Το πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας

Το πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας

Του Kemal Kirişci*

kiriscik

Η αδιάλλακτη στάση του Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια της ηγεσίας του στην Τουρκία, όταν φαινόταν να είναι προσηλωμένος στις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες και όταν η Άγκυρα -με σημαντική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας- ξεκίνησε την ενταξιακή της διαδικασία για ένταξη στην ΕΕ. Η Τουρκία πέτυχε τη μεγαλύτερη ολοκλήρωσή της με τη διατλαντική κοινότητα και μοιράστηκε τις ευθύνες διατήρησης της ειρήνης εκ μέρους του ΝΑΤΟ στη γειτονιά της και υποστήριξε επίμονα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής “ανοιχτών θυρών”….

Η αντίρρηση του Ερντογάν με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα σύμπτωμα της αποστροφής του για τις αξίες που αντιπροσωπεύουν η ένταξη της Τουρκίας στη συμμαχία και σε άλλους δυτικούς θεσμούς, κυρίως στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτές οι αξίες και οι θεσμοί αποτελούν εμπόδιο στην μονοπρόσωπη διακυβέρνησή του καθώς και στον ιδεολογικό του στόχο να σπάσει τελικά την παραδοσιακή δυτική κλίση της Τουρκίας.

Αλλά το ΝΑΤΟ χρειάζεται επίσης την Τουρκία, όπως τόνισε ένας πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος παρατήρησε: «Δεν θέλω καν να σκέφτομαι το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία». Το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εκλογών της χώρας του επόμενου έτους. Η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δέσμευσή της να αναβιώσει την τουρκική δημοκρατία, ακόμη κι αν στην εξωτερική πολιτική, μέχρι στιγμής, είτε έχουν μείνει αόρατα είτε αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την εθνικιστική γραμμή του Ερντογάν. Μέχρι τότε είναι σημαντικό να μην διαγραφεί η Τουρκία.

Erdoğan’s problem is not with Sweden and Finland but with Turkey’s Western vocation

Kemal Kirişci είναι μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης στον  μη κερδοσκοπικό οργανισμό δημόσιας πολιτικής  Brookings Institution  με έδρα την Ουάσιγκτον, DC. Ειδίκευση του είναι η  τουρκική εξωτερική πολιτική και οι  μεταναστευτικές μελέτες.  Από το 2013 έως το 2020, ήταν ανώτερος συνεργάτης της TÜSİAD στο Brookings και διευθυντής του Turkey Project. Ο Kirişci είναι τακτικός συνεργάτης του ιστολογίου Order from Chaos στο Brookings.

Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post