Το Πατριαρχείο Μόσχας συνεχίζει να βλέπει “σχίσματα ως εργαλείο της γεωπολιτικής».

Το Πατριαρχείο Μόσχας συνεχίζει να βλέπει “σχίσματα ως εργαλείο της γεωπολιτικής».

Για “προπαγάνδα ” κατά της  “Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία» , κάνει λόγο ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων

Από την  ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας πληροφορούμαστε ότι πραγματοποιήθηκε  στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων».

Οργανωτές της εκδηλώσεως ήταν η Επιτροπή του Δημοσίου Επιμελητηρίου για την ασφάλεια και τη συνεργασία με τις κοινωνικές εποπτικές επιτροπές, η μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Κριμαίας παρά τω προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Επιχειρηματικό και Πολιτιστικό κέντρο της Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Στη συνεδρία της στρογγυλής τραπέζης παρουσιάσθηκε η εισήγηση του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας αρχιεπισκόπου Βλαντικαυκάζ και Αλανίας Λεωνίδα με τίτλο «Εκκλησιαστικά σχίσματα στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο ως εργαλείο της γεωπολιτικής».

Αφού επεσήμανε ότι στο έδαφος των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων ευρίσκονται εκκλησιαστικές επαρχίες των επτά από τις δεκαπέντε κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Σεβασμιώτατος κ. Λεωνίδας έθιξε ειδικότερα την κατάσταση στο Μαυροβούνιο,” όπου το 2019 υιοθετήθηκε νόμος, που έδινε στις Αρχές τη δυνατότητα να αφαιρούν παλαιούς ναούς και μονές από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, τέκνα της οποίας είναι η συντριπτική πλειονότητα των ορθοδόξων Μαυροβουνίων. Η ψήφιση του νόμου προκάλεσε έντονη αντίδραση των κατοίκων του Μαυροβουνίου”. Ο αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας υπενθύμισε: «Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατέκλυσαν όλη τη χώρα. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, παρά τους περιορισμούς, που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας, εξέρχονταν στους δρόμους, προκειμένου να δηλώσουν ότι δεν θα παραδώσουν τα ιερά τους προσκυνήματα. Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, μεταξύ των οποίων και ο μακαριστός μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, αγωνίσθηκαν για την κατάργηση αυτού του νόμου που εισήγαγε διακρίσεις». Επίσης, τόνισε ότι υπέρ της κανονικής ενότητας της Σερβικής Εκκλησίας «τάχθηκαν επανειλημμένως ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος και η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και Προκαθήμενοι και ιεράρχες των Εκκλησιών Ιεροσολύμων, Ρουμανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας».

Τελικά, διαπίστωσε ο ιεράρχης, “τον Ιανουάριο ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αναγκάσθηκε να υπογράψει τις τροπολογίες του νόμου περί ελευθερίας του θρησκεύεσθαι, οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή και καταργούν τις διατάξεις της νομοθετικής πράξεως, που επέβαλαν διακρίσεις εις βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας”.

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ παραλλήλισε την κατάσταση με εκείνη στην Ουκρανία, όπου ο τέως πρόεδρος Ποροσένκο επίσης πόνταρε στην υποστήριξη της αντικανονικής δομής.

Κάνοντας λόγο για το ανακηρυχθέν ” με ωμή αθέτηση των εκκλησιαστικών κανόνων «αυτοκέφαλο» της λεγόμενης «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» (ΟΕΟ), ο αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας υπέδειξε ότι «εξ αρχής αυτό αποτελεί πολιτικό σχέδιο, που αποβλέπει στην αποδυνάμωση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στον διαμελισμό της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και στον περαιτέρω διχασμό των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Ακόμη σημείωσε ότι το σχέδιο δημιουργίας της ΟΕΟ, “στο οποίο άμεση και κορυφαία συμμετοχή είχε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, εντάσσεται στη λογική των εξελίξεων των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στον σύγχρονο κόσμο”.

«Εκφράζω τη σταθερή ελπίδα ότι το σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία, για το οποίο είχαν την πρωτοβουλία εχθρικές για την Εκκλησία του Χριστού εξωτερικές πολιτικές δυνάμεις, δεν θα διαρκέσει επί μακρόν. Όλοι εμείς χρειάζεται σήμερα να σταματήσουμε, να σκεφθούμε σοβαρά για ό,τι συμβαίνει και να ενεργήσουμε όχι σύμφωνα με τις εντολές υπερατλαντικών κοσμικών αξιωματούχων, αλλά όπως το Άγιο Πνεύμα μας υπαγορεύει, η χριστιανική συνείδησή μας και οι ιεροί κανόνες της Μητρός Εκκλησίας», συνόψισε ο αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας Λεωνίδας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κρατικής Δούμας, του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, του Δημοσίου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λοιπές προσωπικότητες της κοινωνίας και της επιστήμης.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, μιλώντας  στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος», είπε: «Ευελπιστώ ότι η κοινή γνώμη και στην Ουκρανία και εκτός αυτής, θα δώσει εντέλει προσοχή στην παρανομία, η οποία κυριαρχούσε επί προεδρίας Ποροσένκο και δυστυχώς, δεν τερματίσθηκε πλήρως, διότι από καιρού εις καιρόν εξακολουθούμε να ακούμε για αρπαγές ναών, ενώ συνεχίζεται η προπαγάνδα, η οποία οδηγεί σε αυτές τις αρπαγές».

Ο κ. Ιλαρίων  υποστήριξε  ότι ” η ουσία της προπαγάνδας, η οποία στρέφεται κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, έγκειται στο ότι εκείνη δήθεν αποτελεί «πέμπτη φάλαγγα του Κρεμλίνου», ότι είναι «η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία», ενώ στην πραγματικότητα είναι η εθνική Εκκλησία της Ουκρανίας, που ενώνει την πλειονότητα των ορθοδόξων χριστιανών. Τα μέλη αυτής της Εκκλησίας κατά κανόνα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ουκρανία και είναι κάτοχοι ουκρανικών διαβατηρίων”.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ  ανέφερε ότι “όσο συνεχίζεται αυτή η παράνομη προπαγάνδα, δυστυχώς θα συνεχίζονται οι αρπαγές ναών» και πρόσθεσε ότι ελπίζει  ότι «η προπαγάνδα θα αναχαιτισθεί και ότι θα επιτραπεί στους ορθόδοξους χριστιανούς της Ουκρανίας να ζήσουν ήσυχα».

ΦΩΤΟ: ΤΕΕΣ Πατριαρχείο Μόσχας

Share this post