Το προσκυνητάρι της Παναγίας της Τσούκας

Το προσκυνητάρι της Παναγίας της Τσούκας

Εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου αύριο, 8 Σεπτεμβρίου,  πανηγυρίζουν οι ιεροί ναοί και τα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στη Γέννηση της Παναγίας μας, μεταξύ αυτών και το Μοναστήρι της Τσούκας (σ.σ: στα Ιωάννινα). Ένα άλμα στην ξυλογλυπτική τέχνη, έτσι χαρακτηρίστηκε το νέο προσκυνητάρι που φιλοτεχνήθηκε από γνωστό Γιαννιώτικο εργαστήρι και από εφέτος θα κοσμεί το Καθολικό (δηλαδή τον κεντρικό Ναό) της Μονής.

Το νέο ιδιότυπο και ιδιαίτερο προσκυνητάρι, αφιέρωμα όλων των προσκυνητών της πολυαγαπημένης Μονής, δεσπόζει στο κέντρο του Ναού και είναι τοποθετημένο επάνω στον επιτάφιο που είναι και αυτός άνα ιδιαίτερο έργο.

                             Το προσκυνητάριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη (1975 2014) Ιωαννίνων Θεοκλήτου (Σετάκη).

Χαρακτηριστικό του νέου προσκυνηταρίου είναι οι δυο ολόσωμοι και γονατιστοί Άγγελοι, σκαλισμένοι σε ξύλο με λεπτομέρειες που συγκινούν, έχοντας αποτυπωμένο στο πρόσωπό τους το ευλαβικό δέος, με ανοιχτές τις φτερούγες τους να κρατούν στα χέρια τους την κοσμημένη ξυλόγλυπτη και επίχρυση θήκη εντός της οποίας είναι τοποθετημένη η εφέστια εικόνα της Μονής με ασημένιο κάλυμμα που απεικονίζει τη Γέννηση της “Κυρίας των Αγγέλων” και Μητέρας του Θεανθρώπου αλλά και όλων μας.

Η παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη, γνώρισμα επώνυμων και ανώνυμων, Ηπειρωτικών εργαστηρίων από αιώνες μέχρι και σήμερα παραδίδει με το έργο αυτό ένα πανάξιο δείγμα των δυνατοτήτων των νέων καλλιτεχνών και της σημαντικής συνέχειας και εξέλιξής της. Είναι όλο το έργο δείγμα ότι μπορούμε να συνεχίζουμε με αισιοδοξία στο μέλλον και σαν Ηπειρώτες να προτοτυπούμε. Αξίζει να το θαυμάσουμε οι φίλοι, προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής και σαν Ηπειρώτες να αισθανθούμε περήφανοι. Χαρακτηριστική τέλος είναι η αφιερωματική επιγραφή επάνω από την εικόνα “…θησαυρέ της Τσούκας …Παρθένε, της Ηπείρου εύχος και στήριγμα”

******************************

Υστερόγραφο: Τι σημαίνει εφέστια εικόνα;

Εστία είναι το τζάκι, η κεντρική φωτιά που υπήρχε στα παλιά σπίτια, στους ναούς κ.λ.π. Το νόημα δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί. Από εκεί βγαίνει και η έννοια της εστίας που είναι το σπίτι μας, ο τόπος μας, η πατρίδα μας. Προστάτιδα της εστίας μας είναι λοιπόν αυτή που προστατεύει το σπίτι, τον τόπο, την πατρίδα. Εδώ το νόημα είναι ό,τι η παρουσιαζόμενη εικόνα προστατεύει το σημείο, στο οποίο είναι τοποθετημένη, για παράδειγμα μία εκκλησία ή ένα ολόκληρο μοναστήρι.

ΠΗΓΗ: epirusgate.gr

Share this post