Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» της Κομισιόν για τον COVID-19,

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» της Κομισιόν για τον COVID-19,

Νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» για τη διευκόλυνση της ασφάλειας και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενέκρινε το Κολλέγιο των Επιτρόπων, το οποίο παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και οι συναρμόδιοι Επίτροποι Μπρετόν (βιομηχανία) και Ρέιντερς (δικαιοσύνη).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι μια απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από το COVID-19”. Αυτό εισάγεται για την αποφυγή διακρίσεων εις βάρους όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει κωδικό QR για να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού και να μπορεί να διαβαστεί από μηχανήματα στις πύλες εισόδου και θα είναι δίγλωσσα.

Η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η ίδια η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλιστεί ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί υγείας θα μπορούν να αρθούν για τους ταξιδιώτες που θα το διαθέτουν, αλλά “θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ίδια δεδομένα με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”. Αυτό αποτελεί την αρχή της μη διάκρισης που εισάγει η Κομισιόν στην πρόταση κανονισμού.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι ταξιδιώτες με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να έχουν  τα ίδια δικαιώματα με αυτά που τα κράτη μέλη αποδέχονται με την απόδειξη εμβολιασμού για την άρση ορισμένων περιορισμών στη δημόσια υγεία, όπως δοκιμές ή καραντίνα. Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά  που εκδίδονται μέσω του Digital Green Certificate. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται στα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν άλλα επιπλέον εμβόλια, με 2η απόφαση.

Αν τώρα ένα κράτος μέλος επιθυμεί να εισάγει νέα τεστ ή καραντίνα στους κατόχους των πιστοποιητικών τότε πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν και όλα τα άλλα μέλη και να εξηγήσει τους λόγους.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, καθώς και Ελβετία.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό πρέπει να εκδοθεί στην ΕΕ για τους πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα Digital Green Certificate είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει το τέλος της διεθνούς έκτακτης ανάγκης για την υγεία του COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / δοκιμή / ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό (QR). Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας.

H Αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, Vra Jourová δήλωσε κατά την παρουσίαση ότι “το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ θα επωφεληθούν από ένα εναρμονισμένο ψηφιακό εργαλείο για δωρεάν υποστήριξη της κυκλοφορίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να προσφέρουμε ένα εύχρηστο, χωρίς διακρίσεις και ασφαλές εργαλείο που σέβεται πλήρως την προστασία δεδομένων”

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, τόνισε ότι “με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, παίρνουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με ελάχιστους περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για μετακίνηση και δεν θα κάνει καμία διάκριση με κανέναν τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ δεν θα μας βοηθήσει μόνο σταδιακά να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επηρεάσουμε τα παγκόσμια πρότυπα και να τα καθοδηγήσουμε με το παράδειγμά μας με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η προστασία δεδομένων. “

Share this post