Το «Oruc Reis» φαίνεται να άλλαξε πορεία

Το «Oruc Reis» φαίνεται να άλλαξε πορεία

*Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Αθήνα

*Θα συνεχιστούν σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Τσαβούσογλου

*Χριστοδουλίδης: Κρίση αξιοπιστίας της ΕΕ η μη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες

Άλλαξε πορεία απόψε, σύμφωνα  με ασφαλείς πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis»   και κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας.

Το  «Oruc Reis» συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται  από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.Πάντως, νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι η  Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί.

Στην Αθήνα αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι η Ελλάδα θα ζητήσει   έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα επιθυμεί την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα.

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου  και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, που κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες με την εισβολή του ωκεανογραφικού πλοίου της Τουρκίας Oruc Reis σε χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει  τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και για όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση, που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών ” υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυρικάκος Κούσιος.

Χριστοδουλίδης: Κρίση αξιοπιστίας της ΕΕ η μη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες

Η Ευρώπη οφείλει σταθεί σύσσωμη απέναντι στις εξελισσόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις τόνισε, με παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στον εν εξελίξει συντονισμό με την Ελλάδα και τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων προς αποκλιμάκωση της έντασης.

 

 

Share this post