Το πρόβλημα δεν είναι ο Στυλιανίδης , αλλά ότι έμεινε άναρθρη η κυπριακή κυβέρνηση

Το πρόβλημα δεν είναι ο Στυλιανίδης , αλλά ότι έμεινε άναρθρη η κυπριακή κυβέρνηση

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

 

Πολλοί στην Αθήνα, αλλά και  στην Λευκωσία εξαπέλυσαν μύδρους κατά του Ελληνοκυπρίου υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδος, πρώην κυβερνητικού  εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης και Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , Χρήστου Στυλιανίδη, γιατί από το βήμα της Βουλής (20.2.2024) είπε ότι η  μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική. Μετά τις αντιδράσεις ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε η επίμαχη φράση να καταγραφεί στα πρακτικά “εντός εισαγωγικών”. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Χρ. Στυλιανίδης (α) με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Ali Yerlikaya).

Προσωπικά, εκτιμώ ότι , αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις , δεν θα έμπαινε τέτοιο θέμα. Το υποστηρίζω αυτό , γιατί ξέρω καλά ότι ο κ. Στυλιανίδης από την εποχή Σημίτη αναθεώρησε -δικαιώμα του-τις απόψεις  του για το Κυπριακό και προσχώρησε στην λογική μιας εξελικτικής λύσης, δεδομένου ότι ο συμβιβασμός από το 1975 και όσο το κυπριακό μένει άλυτο θα είναι ακόμη οδυνηρότερος για την ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Τον κ. Στυλιανίδη , αν κάποιος τον χαρακτηρίσει “ενδοτικό”, τον προτιμώ από τους “απορριπτικούς” πολιτικούς , οι οποία κατά κανόνα  δεν λένε ποιά λύση θέλουν , αλλά ποια δεν θέλουν. Έτσι , δημιουργείται ένας φαύλος -κύκλος για την εκάστοτε κυπρική κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες φοβούνται αν αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Μια ζωή οι περισσότεροι χαϊδεύουν τα αυτία πολιτών , προσφύγων, συγγενών αγνοουμένων και εγκλωβισμένων. Δυστυχώς , οι πολίτες δεν πιστεύουν αυτά που βλέπουν με τα μάτια τους, αλλά αυτά που ακούν με τα αυτιά τους. 

Ο κ. Στυλιανίδης δεν υπέπεσε, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι σε γλωσσικό ολίσθημα, αλλά σε νοητικό. Θα μπορούσε να εκφραστεί διαφορετικά , λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια το περίπου μισό τμήμα της Κύπρου βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας. Ωστόσο, προτίμησε να μιλήσει “καθαρά και ξεκούτσολα”. 

Αναφορικά με τα μη ύπαρξης διαφωνιών σε θέματα χειρισμών , αλλά και στρατηγικής , η οποία δυστυχώς είναι ανύπαρκτη, ας μου επιτρέψει ο κ. Στυλιανίδης να έχω διαφορετική άποψη. Και αυτό , κατά την γνώμη μου, βαραίνει κατά κύριο λόγο διαχρονικά  σε πολλά θέματα και όχι μόνο στο Κυπριακό την Λευκωσία. 

Έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα για την “άστοχη ή απαράδεκτη” δήλωση Στυλιανίδη, ποιά είναι άραγε η επίσημη θέση της Λευκωσίας; “Απορία ψάλτου βηξ”. Από την επομένη της δήλωσης Στυλιανίδη ζήτησα σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , Κωνσταντίνο Λετυμπίωτη. Ακόμη περινένω να μου απαντήσει. Αν ο κ. Στυλιανίδης ξεπέρασε κάποια όρια, γιατί τότε η Λευκωσία σιωπά; Ίσως, γιατί μπορεί να συμμερίζεται την άποψη του. 

Share this post