Το “χαμένο” Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στο Κασίμπασα της Πόλης.

Το “χαμένο” Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στο Κασίμπασα της Πόλης.

Ανακαινίστηκε και θα λειτουργήσει στην εορτή της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου, μετά από πάρα πολλά χρόνια.- Γ. Παπαλιάρης: Μακάρι να αληθεύουν τα δημοσιεύματα και να έχουμε σύντομα τις εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενες εκλογές στις Κοινότητές μας”.

Ένα πολύ ευχάριστο νέο για τα  ακίνητα της  Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου , στην Πόλη,  που εδώ και χρόνια ήταν «χαμένο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος, Γεώργιος Παπαλιάρης.

Προσφωνόντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την πανήγυρη του  Ιερού Ναού Αγἰας Τριάδος Ταξειμίου, ο κ. Παπαλιάρης είπε ότι πρόκειται για το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στο Κασίμπασα, το οποίο είχε σχεδόν καταρρεύσει πλήρως και  τώρα  είναι πάλι έτοιμο  να λειτουργήσει. Καθαρίστηκαν τα χαλάσματα, ανακαινίστηκε το Αγίασμα και φέτος, στην εορτή της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου, μετά από πάρα πολλά χρόνια, θα τιμηθεί η μνήμη της  Αγίας στην αυλή του Αγιάσματος. 

Επίσης, ο κ. Παπαλιάρης ανακοίνωσε ένα ακόμη σημαντικό νέο: “Με ενέργειες της Εφοροεπιτροπής  αποκτήσαμε και πάλι τον τίτλο (ταπού) του Αγιάσματος για το τμήμα που μας ανήκει. Το Αγίασμα βρίσκεται εντός ενός οικοπέδου – πάρκινγκ- και στην Κοινότητα Σταυροδρομίου ανήκει το 1/3. Ένας ευλαβής ομογενής το είχε δωρίσει την δεκαετία του 1940 στην Κοινότητα. Τα άλλα 2/3 ανήκουν σε συγγενείς του ομογενούς, που ζουν στην Ελλάδα και έναν ακόμη Τούρκο πολίτη. Σύντομα προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε διανομή του οικοπέδου, ούτως ώστε η Κοινότητα να έχει στην πλήρη κατοχή της το τμήμα επί που οποίου βρίσκεται το Αγίασμα”.

  Σύμφωνα με τον κ. Παπαλιάρη  η Μεγαλώνυμος Κοινότητα Σταυροδρομίου  ξεκίνησε πολύ πρόσφατα την συστηματική καταγραφή των ιερών εικόνων και των πολύτιμων σκευών που βρίσκονται στην κατοχή της και στις διάφορες εκκλησίες της .

                                                ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

Για  τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον  Αρμενικό τύπο περί της πιθανότητας εκλογών στα μειονοτικά βακούφια κατά το επόμενο διάστημα ο κ. Παπαλιάρης διαβεβαίωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη: ” Η Κοινότητά μας θα σπεύσει να κάνει εκλογές αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα. Η εκλογική διαδικασία αποτελεί μια ένδειξη υγείας για τις Κοινότητές και την κοινωνία μας, ανανεώνει τις επιτροπές μας, προσδίδει  νέα δυναμική και νέο αίμα σε αυτές. Μακάρι να αληθεύουν τα δημοσιεύματα και να έχουμε σύντομα τις εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενες εκλογές στις Κοινότητές μας.

 

 

 

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με μέλη της Κοινότητας Σταυροδρομίου. Σττην τελευταία σειρά διακρίνονται ο κ. Γ. Παπαλιάρης (α),

                                                         ο κ.  Γιάνης Δεμιρτζόγλου  (μ) , διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, και ο κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης (δ), πρόξενος της Ελλάδος

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του κ. Γ. Παπαλιάρη

Το “χαμένο” Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στην Πόλη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Για τις φωτογραφίες από τις εργασίες ανακαίνισης του Αγιάσματος ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Παπαλιάρη

 

 

Share this post