Το προσεχές Σάββατο η εξόδιος ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’

Το προσεχές Σάββατο η εξόδιος ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’

Η  ημερομηνία  της εξοδίου ακολουθίας συμπίπτει με εκείνη της ενθρόνισης του μακαριστού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, στις 12.11. 2006

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου σε έκτακτη συνεδρίαση της υπό την προεδρία του  Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητή  του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μεταξύ άλλων αποφάσισε ότι:

 *Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’ θα τελεστεί το Σάββατο, 12η Νοεμβρίου 2022 και ώραν 12η μ. στον Καθεδρικό Ναό  Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. 

* Της εξοδίου ακολουθίαςθα  προστεί η Α.Θ.Π. ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

* Εκτεθεί  η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ σε  λαϊκό προσκύνημα στον  Καθεδρικό Ναό  του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, από της Πέμπτης, 10 Νοεμβρίου 2022, έως της πρωίας της ημέρας της εξοδίου ακολουθίας. ενταφιασμού.

*  Η σορός του μεταστάντος θα ενταφιαστεί εις τον επί τούτω ετοιμασθέντα τάφον κάτωθεν του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, κατά την εκφρασθείσαν επιθυμίαν Αυτού. 

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία  της εξοδίου ακολουθίας συμπίπτει με εκείνη της ενθρόνισης του μακαριστού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, στις 12.11. 2006

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτηση στο Twitter  εξήρε το “τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο του μακαριστού για την Ορθοδοξία”. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτάκτως, υπό την Προεδρία της Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου, για να λάβει αποφάσεις μετά την κοίμηση  του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, για τα μέτρα με τα οποία θα τιμήσει τον εκδημήσαντα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού τήρησε μονόλεπτο σιγή στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, έλαβε, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις πιο κάτω αποφάσεις:

 *Την κήρυξη δημοσίου πένθους από σήμερα, Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου μέχρι και την ημέρα της κηδείας, Σάββατο, 12 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους, θα αναρτάται μεσίστια η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα σχολεία και τα κτήρια των κρατικών Υπηρεσιών.

*Κατά τη διάρκεια του δημοσίου πένθους  αναβάλλονται όλες οι επίσημες εκδηλώσεις. Αναβάλλεται επίσης η συμμετοχή των μελών της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις.

*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα παραστούν στην κηδεία.

*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υφυπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου.

*Επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.   

Στην εκδημία του Αρχιεπισκόπου αναφέρεται η εφημερίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας L’Osservatore Romano, με τίτλο:Απεβίωσε ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'”.

ΦΩΤΟ:vaticannews.va

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο 81χρονος  Αρχιεπίσκοπος ,  εκλεγμένος το 2006, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί μετά από μακρά ασθένεια. Τον Δεκέμβριο πριν από ένα χρόνο υποδέχθηκε τον Πάπα κατά τη διάρκεια του αποστολικού του ταξιδιού στο νησί.

ΕΠΑΝΩ: Το φέρετρο στον Καθεδρικό Ναό, όπου τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής   του μακαριστού Χρυσοστόμου Β’ ( ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης)

Share this post