Το προεδρικό διαψεύδει τον Al Jazeera

Το προεδρικό διαψεύδει τον Al Jazeera

ΑΚΕΛ:” Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» θα λήξει, όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας,  όταν πείσουμε, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής”.

“Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera”, αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Στο χθεσινό του ρεπορτάζ ο  Al Jazeera υποστήριξε ότι Κύπριος υπουργός, τον οποίο δεν κατονόμασε ,  “ ταξίδεψε στο Λονδίνο για να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένος Ρώσος,  ο οποίος ήθελε διαβατήριο θα έβγαινε από την κόκκινη λίστα”.

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα δίκτυα OCCRP και Al Jazeera, η Προεδρία της Δημοκρατίας, στην ανακοίνωση της , σημειώνει και  τα ακόλουθα:

“1.     Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του OCCRP, πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου.

Τα πορίσματα και των δυο επιτροπών διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο.

Να σημειωθεί πως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ουδέν στοιχείο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή.

2. Τα όσα αναφέρονται στην ερευνά του Al Jazeera και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί.

Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα.

Ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα”.

ΑΚΕΛ: Μηδενική ανοχή στην διαφθορά

 

Πριν από την ανακοίνωση της Προεδρίας το ΑΚΕΛ έδωσε στην δημοσιότητα γραπτή δήλωση του μέλους του Π.Γ. και βουλευτή του κόμματος , Ελένης Μαύρου. Στην δήλωση διατυπώνονται σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης.

“Τα χθεσινά δημοσιεύματα του δημοσιογραφικού οργανισμού Al Jazeera και του OCCRP (Διεθνές Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά) επαναφέρουν ένα θέμα που ταλανίζει την Κύπρο εδώ και καιρό – τη θεσμική διαφθορά και διαπλοκή. Οι αναφορές σε εμπλοκή υπουργού στην έκδοση διαβατηρίου σε Ρώσσο ο οποίος καταζητείτο από την Ιντερπόλ, δεν απαντούνται με πυθιακές, αόριστες, διαψεύσεις.

Οι αναφορές στην παράτυπη διαδικασία παραχώρησης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σόι του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν απαντούνται με υπεκφυγές που δεν έπεισαν κανένα.

Η διαφθορά -που γιγαντώθηκε επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης- πλήττει την οικονομία και απωθεί σοβαρούς επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο. Υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την ισονομία. Δεν είναι τυχαία που 68% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας μας είναι εξαρτημένη από ιδιωτικά συμφέροντα. Τίποτε όμως από αυτά δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες. Γιατί, απλούστατα, η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ έστειλε από την πρώτη στιγμή μήνυμα μηδενικής ανοχής για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Επαναλαμβάνουμε και τώρα ότι:

– Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει πειστικές, ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

– Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει σε βάθος και τις νέες καταγγελίες και να οδηγήσει όσους εμπλέκονται στην απόδοση ευθυνών και την τιμωρία.

Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» θα λήξει, όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας. Θα λήξει όταν πείσουμε, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής”.

 

Share this post