ανοίξαμε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες για να δούμε τον ακριβοθώρητο αγαπημένο μας Αλκίνοο Ιωαννίδη. Και τελικά μας κέρδισε η συγκλονιστικά απλή και γλυκιά Μαρία Φαραντούρη που με το γνωστό πομπώδες ερμηνευτικό της ύφος πλημμύρισε τα σπίτια μας με ήχους που θύμιζαν τα παιδικά μας χρόνια. Γιατί τον Αλκίνοο τον ξέρουμε, τον ακολουθούμε παντού και τον “ψάχνουμε”. Τη Μάρία Φαραντούρη όμως, οι νεώτερες γενιές από το 70- ‘80 και μετά δεν την ξέρουν. Την έμαθαν με την καλύτερη αφορμή χθες και υποκλίθηκαν στο τεράστιο μουσικό της εκτόπισμα.

Χωρίς έπαρση, αλλά με μία συγκινητική απλότητα έπιασαν ο ένας το χέρι του άλλου και έγιναν ένα με τους οικοδεσπότες και την εκπληκτική μπάντα της εκπομπής. Και με έναν τρόπο μαγικό μας έκαναν όλους συμμέτοχους. Ακόμη και αυτούς που σνομπάρουν την ελληνική μουσική και το έντεχνο, ακόμη και αυτούς που μέχρι προχθές άκουγαν το όνομα Μαρία Φαραντούρη και έκαναν γκριμάτσες δυσαρέσκειας γιατί πολύ απλά δεν την ήξεραν.

Εμβληματικά τραγούδια όπως το “Άσμα ασμάτων”, η “Περσεφόνη” και το “Ποιος τη ζωή μου” μπλέχτηκαν μουσικά τον διαχρονικό “Προσκυνητή”, το εύθραυστο “Όνειρο ήτανε” και το “Με πόσα ψέματα”. Ακούσαμε και εξαιρετικές διασκευές, όπως την “Πατρίδα”, το “Sometimes”, τον “Ο γέρο Νέγρο Τζιμ”, το “Να με προσέχεις”, τον “Ναυαγό”, το “Hallelujah” και πολλά άλλα.

Μπορεί να “ακούγεται” κλισέ, αλλά έχουμε ανάγκη από τέτοιες εκπομπές που όχι μόνο συστήνουν, αλλά και επανασυστήνουν καλλιτέχνες. Και αυτό είναι που τους δίνει αξία συλλεκτική.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Απολαύστε όλη την εκπομπή

Share this post