Το «παλάτι» του Ερντογάν στα κατεχόμενα πυροδοτεί αντιδράσεις
Του Νίκου Στέλγια*
Το νέο «προεδρικό» συγκρότημα που θα κατασκευαστεί στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στα κατεχόμενα, τον προηγούμενο Ιούλιο, προκαλεί αντιπαράθεση στην τ/κ κοινότητα.
Το έργο, το οποίο τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αποκαλούν «μικρό προεδρικό», έχει χαρακτηριστεί από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση ως προϊόν του λαϊκισμού σε μια εποχή που η οικονομική κρίση κλιμακώνεται.
Στην παρουσίαση του έργου που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, έγινε γνωστό ότι στο συγκρότημα έχει προστεθεί και ένα τέμενος. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει νέες αρνητικές αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα.
Συγκρότημα με τζαμί
Στο διαφημιστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εκδήλωση δρομολόγησης του έργου του «προεδρικού» συγκροτήματος, μαζί με το νέο «προεδρικό» και το νέο κτίριο της «βουλής» ξεχώρισαν ένας κήπος, ένα τέμενος και μονοπάτια πεζοπορίας.
Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», το τέμενος θα κατασκευαστεί σε μορφή φεγγαριού και αστεριού. Η τ/κ ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενη σχετική τοποθέτηση της ηγεσίας του Ερσίν Τατάρ δεν γινόταν αναφορά στο τέμενος.
Πράσινο φως από το «Συμβούλιο Υπουργών»
Ο αντιπολιτευόμενος τ/κ Τύπος χρησιμοποιεί το όνομα «μικρό προεδρικό» για το νέο «προεδρικό» συγκρότημα, λεπτομέρειες του οποίου δημοσιοποιήθηκαν χθες. Η «Γιενί Ντουζέν» πρόσφατα μετέδωσε την πληροφορία ότι «παρά το σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα και την οικονομική κρίση στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ένα ακόμη βήμα έχει γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατασκευή του νέου Προεδρικού Μεγάρου».
Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα, το «Υπουργικό Συμβούλιο» εξουσιοδότησε το «Υπουργείο Μεταφορών για το νέο έργο του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο δρομολογήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ερντογάν».
«Υπηκοότητα» στον αρχιτέκτονα
Το «μικρό προεδρικό» έχει προκαλέσει επίσης, αντιπαράθεση και εξαιτίας του ζητήματος της «πολιτογράφησης» του αρχιτέκτονα του έργου. Η τέως «κυβέρνηση» χορήγησε «υπηκοότητα» στον αρχιτέκτονα του σύνθετου έργου. Η απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις της τ/κ αντιπολίτευσης.
Η τ/κ Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών απέστειλε γραπτή ειδοποίηση στο «Υπουργικό Συμβούλιο» σχετικά με την «υπηκοότητα» που χορηγήθηκε στον αρχιτέκτονα του «Προεδρικού Συγκροτήματος» και ξεκίνησε διαδικασία για την αφαίρεση από τον τέως «Πρωθυπουργό» Αρχιτέκτονα Ερσάν Σανέρ, της ιδιότητας του μέλους.
Κριτική στην Άγκυρα
Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική για το «μικρό προεδρικό». Ο Οζντίλ Ναμί, «νομοθέτης» του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, επέκρινε τις προηγούμενες ώρες την Άγκυρα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Καμία χώρα με αυτοσεβασμό δεν παρακαλεί κανέναν για την κατασκευή του δικού της Προεδρικού Μεγάρου», δήλωσε ο κ. Ναμί, προσθέτοντας ότι «η δρομολόγηση του έργου σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι μια ανεύθυνη πράξη».
Ο κ. Ναμί επέκρινε το έργο επίσης, τονίζοντας τα εξής: «Είναι μεγάλη αντίφαση το γεγονός ότι όσοι προσπαθούν να κάνουν αυτό το μνημείο απαιτούν μεταρρύθμιση για την ΤΔΒΚ! Δεν είναι έγκλημα να επιχειρείς να χτίσεις ένα παλάτι όταν οι έμποροι αντιμετωπίζουν συνθήκες κρίσης, τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι σε κακή κατάσταση και χάνονται ζωές λόγω μη συντηρημένων δρόμων;»
«Αλλάζουν το καθεστώς»
Ένα σχόλιο και κριτική για το έργο «μικρό προεδρικό» ήρθε επίσης, τις προηγούμενες ώρες από τον Γραμματέα του Κόμματος Νέα Κύπρος και τ/κ ακτιβιστή Μουράτ Κανατλί. Ο Κύπριος ακτιβιστής εστίασε στην πολιτική διάσταση του έργου μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Σύμφωνα με το υφιστάμενο πολίτευμα ο τόπος αυτός διοικείται με κοινοβουλευτικό σύστημα. Σύμφωνα με το σύνταγμα ο πρόεδρος φέρει συμβολικές, τελετουργικές εξουσίες. (Στο προσχέδιο) το προεδρικό κτίριο φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από το κτίριο της βουλής. Το σχέδιο αναφέρεται σαφώς στην αλλαγή καθεστώτος», τονίζει ο τ/κ πολιτικός.
*ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Καθημερινή” Κύπρου